Величезні заборгованості постачальників тепла перед НАК “Нафтогаз Україна”, які використовують як паливо газ, можливо розтягнути на п’ять років (реструктуризувати). А гарантії виплат має надати місцева влада.

 

 

 

 

Наразі підприємства теплопостачання закуповують природний газ для виробництва теплової енергії тільки у НАК «Нафтогаз України».
 
Проте вже з 1 травня наступного року, згідно Меморандуму з МВФ, теплопостачальники мають працювати з постачальниками природного газу виключно на ринкових умовах, про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України.
 
Згідно з законодавством, якщо теплопостачальник має борги перед постачальником газу, то він не може його змінити.
Наразі борги підприємств ТКЕ перед НАК «Нафтогаз України» сягають 35 млрд грн. До речі, майже таку ж суму складає загальний обсяг спожитого газу усіма підприємствами ТКЕ торік. При цьому підприємства ТКЕ споживають 25% усіх поставок НАК «Нафтогаз України». 
 
«Ринок природного газу – це нові виклики для підприємств теплопостачання. Маючи сьогодні низку невирішених питань, перехід на ринкові умови постачання газу може негативно позначитися на підприємствах галузі. Тому готуватися до цього потрібно вже сьогодні», – говориться у повідомлені.
 
Отже, процес переходу на ринкові умови не може пройти без проблем.
 
У Мінрегіоні вважають, що можливим варіантом розв'язанням проблеми може стати реструктуризація боргів постачальників перед НАК «Нафтогаз України» на термін 5 років під гарантії місцевої влади. Такий варіант Мінрегіон вже опрацював і запропонував у відповідному законопроєкті.

Нагадаємо, в опалювальному періоді 2019/20 років підприємства ТКЕ закуповують природний газ для виробництва теплової енергії у НАК «Нафтогаз України». Цей процес відбувається згідно з положенням про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу та має бути скасований 1 травня 2021 року. 

Україна комунальна