Напередодні Дня Конституції України 26 червня 2024 року відбулося розширене засідання президії Запорізької обласної організації галузевої Профспілки за участі голів профкомів галузевих підприємств.

Загалом у плановому заході взяли участь 28 профактивістів. На засіданні розглянуто низку важливих питань.

Зокрема, голова обкому профспілки Алла МАЛИГІНА у доповіді «Про підсумки виконання галузевих, територіальних угод і колективних договорів за 2023 рік та організацію виконання взятих зобов’язань на 2024 рік» ознайомила учасників з основними досягненнями колективно-договірної роботи профкомів, зафіксованими у спільних актах за 2023 рік на локальному рівні, окреслила позитивні зрушення у соціальному діалозі на галузевому рівні та наголосила на проблемних аспектах роботи в області.

Зазначила, що у 2024 році через поглиблення кризових тенденцій в роботі підвідомчих підприємств та ускладнення їх фінансово-економічного стану, виникли серйозні перепони в застосуванні у колективних договорах збільшених з 01.04.2024 мінімальних соціальних стандартів з оплати праці чинних Галузевих угод. За результатами переговорів на локальному рівні сторони соціального діалогу змушені були включити до переважної більшості колективних договорів домовленість про відстрочення на 6 місяців застосування нових коефіцієнтів на час стабілізації фінансово-економічної ситуації, згідно ст.14 Закону України «Про оплату праці».

В доповнення до першого питання, голова профкому КП «Водоканал» Валерій ЧЕРНИЧЕНКО доповів «Про практику роботи профкому КП «Водоканал» м. Запоріжжя щодо захисту соціально-економічних прав спілчан та посилення мотивації профспілкового членства». Проінформував присутніх, що минулого року відбулося 12 засідань профкому, на яких розглянуто 57 актуальних питань та прийнято відповідних рішень. Так, протягом 2022-2024 років цехкоми постійно тримають зв'язок з мобілізованими працівниками – членами Профспілки (450 осіб), матеріально та морально підтримують їх. Перераховано 1,6 млн.грн. на потреби ЗСУ та Тероборони, допомогу пораненим членам Профспілки та тим, хто зазнав майнових втрат житла під час ракетних ударів тощо.

Пріоритетним напрямком діяльності профкому є колдоговірна робота, передусім у сфері оплати і охорони праці. Як результат, збільшення витрат на оплату праці за 2023 рік склало 3% або 13,6 млн.грн. Середня зарплата 1-го працюючого становить 15 340,82 грн. (+13,7%), яка виплачувалась двічі на місяць: за першу половину місяця - 22 числа, остаточний розрахунок -7 числа. Однак, у 2024 році через не встановлення економічно обґрунтованих тарифів та не визначення джерела відшкодування фактичних витрат підприємства, тимчасово відстрочено до 1.10.2024 запровадження мінімальної тарифної ставки робітника 1 розряду в розмірі не менше 200 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Для вирішення проблемних питань роботодавцем, профспілкою підприємства, з залученням організацій вищого рівня, проводиться відповідна робота.

Водночас загальні витрати на охорону праці у 2023 році становлять 1,5 % від суми заробітної плати, або майже 6,7 млн.грн. Із запланованих 42 комплексних заходів з досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці на 2023-2024 роки, встановлені у колективному договорі, виконані всі в повному обсязі.

З питання «Про роботу профкому КП «Запоріжміськсвітло» щодо забезпечення безпечних умов праці на підприємстві» виступила Лариса АКІНЬШИНА – начальник відділу з охорони праці КП «Запоріжміськсвітло», яка фахово висвітлила всі напрямки спільної роботи підписантів колективного договору на підприємстві у цій життєвоважливій сфері. В результаті кропіткої роботи на підприємстві, при законодавчій нормі відрахувань на охорону праці не менше 0,5 % від фонду оплати праці за попередній рік, фактичний відсоток відрахувань по цій статті склав 2,6% (майже 1,1 млн.грн.).

Головний бухгалтер обкому профспілки Валентина ХОЛОД проінформувала присутніх з питання: «Про роботу профкомів щодо виконання статутних вимог з фінансових питань», зазначивши, що на профспілковому обліку в Запорізькій обласній організації Профспілки станом на 01 січня 2024 року налічується 75 (35 на ТОТ) первинних профспілкових організацій. На повному фінансовому обслуговуванні в обласній організації Профспілки знаходиться 19 первинних профорганізацій, в т.ч. 12 профорганізацій обслуговує Профорганізатор по м. Запоріжжя. Всі первинні профорганізації виконують статутні вимоги щодо розміру відрахувань членських профспілкових внесків. Плановий річний показник на 2024 рік, по статті «Членські профспілкові внески» станом на 26.06.2024, виконано на 47,2%. Сума перерахованих профспілкових внесків збільшилася на 344.7 тис. грн., що на 6,0% більше, проти відповідних надходжень за І півріччя 2023 року.

Разом з тим, на виконанні надходжень по даній статті, негативно позначилась заборгованість з членських внесків, утриманих зі сплаченої заробітної плати працівників КП «Облводоканал» ЗОР, яка станом на 01.06.2024 року становить 943,1 тис. грн. За період виникнення заборгованості, обкомом профспілки вживалися заходи щодо досудового вирішення конфлікту: неодноразово направлялися претензії адміністрації КП «Облводоканал» ЗОР, звернення до органів місцевої влади, Нацбанку України, Представника Уповноваженого ВРУ з прав людини та вищих профспілкових органів, але суттєвих змін не відбулося. Тому намічена подальша правозахисна робота в цьому напрямку.

Члени президії також затвердили План основних заходів обкому профспілки на ІІ півріччя 2024 року, прийняли Постанову «Про відтермінування проведення звітно-виборчої кампанії в облорганізації Профспілки» та інші.

 

                                                                             Запорізький обком Профспілки