Міністерство розвитку громад та територій України здійснює моніторинг підготовки житлово-комунального господарства  до опалювального сезону 2020-2021 років.

13 жовтня під час планової наради з керівництвом обласних та Київської міської державних адміністрацій під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова обговорили низку питань, серед яких – підготовка житлово-комунального господарства України до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 років. Під час наради заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська представила актуальні дані щодо стану підготовки житлово-комунального господарства до опалювального сезону та звернула увагу очільників ОДА на питання, які потребують нагального вирішення.

Станом на початок жовтня комплексну підготовку житлового фонду та об’єктів соціально-культурного призначення виконано в середньому на 99,2%, дорожньо-мостового господарства – на 98,4%, об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства – на 99,6%, об’єктів теплопостачання  – на 97,2%.

Профільний заступник зазначила, що в цілому галузь готова до початку опалювального сезону, разом з тим залишаються невирішеними питання фінансово-економічного характеру, врегулювання яких потребує комплексного підходу. Зокрема мова йде про підприємства ТКЕ, які в зоні ризику несвоєчасного початку опалювального сезону. Станом на 8 жовтня кількість таких підприємств становить 63. За результатами опрацювання інформації НАК «Нафтогаз України», ОДА, КМДА до початку опалювального сезону щодо 60 підприємств очікується виконання необхідних заходів в повному обсязі.

Щодо арештів рахунків підприємств теплопостачання, Наталія Хоцянівська зазначила, що є декілька шляхів вирішення ситуації, зокрема шляхом прийняття відповідних законопроєктів. «Зміни, які передбачені проєктами Закону №3508 та №2458, необхідні для подальшої сталої роботи житлово-комунального господарства, функціонування підприємств галузі, їх безперебійної роботи, зокрема в опалювальний період 2020/2021 рр, а також для вирішення нагальних питань заборгованості підприємств теплопостачання. Питання заборгованості теплопостачальних організацій комплексне, має складну історію врегулювання. Раніше Мінрегіон закликав народних депутатів якнайшвидше розглянути та прийняти низку ключових змін до законодавства у сфері житлово-комунального господарства.  Відповідні законопроекти, спрямовані на вирішення проблемних питань підприємств теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства, вдосконалення та забезпечення безперебійної діяльності підприємств ЖКГ, напрацьовані Мінрегіоном та народними депутатами України», – заначила заступник Міністра.

Джерело.