З 1992 року 3 грудня Організацією Об'єднаних Націй в усьому світі щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.

Залучення осіб з інвалідністю в життя суспільства є найважливішою умовою забезпечення прав людини, досягнення сталого розвитку, встановлення миру і безпеки. Це також є одним із головних завдань Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року. Захист прав осіб з інвалідністю - це не тільки питання справедливості, а й інвестиція в спільне майбутнє.

Глобальна криза COVID-19 оголила масштаби існуючої в світі нерівності і відчуження, підкресливши, що робота по інтеграції осіб з інвалідністю є нашим найважливішим завданням. Особи з інвалідністю - котрих в світі близько одного мільярда людей - є однією з найбільш маргіналізованих груп нашого суспільства, яка найбільшою мірою постраждала в результаті пандемії.

Навіть при звичайних обставинах особи з інвалідністю мають менше шансів отримати доступ до охорони здоров'я, освіти, зайнятості та участі в житті суспільства. Для забезпечення того, щоб люди з інвалідністю не залишалися осторонь, необхідні комплексні заходи.

Інтеграція осіб з інвалідністю буде служити інтересам всього суспільства. Це допоможе впоратися з пандемією і повернутися до нормального життя. Це дозволить створити більш гнучкі системи, здатні реагувати на складні ситуації, з наданням допомоги в першу чергу самим нужденним групам населення.

Цього року з 30 листопада по 3 грудня  проходила Конференція держав - учасниць Конвенції про права осіб з інвалідністю.

 

Звернення Президента України з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю

Шановні друзі!

Сьогодні ми відзначаємо Міжнародний день людей з інвалідністю – день сприйняття, осмислення, розуміння суті й особливостей щоденного життя людей з інвалідністю, а часто – їхньої боротьби за дотримання своїх прав і свобод.

У реаліях сьогодення людям з інвалідністю набагато складніше. Адже кожен з нас в умовах боротьби з епідемією COVID-19 як ніколи раніше усвідомлює значущість найвищої соціальної цінності – здоров’я. Для людей з інвалідністю питання здоров’я стали актуальнішими в рази.

Тому державна політика за всіма напрямами має безапеляційно враховувати аспект інвалідності, а влада й суспільство повинні докладати максимум зусиль для покращення доступу людей з інвалідністю до медицини, праці, освіти, архітектури, транспорту та інших сфер життєдіяльності.

Я глибоко переконаний, що люди з інвалідністю за будь-яких обставин були, є й залишатимуться взірцем переможної боротьби за свої права, за повноцінне життя нарівні з іншими, за статус України як соціальної та правової держави.

Для мене як Президента важливо орієнтувати дії парламенту, уряду та інших владних інституцій на забезпечення прав і свобод людей з інвалідністю в Україні.

Бажаю вам міцного здоров’я та віри в себе і свою державу!

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ