15 жовтня відбувся онлайн-вебінар на тему «Комунальні послуги: оплата і контроль якості. Cпоживачі та постачальники», організований Національною спілкою журналістів України. У заході взяли участь заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська та керівник Офісу реформ Мінрегіону Юлія Перчук.

Як заявила заступник Міністра, теплопостачальні підприємства всіх областей отримали номінації на газ та готові до нового опалювального сезону. Він розпочнеться, коли середньодобова температура протягом трьох діб становитиме 8 °C. Проте органи місцевого самоврядування можуть прийняти рішення про те, щоб включити опалення раніше.

«Цього року є проблема взаємовідносин теплопостачальних підприємств із газорозподільними компаніями – облгазами. Йдеться про борги за попередній період. Запроваджений ринок природного газу, електричної енергії, а наша галузь залишилася із попередньою тарифною політикою, яку не можна змінити. Проблема існує, але впевнена, вона не вплине на початок нового опалювального сезону. Звичайно, вона має бути вирішена, і над цим Уряд працює», – зазначила заступник Міністра.

За словами Наталії Володимирівни, заборгованість за спожитий природний газ підприємствами теплопостачання перевищує 35 млрд. грн. Один зі шляхів розв’язання проблеми – зареєстрований у парламенті законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення № 3508.

«Ми маємо забезпечити такі взаємовідносини в цій галузі, щоб це призводило до зниження тарифів. Або принаймні не до їхнього підвищення. Якщо існує ринок електропостачання, газопостачання, то ми маємо намір запровадити і ринок тепла. Тепло необов’язково має вироблятися з дороговартісної сировини. У 2019 році була висока вартість газу, і це спонукало деякі підприємства виробляти теплову енергію, крім як із газу, ще і з альтернативних джерел», – додала Наталія Хоцянівська.

Мінрегіон вже повідомляв, що у міжопалювальний період цього року українці сплатили 5,5 мільярда гривень заборгованості за теплопостачання. А рівень розрахунків за тепло станом на 1 вересня 2020 досягнув 113%.

Джерело.