Місто-герой Харків міцно тримається під постійними обстрілами.

І саме зараз  необхідна особлива увага до людей, які виконують службові обов’язки з ризиком для життя - це працівники житлово-комунального господарства.

Харківською обласною організацією Профспілки  20 червня 2024 року було проведено  засідання комітету, а саме V-ий Пленум за тематикою: «Про підвищення ролі угод і колективних договорів у вирішенні проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану».

Пленум проходив у конференц-залі  Харківського бюро подорожей та екскурсій дочірнього підприємства ПРАТ по ТУРИЗМУ  ТА ЕКСКУРСІЯХ «ХАРКІВТУРИСТ». Ця локація забезпечує можливість учасникам перейти в укриття на станцію метрополітену при сигналі повітряної тривоги.

В роботі Пленуму взяли участь члени комітету, запрошені, працівники апарату Харківської обласної організації Профспілки,  голова Об’єднання профспілок Харківської області  Сергій Тесленко.

Основні питання,  розглянуті  на V-ому Пленумі:

  1. «Звіт про роботу після ІV-ого  Пленуму Харківської обласної організації Профспілки»,  доповідач - Голова Харківської обласної організації Профспілки Лариса Успенська.
  2. «Про підвищення ролі угод і колективних договорів у вирішенні проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану», - доповідач Наталія Ковальова, зав. відділом соціально-економічного захисту трудящих Харківської обласної організації Профспілки.
  3. Про виконання профспілкового бюджету ХООПС працівників ЖКГ,  МП, ПОН за 2023 рік  та проєкт бюджету на 2024 рік, - доповідач. Людмила Лубенцова – головний бухгалтер  Харківської обласної організації Профспілки.
  4. Про обрання постійних комісій Харківської обласної організації Профспілки, - доповідач  Ганна Алтухова,  зав. відділу правової роботи Харківської обласної організації Профспілки .
  5. 5. Обрання заступника голови Харківської обласної організації Профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН, - доповідач  Голова Харківської обласної організації Профспілки Лариса Успенська.

Крім того, були прийняти постанови  щодо змін у составі  Комітету та Президії Харківської обласної організації Профспілки.

У своїй доповіді Голова Харківської обласної організації Профспілки Лариса Успенська звернула увагу  присутніх на важливість профспілкового руху, особливо у воєнний час. Необхідність Галузевої угоди та ії значення у питаннях формування колдоговорів та збереження гідної оплати  праці на підприємствах галузі.  Збереження профспілкового руху завдяки соціальному діалогу, консультаціям, роз’ясненням, зустрічам з профспілковим активом, трудовими колективами. Участь у проведенні аналізу проєктів законодавчих актів та надання  «профспілкового» погляду з цього питання.
Громадській контроль з правових питань  та  охорони праці. Про надання ХООПС фінансової допомоги членам профспілки, постраждалим від воєнної агресії, Херсонській обласній організації Профспілки, допомога ЗСУ,  відродження зруйнованої частини Палацу праці.

Інформаційна робота ХООПС, культурно-масова, робота з оздоровлення та спорту.

Звернула увагу на потужну роботу ЦК Профспілки з соціальними партнерами, міжнародними організаціями.

Отримання фінансової допомоги  обласною організацією Профспілки для ремонту частини даху гуртожитку УТОС по вулиці Коцюбинського, 13, купівлю оргтехніки для обладнання робочих місць працівників апарату ХООПС. Плани та завдання обласної організації Профспілки на наступний період.

З другого питання «Про підвищення ролі угод і колективних   договорів у вирішені   проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану»  доповідала Наталія Ковальова, зав. відділу соціально-економічного захисту трудящих ХООПС.

У своїй доповіді вона відмітила важливість укладання  Галузевої угоди та внесення змін у колективні договори для збереження гідної оплати праці працівникам критичної інфраструктури. Надала розгорнуту інформацію з виконання колдоговорів на підприємствах міста та області, проблемні питання.  Відмітила 17 підприємств, на  яких виконуються норми колективних договорів, не зважаючи на воєнний стан. Допомогу з питань укладання колдоговорів спеціалістами ХООПС. Значення конвенцій МОП з питань соціального діалогу та укладання колективних договорів.

В обговоренні доповіді взяли участь заступник голови ППО КП «Харківводоканал» Лукашенко Лариса, голова ППО КП «Харківські теплові мережі»  Губер Наталія,  голова ППО КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Білоус Олександр.

У виступах було багато цікавої інформації про роботу  профкомів, підприємств, відновлення критичної інфраструктури після руйнувань.

Виступ  голови ОПХО Сергія Тесленка підкреслив необхідність укладання Галузевих, Територіальних угод та колективних договорів, соціальний захист членів профспілки. Він також відзначив  гарну роботу Харківської обласної  організації профспілки та ЦК Профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН України.

Інформацію «Про виконання  профспілкового бюджету ХООПС працівників ЖКГ,  МП, ПОН за 2023 рік  та проєкт  бюджету на 2024  рік» підготувала та доповіла головний бухгалтер Людмила Лубенцова.

Доповіді  були уважно заслухані членами комітету, робота за період між Пленумами визнана задовільною, визначені основні напрямки роботи обласної організації на майбутнє  та прийняті необхідні постанови.

Постанови з питань обрання  постійних комісій ХООПС на період до закінчення терміну дії виборних органів ХООПС, про зміни у складі Комітету, про зміни у складі Президії  були прийняті одноголосно.

Питання щодо процедури обрання заступника голови Харківської обласної організації Профспілки у період між конференціями виявилося досить складним, оскільки  не передбачено  Статутом Профспілки. Обласна організація звернулася до голови ЦК Профспілки за наданням роз’яснень з цього приводу. Питання було розглянуто на засіданні Президії ЦК Профспілки, відповідна постанова надіслана для розгляду на Пленумі.

Члени комітету підтримали питання про необхідність обрання заступника голови, оскільки  Харків фактично прифронтове місто, постійні обстріли та наступ ворога в області потребує оперативних рішень та їх негайного виконання.

Голова ХООПС Лариса Успенська  висунула кандидатуру завідувачки відділу правової роботи ХООПС Ганни Алтухової на посаду заступниці голови Харківської обласної організації Профспілки. Члени комітету підтримали обрання шляхом відкритого голосування  та одноголосно обрали на цю посаду Ганну Алтухову.

Новообрана заступниця голови запевнила присутніх, що буде і надалі працювати для представництва і захисту членів профспілки  та розвитку профспілкового руху.  

Учасники заходу отримали  мотиваційну літературу: бібліотечку голови ППО, нові буклети з мотивації профспілкового членства, брошуру   «Повноваження виборного органу профспілки на підприємстві», блокноти, ручки та теки з українською символікою.

Приємне доповнення заходу - це  урочисте нагородження членів Профспілки   грамотами  та подяками ЦК профспілки  ЖКГ, МП, ПОН та ХООПС.

Захід був проведений у зручному форматі. До уваги учасників було представлено презентацію до V-го Пленуму, зал оформлений візуальними об’єктами з символікою галузевої Профспілки працівників.

                                 

  Колектив Харківської обласної організації Профспілки