08 квітня 2021 року відбувся III -ій ПЛЕНУМ ЦК ПРОФСПІЛКИ

 

Зважаючи на те, що Уряд України продовжив карантинні заходи і посилив обмеження, направлені на запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, засідання відбувалося  дистанційно, у он-лайн режимі з використанням платформи ZOOM та дотриманням усіх протиепідеміологічних  заходів.

     На засіданні ІІІ  Пленуму  були розглянуті і обговорені наступні питання:

  1. Про виконання рішення VII з’їзду Профспілки щодо посилення мотивації профспілкового членства
  2. Інформація про роботу Президії ЦК Профспілки за період після I -го       пленуму
  3. Про виконання бюджету ЦК Профспілки за 2020 рік та затвердження  бюджету на 2021 рік.
  4. Про Положення про постійні комісії ЦК Профспілки
  5. Про формування постійних комісій ЦК Профспілки
  6. Про зміни до Статуту Профспілки.

 

 

 

Перед учасниками Пленуму виступив з доповіддю по першому питанню Порядку денного Голова ЦК Профспілки Олексій Романюк.

Він наголосив, що проміжок час, який пройшов після з’їзду  характеризується надскладними соціально-економічними умовами в нашій країні,  що негативно позначилося  на усіх сферах суспільного життя.   Продовжується  спад виробництва, стрімко зросли ціни на енергоносії, що призвело до подорожчання товарів,  та послуг.   Не сприяв нормальній роботі трудових колективів і довготривалий карантин пов’язаний з коронавірусом, про що свідчить і анкетування, проведене напередодні  пленуму, в якому взяли участь понад 70 первинок.

 

Складна загальна ситуація негативно позначається і на діяльності  профспілкових організацій та  мотивації профчленства.    За останні 5 років чисельність нашої організації зменшилась майже на 50 тисяч членів Профспілки     Олексій Романюк ретельно проаналізував причини цього неприємного явища: це і  ліквідація та реорганізація підприємств; і амбіції деяких керівників; і ліквідація ЖЕКів, неврегульованість багатьох питань щодо утворення профорганізацій в ОТГ тощо. А сприяє цьому ще й  недосконалість чинного законодавства та деякі законодавчі новації нинішньої влади щодо повної звітності профспілкових організацій.

Окремо виступаючий окреслив шляхи подолання кризових явищ щодо падіння профспілкового членства та залучення неохоплених працівників до лав Профспілки. І головним засобом досягнення цілей на цьому шляху є соціальний діалог.  Окрім того, суттєвими мотиваційними аргументами  щодо  профчленства слугує також правозахисна  робота та     громадський контроль за охороною праці на підприємствах де функціонують первинні профорганізації.  Голова ЦК Профспілки наголосив, що в боротьбі за кожного члена Профспілки нам необхідно  використовувати і усталені та впроваджувати нові форми і методи роботи. Для досягнення цілей та мети,  визначених нашим Статутом профспілкові органи  повинні максимально об’єднати свої зусилля. Окремо виступаючий зупинився на питаннях інформаційної роботи та фінансової дисципліни та зауважив, що конкретні пропозиції щодо покращення роботи Центрального комітету та   усіх структурних ланок нашої Профспілки  викладені у проекті постанови пленуму.

        І дороговказом у цій справі нам і владі найкраще можуть слугувати слова Президента США Байдена сказані на зустрічі з мешканцями  штату Алабама. 

     « Національний закон США про трудові відносини,  сказав він,  не просто передбачає можливість існування профспілок, він передбачає, що ми маємо заохочувати профспілки. Що вступ до профспілки це не справа роботодавця, – це вибір працівників і крапка! Ні залякувань, ні примусу, ні погроз, ні антипрофспілкової пропаганди не має бути».

        Закінчуючи свою доповідь, Олексій Романюк підкреслив, що  у нашій роботі немає другорядних питань. Кожен її напрямок сприяє мотивації профспілкового членства та зміцненню Профспілки. І кожен напрямок потребує нашої уваги та зусиль, а також подякував увесь профактив за непросту але дуже необхідну і важливу роботу, яка проводиться на місцях.

 В обговоренні цього питання взяли участь:

Анастасія Демідова – Голова Дніпропетровської обласної організації Профспілки.

Богдан Козло - Голова Львівської обласної організації Профспілки.

Ірина Очеретько - Голова Донецької обласної організації Профспілки.

Микола Шафінський - Голова Хмельницької обласної організації Профспілки.

Поліна Накул - Голова Одеської обласної організації Профспілки.

Лариса Успенська - Голова Харківської обласної організації Профспілки.

Микола Попадюк - Голова Чернівецької обласної організації Профспілки.

         Після обговорення,  учасники Пленуму перейшли до розгляду наступних питань Порядку денного.

         Засідання Пленуму відбулося в робочій, конструктивній обстановці, з детальним обговоренням всіх пропозицій і зауважень.

         З усіх питань порядку денного були ухвалені відповідні постанови.