11 червня відбувся V Пленум Сумської обласної організації Профспілки.

В зв’язку з майже щоденними обстрілами прикордонних населених пунктів Сумської області, постійними повітряними тривогами Пленум пройшов у змішаному форматі з використанням платформи ZOOM.

Відповідно до порядку денного було розглянуто питання підвищення ролі угод і колективних договорів у вирішенні проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану, відтерміновано звітно-виборчу кампанію в обласній організації профспілки, а також прийнято бюджет обласної організації профспілки на 2024 рік.

В своїй доповіді Голова Сумської обласної організації професійної спілки – Тетяна МАСЕНКО зазначила, що незважаючи ні на що, обласна організація профспілки, первинні профспілкові організації продовжують важливу і корисну роботу допомагаючи збройним силам України, сім’ям військовослужбовців, спілчанам, які потрапили в складні життєві обставини, водночас виконуючи основні функції профспілок – представництво і захист соціально-економічних прав працівників галузевих підприємств і організацій. 

Для забезпечення трудових прав членів профспілки на всіх підприємствах області, які знаходяться у сфері інтересів обкому, укладені колективні договори, проведено їх повідомну реєстрацію. Попри воєнний стан взяті зобов’язання за колективними договорами в основному виконуються. Проте, не всі підприємства застосовують при розрахунку тарифних ставок та окладів коефіцієнти, передбачені Галузевою угодою через небажання місцевих органів самоврядування враховувати в тарифах на послуги водо- та теплопостачання при розрахунку складової заробітної плати коефіцієнти Галузевої угоди.

Під час обговорення питання учасники Пленуму зазначили, що на місцях вони тримають комунальний фронт, контролюють виконання колективних договорів, своєчасність виплати заробітної плати, умови праці на робочих місцях, сумлінно працюють для досягнення перемоги України.

З метою підвищення ролі угод і колективних договорів у вирішенні проблемних питань соціальної захищеності спілчан в умовах воєнного стану, зміцнення профспілки, посилення забезпечення гідних та безпечних умов праці й визначення пріоритетних напрямків діяльності членами обкому профспілки одноголосно прийнято постанову.

З інших питань порядку денного прийняті відповідні постанови та рішення.