Упродовж січня-вересня 2020 року в результаті заходів, здійснених Національною службою посередництва і примирення у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 390,8 млн грн від залишку загальної суми боргу (1 млрд 28,2 млн грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

Пропонуємо більш детально ознайомитись з інформацією.

 

Інформація

про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори

(конфлікти) в Україні у січні-вересні 2020 року

 Упродовж січня-вересня 2020 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 390,8 млн грн від загальної суми боргу (1 млрд 28,2 млн грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 3465 примирних процедур, спрямованих на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 3247 узгоджувальних зустрічей, 210 засідань примирних комісій та засідань трудового арбітражу.

Упродовж звітного періоду НСПП сприяла вирішенню 343 КТС(К) (3 – на національному, 3 – на галузевому, 6 – на територіальному, 331 – на виробничому рівнях), у яких брали участь понад 1,4 млн працівників 6768 суб'єктів господарювання.

Загалом, у зазначених 343 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 723 вимоги, з яких: 425 (58,8%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 146 (20,2%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 136 (18,8%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 16 (2,2%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

Упродовж січня-вересня п. р. НСПП зареєстровано 166 КТС(К): 2 – на територіальному, 164 – на виробничому рівнях (у 1,5 рази більше порівняно з аналогічним періодом 2019 року), у яких найманими працівниками висунуто 307 вимог (у 1,7 рази більше, ніж у січні-вересні минулого року).

Продовжують підтверджуватись прогнозні висновки НСПП щодо ймовірності виникнення у ІІ півріччі 2020 року КТС(К) та конфліктних ситуацій у галузі охорони здоров'я. Зокрема,із загальної кількості КТС(К), зареєстрованих у січні-вересні, майже 22% – саме у медичних закладах.

За сприяння НСПП упродовж звітного періоду вирішено та знято з реєстрації 191 КТС(К): 2 – на територіальному, 189 – на виробничому рівнях (на 58% більше порівняно з аналогічним періодом 2019 року)та 364 вимоги (на 85% більше, ніж у січні-вересні минулого року). Із загальної кількості вирішених спорів, 29% – у закладах охорони здоров'я та майже 11% – у сфері державного управління.

За результатами моніторингу стану виконання рішень примирних органів та ухилення від участі у примирних процедурах Службою виявлено наступні порушення ст. 13 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Так, має місце ухилення від участі в примирних процедурах Міністерства охорони здоров'я України, як уповноваженого органу від Кабінету Міністрів України у колективному трудовому спорі (конфлікті) між Професійною спілкою працівників охорони здоров'я України та Кабінетом Міністрів України на національному рівні.

У червні п. р. Голова Професійної спілки працівників охорони здоров'я України В. Коваль звернулася до Прем'єр-міністра України Д. Шмигаля щодо оновлення персональногоскладу представників Урядової сторони у примирній комісії та відновлення примирних процедур по вирішенню колективного трудового спору (конфлікту).

У свою чергу, Національною службою посередництва і примирення було скеровано листа Міністру охорони здоров'я України М. Степанову (вих. № 03-01/01-20/02-188 від 22.06.2020) з приводу направлення уповноважених представників Урядової сторони для участі у примирних процедурах на всіх стадіях вирішення спору. 24 липня 2020 року до НСПП надійшла відповідь заступника Міністра охорони здоров'я України С. Шаталової (вх. № 45/06-03) щодо направлення до Міністерства фінансів України та Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України проєкту розпорядження Кабінету Міністрів України щодо уповноваження С. Шаталової на представництво інтересів Кабінету Міністрів України у колективному трудовому спорі (конфлікті). Однак, на даний час до НСПП не надходила інформація щодо рішення Кабінету Міністрів України з порушеного питання та примирні процедури на сьогодні не відновлено.

Зі свого боку, враховуючи обмеження, пов'язані з протиепідемічними заходами, НСПП висловлює готовність до проведення примирних процедур в режимі онлайн на платформі ZOOM.

Крім того,ухиляються від участі в примирних процедурах:ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів" (Полтавська область); ТзОВ "ДВ Нафтогазовидобувна компанія" (Харківська область); КП "Чернігівоблагроліс" Чернігівської обласної ради (Чернігівська область).

Не виконується рішення трудового арбітражу відділом освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради Кіровоградської області.

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня-вересня п. р. НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 717 розбіжностей між сторонами СТВ (далі – розбіжності) на 667 підприємствах у 657 конфліктних ситуаціях (5 – на територіальному, 652 – на виробничому рівнях), з яких 15,2% – у закладах охорони здоров'я.

Упродовж дев'яти місяців Службою взято на облік 489 конфліктних ситуацій (3 – на територіальному, 486 – на виробничому рівнях) та 533 розбіжності на 487підприємствах. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість конфліктних ситуацій у сфері державного управління збільшилась у 4,8 рази, на підприємствах сільського, лісового та рибного господарств – у 2,7 рази, у транспортній галузі – на 45,8%.

За сприяння НСПП врегульовано 385 конфліктних ситуацій (4 – на територіальному, 381 – на виробничому рівнях) та усунуто 414 розбіжностей між сторонами СТВ на 417 підприємствах.

Завдяки превентивним заходам НСПП лише 25 конфліктних ситуацій (3,8 % від загальної кількості) стали предметом виникнення КТС(К).

У той же час, за результатами моніторингу стану СТВ виявлено низку підприємств, де заборгованість із виплати заробітної плати як один з основних чинників загострення стану СТВ, може зумовити формування протестного потенціалу працюючих та звільнених найманих працівників, зокрема:

Дніпропетровської області:

серед економічно активних підприємств:

– ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова", де бор склав 183 млн грн, що на 5,4% більше, ніж минулого місяця;

– ПрАТ "Дніпропетровський агрегатний завод" – 35,7млн грн;

– ДП "Дніпровський електровозобудівний завод" – 34,5млн грн, що на 3,6% більше, ніж у минулому місяці;

– Казенне підприємство "Південукргеологія" – 10,3 млн грн.

Серед підприємств-банкрутів:

– ПАТ "Дніпропетровський трубний завод" – 55,3 млн грн, що на 4,1% більше порівняно з минулим місяцем;

– ТОВ "МІК" (м. Кривий Ріг) – 24,8 млн грн;

– ПАТ "Криворізький турбінний завод "Констар" (м. Кривий Ріг) – 25,5 млн грн;

– ТОВ "Восток-Руда" (м. Жовті Води) – 25,4 млн грн.

Донецької області:

– ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" (м. Покровськ, м. Родинське) – 103,3 млн грн, що на 4,4% менше, ніж минулого місяця;

– ТОВ "Краснолиманське" (м. Покровськ, м. Родинське) –64,9млн грн, що на 3% менше, ніж минулого місяця;

– ПрАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Мирноградська" (м. Мирноград) – 22,9 млн грн, що на 11,2% більше, ніж минулого місяця.

Житомирської області:

– АТ "Бердичівський машинобудівний завод "Прогрес" – 9,2 млн грн.

Запорізької області:

Серед економічно активних підприємств найбільшими боржниками є:

– ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" – 21,4млн грн, що на 49,7% більше, ніж минулого місяця;

– Запорізьке державне підприємство "Кремнійполімер" – 20,4 млн грн;

Серед підприємств, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом:

– ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" – 30,1 млн грн;

– Запорізьке ДП "Радіоприлад" – 10,8 млн грн.

Київської області:

– ДП НДІ "КВАНТ" (м. Київ) – 88,9 млн грн (на 3,5% більше порівняно з минулим місяцем);

– ДП "Завод порошкової металургії" (м. Бровари) – 22,8 млн грн;

– ПАТ "Київський завод "Радар" (м. Київ) – 21,8 млн грн.

Львівської області:

– ПрАТ "Шахта Надія" – 32 млн грн;

– Структурні підрозділи ПП "Гарант енерго М" – 10,3 млн грн.

Миколаївської області:

– Державне Південне виробничо-технічне підприємство – 4,1 млн грн;

– ДП "Український радіотехнічний інститут" – 3,2 млн грн.

Харківської області:

– Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – 222,6 млн грн;

– КП "Харківський метрополітен" – 48,2 млн грн, що на 75,3% більше, ніж минулого місяця;

– ПАТ "Харківський підшипниковий завод" – 44,5 млн грн;

– ТОВ "Лозівський ковальсько-механічний завод" (м. Лозова) – 27,7 млн грн.

Херсонської області:

– ПАТ "Каховський завод електрозварювального устаткування" – 12,2 млн грн.

У рамках реалізації заходів щодо сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) працівники НСПП брали участь у 224 засіданнях комісій (обласних, місцевих, районних) адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати найманим працівникам 967 підприємств у сумі майже 1 млрд 805,6 млн грн.

Фахівцями НСПП вивчено об'єктивні та суб'єктивні причини конфліктогенного характеру на 381 підприємстві, 73% з яких – комунальні та державні підприємства (установи, організації), насамперед, бюджетної сфери (92), державного управління (46), сфери житлово-комунального господарства (43) та добувної промисловості (28).

Ретельний аналіз НСПП конфліктоутворюючих чинників (436), які у подальшому можуть призвести до виникнення КТС(К), засвідчив, що понад три чверті складають чинники щодо невиконання вимог законодавства про працю, 15% – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту.

Відповідно до повноважень НСПП продовжувала здійснювати моніторинг акцій соціального протесту, надавати консультації та роз'яснення сторонам соціального діалогу щодо врегулювання розбіжностей у рамках чинного законодавства України.

Так, у вересні п.р. понад 2,3 тис. найманих працівників провели 9акцій соціального протестута 2 страйки, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Упродовж зазначеного періоду спостерігалось суттєве загостреннястану соціально-трудових відносин у ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" м. Кривий Ріг Дніпропетровської області (далі – ПАТ "КЗРК").

Так, уніч з другого на третє вересня 12 шахтарів шахти "Октябрська"ПАТ "КЗРК" не піднялись на поверхню, розпочавши підземний протест, з вимогами підвищення рівня заробітної плати на 30% та встановлення погодинної оплати праці. Згодом до них приєднались гірники ще трьох шахт – "Родіна", "Тернівська", "Гвардійська". Максимальна кількість протестуючих гірників під землею на чотирьох шахтах ПАТ "КЗРК" була зафіксована 08.09.2020 та становила 393особи.

Враховуючи важливість оперативного врегулювання складної ситуації, 10 вересня п. р.представники НСПП разом із народним депутатом України Ю. Корявченковим, першою заступницею Міністра економіки України Ю. Свириденко, заступником голови Державної служби України з питань праці І. Дегнерою,Головою Конфедерації вільних профспілок України, народним депутатом України М. Волинцем провели перемовини з адміністрацією підприємства та найманими працівниками.

За результатами переговорів, спираючись на реальні фінансові можливості та рівень виконання плану виробництва, адміністрацією ПАТ "КЗРК" було запропоновано підвищення розмірів тарифних ставок і окладів на 10-25% в залежності від професій.

Але гірники на таку пропозицію не погодилися, відмовляючись піднятися на поверхню для проведення подальших перемовин.

З метою спрямування конфліктної ситуації виключно у конструктивне правове русло НСПП запропоновано її вирішення шляхом вступу в колективний трудовий спір (конфлікт) відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Загалом, задля зниження соціального напруження в трудовому колективі ПАТ "КЗРК", якнайшвидшого пошуку взаємоприйнятних для сторін конфлікту рішень, упродовж вересня місяця фахівцями НСПП проведено понад 40 узгоджувальних зустрічей зі сторонами СТВ.

Попри низку вжитих фахівцями НСПП у взаємодії з усіма зацікавленими сторонами заходів, спрямованих на врегулювання конфлікту, станом на 05 жовтня 22 наймані працівники шахти "Октябрська" ПАТ "КЗРК" все ще залишаються під землею, одночасно розглядаючи можливість офіційного вступу в колективний трудовий спір (конфлікт).

Водночас, з05 вересняпо теперішній час в Урядовому кварталі міста Києва, а також біля будівлі адміністрації підприємства у м. Кривий Ріг продовжують триватимітингинайманих працівників зазначених шахт у знак підтримки протестувальників, а 07 вересняпонад 200 найманих працівників провели одноденний пікет біля будівлі Криворізької міської ради.

Крім того, 29 вересня, на підтримку гірників ПАТ "КЗРК",110 найманих працівників структурного підрозділу "Криворізьке локомотивне депо" та СП "Криворізька дирекція залізничних перевезень" регіональної філії "Придніпровська залізниця" АТ "Українська залізниця" міста Кривого Рогу Дніпропетровської областіпровели однодобовий"італійський страйк"(виконання роботи за правилами),що мав попереджувальний характер.

Основна вимога учасників акції соціального протесту – підвищення рівня заробітної плати працівникам підприємств; забезпечення належних умов праці.

Разом з тим, з 28 серпня по 05 вересня 28 гірників ПрАТ "Шахта "Надія" (с. Сілець Сокальського району Львівської області) відмовлялись підійматись на поверхню, вимагаючи погашення заборгованості з заробітної плати за березень-липень 2020 року.

01та 02 вересня50 шахтарів підприємства перекривали дорожній рухна автомобільній трасі Львів – Рава-Руська, а 04 вересня – влаштовуваливуличну ходу, з метою звернення уваги до нагальних проблем підприємства та погашення заборгованості з заробітної плати.

08 вересня70 найманих працівників КНП "Обласний медичний центр психічного здоров'я" Житомирської обласної радипровели пікет біля будівлі Житомирської обласної ради, а 18 вересня– 60 найманих працівників перекрили рух автотранспорту на трасі Житомир–Могилів-Подільський в районі розташування установи, вимагаючи погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Спостерігалось загострення стану соціально-трудових відносин і у ПрАТ "АвтоКрАЗ" (м. Кременчук Полтавської області), де21та 28 вересня500 найманих працівників двічі провели мітингибіля адмінбудівлі підприємства, з подальшим перекриттям дорожнього руху на автотрасі Бориспіль-Кременчук-Дніпро-Маріуполь, з метою привернення уваги керівництва ПрАТ "АвтоКрАЗ", центральних та місцевих органів виконавчої влади до проблем підприємства щодо погашення заборгованості з заробітної плати.

14 вересня120 найманих працівників ДП "Завод обважнених бурильних та ведучих труб" (м. Суми)припиняли роботу, вимагаючи погашеннязаборгованості з виплати заробітної плати в сумі майже 14 млн грн.

Загалом, з початку 2020 року відбулось 6 страйків та 89 акцій соціального протесту, у яких взяли участь понад35,3 тис. найманих працівників підприємств, установ, організацій.

Упродовж січня-вересня п. р. проведено понад 20 засідань Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

За результатами проведеної роботи визнано репрезентативними:

– на галузевому рівні – 2 всеукраїнські профспілки та 1 об'єднання організацій роботодавців;

– на територіальному рівні – 7 обласних організацій профспілок.

Упродовж січня-вересня п. р. працівниками НСПП підготовлено та розміщено в ЗМІ 1005 публікацій, організовано та проведено 806 заходів (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу, взято участь у 591 заходах, організованих сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами.