20 грудня  поточного року   відбулося чергове засідання Президії Одеського обкому профспілки.

Основні питання порядку денного «Про правозахисну роботу профспілкових органів в умовах воєнного стану», «Про надання допомоги Збройним силам України» висвітлила у своєї доповідіПоліна Накул, Голова обкому Профспілки.

Вона зазначила, що в зв’язку з прийняттям Закону України – від 15.03.2022р. № 2136 – ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роботи профактиву на підприємствах галузі та фахівцям обкому профспілки по захисту трудових прав членів профспілки значно прибавилося.

Юридична необізнаність деяких керівників підприємств призвела до непоодиноким випадкам порушень прав працівників на працю (безпідставне призупинення дії трудового договору, переведення та зміни істотних умов праці,, скорочення чисельності штатних працівників, а іноді і цілих структурних підрозділів та інше), що дало підставу працівникам звернутися до суду. А від так і задіяти правових інспекторів праці на підприємствах та фахівців обкому профспілки до складання позовних заяв до суду та юридичного супроводження на судових засіданнях.

Про практику роботи профактиву у цих напрямах розповіла голова профкому підприємства ТОВ "ІНФОКС" Ганна Борисова. Вона підкреслила, що робота профактиву по захисту прав членів профспілки на підприємстві дуже ускладнена тим, що організаційно-правовою формою підприємства є Товариство з обмеженою відповідальністю. Незважаючи на те, що на підприємстві укладено колективний договір, але кремі положення Галузевої угоди застосовуються не в повному обсязі. Це стосується в основному в порядку формуванні принципу оплати праці, який на підприємстві складається з трьох рівнів. Кожен рівень передбачає оплату праці в залежності від стажу роботи та кваліфікації працівника, що ускладнює включення попереднього стажу та кваліфікації на роботі в аналогічних підприємствах при встановленні посадового окладу за відповідним рівнем.  

Також члени президії обговорили цілу низку важливих і актуальних питань роботи профспілкових органів під час війни.

З питанням про виконання в умовах воєнного стану статутних вимог та фінансових зобов’язань членськими організаціями обкому профспілки протягом 2023 року виступила Ірина Садула - головний бухгалтер обкому профспілки.

На розгляд членів президії були представлені данні в розрізі підприємств, на яких порушуються права профспілок щодо своєчасного перерахування членських профспілкових внесків первинним профспілковим організаціям та обкому профспілки. Заслухана інформація, які заходи впливу застосовувалися профкомами та обкомом до керівників підприємств та до яких позитивних наслідків це призвело.

На засіданні президії був затверджений План основних заходів обкому Профспілки на 1 півріччя 2024 року та прийняті відповідні постанови.

Одночасно  провели семінар-навчання з головами профкомів 35 галузевих підприємств області, на якому змістовно виступила голова обкому профспілки Поліна Накул.

Учасникам семінару були роздані методичні матеріали, які стосуються роботи профспілкових органів під час війни, змін у трудовому законодавстві, впливу на профспілки Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Значну увагу у учасників семінару викликали зміни в законодавстві України щодо відпусток, право роботодавця щодо перенесення вихідних та робочих днів у наступному році, неурегульована колізія норм Закону України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 № 2573-ІХ і Кодексу Законів про працю України, в якому не . передбачено обов’язок роботодавця за свої кошти організовувати та проводити попередній і періодичні обов’язковий медогляд осіб віком до 21 року.

Голова обкому профспілки зауважила про необхідність у 2024 році своєчасного внесення змін і доповнень у колдоговори в зв’язку з прийняттям Галузевої угоди на 2023-2026 роки та проведення заходів по підбиттю підсумків виконання Сторонами зобов’язань,  взятих у колективному договорі.

З питань фінансової дисципліни, статистичної звітності, документального оформлення витрат профкомів на проведення Новорічних та інших свят, рекомендацій при плануванні на наступний рік бюджету надходжень та витрат профорганізацій, уникнення можливих випадків втрати профорганізацією ознак неприбутковості виступила Ірина Садула – головний бухгалтер обкому профспілки.

Також було обговорено низку важливих і актуальних питань по удосконаленню соціального діалогу на локальному рівні, а також практичні аспекти по соціально-економічного захисту спілчан.  

Голова обласної організації Профспілки висловила щиру подяку профспілковим лідерам за ту роботу, яку вони проводять по збереженню первинних профспілкових організацій та чисельності членів профспілки на підприємстві, громадський контроль за умовами та охороною праці, гідну її оплату. Зауважила, що завдяки плідної співпраці роботодавців і профспілок в Одеській області тривалі роки відсутня заборгованість з оплати праці на галузевих підприємствах і висловила сподівання на збереження такого стану і в майбутньому.