Одеський обком профспілки

5 березня 2024 року відбулося чергове засідання Президії Одеського обкому профспілки.

На порядку денному розглядалося питання  «Про основні статистичні дані обкому профспілки за 2023 рік та результати роботи профактиву первинних профспілкових організацій по підвищенню мотивації профспілкового членства на підприємствах області», яке висвітлила у своєї доповіді  Поліна Накул - Голова обкому Профспілки.

Вона зазначила, що станом на 01.01.2024 року Одеський обком профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН України об’єднує 74 членських первинних профспілкових організацій з загальною чисельністю працюючих 11290 осіб, з яких 9993 особи являються членами профспілки. З урахування непрацюючих пенсіонерів кількість членів профспілки дорівнює 10003 особи. Відсоток охоплення профспілковим членством серед працюючих складає 88,6%.

У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року кількість  первинних профспілкових організацій зменшилась на 5, чисельність працюючих - на 3840 осіб, чисельність членів профспілки – на 4002 особи (в т.ч. непрацюючих пенсіонерів на 129).  Відсоток охоплення профспілковим членством серед працюючих зменшився на 3%.

Протягом 2023 року було знято з профспілкового обліку в обкомі профспілки 6 (в зв’язку з ліквідацією підприємств) і прийнято 1 первинну профспілкову організацію.

Продовжується зменшення чисельності працюючих і членів профспілки в житлово-комунальних сервісах м. Одеси в зв’язку зі створенням нових керуючих компаній, які приймають на роботу колишніх працівників  ЖКС.

Члени президії відмітили позитивну роботу по збереженню високого рівня профспілкового членства серед працюючих профспілкових комітетів комунальних підприємств м. Одеса, Б.-Дністровський, Біляївка, Балта, Чорноморськ, Южне, Овідіополь, Ізмаїл.

Втім члени президії звернули увагу на те, що протягом 2021 - 2023 років  не вдалося істотно покращити свою роботу по  мотивації профспілкового членства серед працюючих на підприємствах: КВЕП «Подільськводоканал» (Бербер І.І.), КП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» м. Ізмаїл (Богач Л.І.), КП «Теплопостачання м. Одеси» (Чернявська Т.І.), КП «Житлово-комунальне господарство» Чорноморської селищної ради селища міського типу Чорноморське.

Це свідчить про незадовільну роботу голів профкомів цих первинних профспілкових організацій по мотивації профспілкового членства. 

Прийнята відповідна постанова, яка надіслана вище зазначеним головам профкомів.

З питанням про аналіз фінансових звітів, виконання в умовах воєнного стану статутних вимог та фінансових зобов’язань членськими організаціями обкому профспілки протягом 2023 року виступила Ірина Садула - головний бухгалтер обкому профспілки.

На розгляд членів президії були представлені данні в розрізі підприємств, на яких порушуються права профспілок щодо своєчасного перерахування членських профспілкових внесків первинним профспілковим організаціям та обкому профспілки. Заслухана інформація, які заходи впливу застосовувалися профкомами та обкомом до керівників підприємств та до яких позитивних наслідків це призвело.

 

Основним джерелом доходу первинних профспілкових організацій залишаються членські профспілкові внески. У порівнянні з 2023 роком відсоток профспілкових внесків зменшився на 5,7%.

Планові основні фінансові показники на 2023 рік виконані більшістю членських організацій. Але ще є роботодавці, які мають борги перед профкомом і обласною організацією, тривалість яких перевищує календарний рік.

Зокрема, КП «Білгород-Дністровськводоканал» - 18 місяців, КВЕП «Подільськводоканал» - 12 місяців, КП «Білгород-Дністровськтеплоенерго» - 11 місяців, КП «ЖКС «Чорноморський» - 16 місяців,  КП «ЖКС «Фонтанський» - 11 місяців, КП «ЖКС «Пересипський» - 13 місяців,  КП «Теплопостачання міста Одеси»  – 11 місяців.

Загальна сума заборгованості на 01.01.2024 року перед первинними профспілковими організаціями становить майже 3,0 млн.грн., перед обласною організацією профспілки – 0,5 млн.грн.

Складені графіки погашення заборгованості які контролюються профкомами та обкомом.

Основною статтею витрат у 2023 року було надання матеріальної допомоги – майже 50% всіх витрат (біля 8,4 млн.грн.). Цей показник на 2% перевищує аналогічний у 2022 році.

Витрати на заохочення профактиву становили 241,4 тис.грн.

У 2023 року профкоми здійснювали культурно-масову роботу, на яку витратили 5,4 млн.грн.

Всі витрати обґрунтовані та підтверджені відповідними документами.

Про стан виробничого травматизму на підприємствах області у 2023 році доповів зав. відділом з соціально-економічних питань Денис Горішко.

Протягом 2023 року на галузевих підприємствах області, де діють первинні профспілкові організації, сталося 4  нещасних випадків, в. т. 3 зі смертельними наслідками. У порівнянні з 2022 роком загальна кількість нещасних випадків, в тому числі і зі смертельними наслідками збільшилася на 1 випадок відповідно (3/2 у 2022 році проти 4/3 у 2023 році).

Втім кількість потерпілих на виробництві внаслідок нещасних випадків зменшилась на 4 або на 44,4%.

1 груповий нещасний випадок стався з працівниками підприємства філія «Інфокс водоканал»  - у наслідок пожежі на центральному розподільчому пункті 10 квт., постраждало два працівника віком по 73 роки кожному – інженер-енергетик та електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, які згодом померли у реанімації. Випадок визнаний таким як пов’язаний з виробництвом.

Під час розслідуваній було виявлено, що основними причинами настання нещасних випадків, не пов’язаних з виробництвом – природня смерть та серцево-судинні захворювання.

За результатами роботи комісій по спеціальному розслідуванню нещасних випадків всі раптові смерті працівників було визнано такими, що не пов’язані з виробництвом.

Представниками профспілок з питань охорони праці здійснювався контроль за питанням включення до колективних договорів положень, спрямованих на виявлення та максимальне усунення шкідливих і небезпечних факторів на робочих місцях, виробничого травматизму і професійних захворювань. Зокрема, на 27 підприємствах області формування колективних договорів щодо зобов’язань з питань охорони праці здійснювалося за їх участю.

На засіданні президії були прийняті відповідні постанови.

Одночасно було проведено семінар-навчання з головами профкомів 30 галузевих підприємств області, на якому змістовно виступила голова обкому профспілки Поліна Накул.

Учасникам семінару були роздані методичні матеріали, які стосуються роботи профспілкових органів під час війни, змін у трудовому законодавстві, впливу на профспілки Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Голова обкому профспілки значну увагу приділила питанням колективно-договірної роботи, зокрема щодо необхідності у 2024 році своєчасного внесення змін і доповнень у колдоговори в зв’язку з прийняттям Галузевої угоди на 2023-2026 роки та проведення заходів по підбиттю підсумків виконання Сторонами зобов’язань, взятих у колективному договорі.

Зразки: макету колективного договору, рішення профспілкової організації про ініціювання колективних переговорів, звернення профорганізації до роботодавця щодо створення робочої комісії  та початку ведення колективних переговорів, послідовність дій профкому при організації роботи по підбиттю підсумків виконання сторонами колективного договору за півріччя і рік, які були надані учасникам семінару, значно полегшіть роботу членів комісії та профкому і скоротять час при організації, проведенні та оформлені відповідних заходів.

З питань фінансової дисципліни, статистичної звітності, документального оформлення витрат профкомів на проведення відповідних заходів,  рекомендацій при плануванні на рік бюджету надходжень та витрат профорганізацій, уникнення можливих випадків втрати профорганізацією ознак неприбутковості виступила Ірина Садула – головний бухгалтер обкому профспілки.

Також було обговорено низку важливих і актуальних питань по удосконаленню соціального діалогу на локальному рівні, а також практичні аспекти по соціально-економічному захисту членів профспілки в умовах військового часу.  

Було підкреслено, що завдяки плідної співпраці роботодавців і профспілок в Одеській області тривалі роки відсутня заборгованість з оплати праці на галузевих підприємствах і висловлено сподівання на збереження такого стану і в майбутньому.

Голова обкому Профспілки Поліна Накул висловила щиру подяку профспілковим лідерам за ту роботу, яку вони проводять по збереженню первинних профспілкових організацій та чисельності членів профспілки на підприємствах.

Привітала всіх присутніх з прийдешніми святами та побажала професійних успіхів у роботі, здоров’я,  родинного щастя, перемоги, миру та здійснення всіх життєвих планів і сподівань.