На минулому тижні Миколаївська облорганізація Профспілки  провела зустріч з колективом комунального підприємства «Березань» Березанської селищної ради.

КП «Березань», працюючи в умовах розв’язної рф повномасштабної війни, у надскладних умовах, продовжує максимально стабільно, надійно та якісно надавати послуги з водопостачання та водовідведення, вивезення та утилізації твердих побутових відходів не тільки мешканцям смт. Березанка, а ще дванадцятьом довколишнім селам. Під час воєнного стану працівники підприємства продовжують сумлінно виконувати свої обов’язки, всі працюють в штатному режимі, аби мешканці були забезпечені питною водою, вчасно здійснювався вивіз сміття та виконувались роботи з благоустрою.

Первинна профспілкова організація, яка була створена на КП «Березань» відносно молода - вона увійшла до складу обласної галузевої профспілки та була легалізована в установленому законодавством порядку перед самим початком війни – в лютому 2022 року, тому через розв’язану рф війну зустріч в такому форматі відбулась вперше.

Спеціалісти облорганізації профспілки ознайомились з діючим на підприємстві колективним договором, в результаті чого було з’ясовано, що тарифні ставки та посадові оклади працівникам підприємства не переглядались більше 3-х років, та й ті були встановлені з порушенням чинного законодавства – без врахування норм Галузевої угоди; з моменту введення в дію штатного розпису на державному рівні 6 разів мінявся розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а заробітна плата залишилася без змін. Діючий тариф на послуги, який затверджується виконкомом Березанської селищної ради, не є економічно обґрунтованим, оскільки в ньому витрати на заробітну плату були розраховані без урахування вимог чинного законодавства   та діючих нормативних документів.

Відсутність росту заробітної плати протягом майже 4 років, при зростанні навантаження на працівників в умовах можливих бойових дій, призводить до зубожіння працівників, знецінення праці та зниження рівня професійності робітників, тому питання встановлення заробітної плати працівників КП «Березань» у відповідність з вимогами діючого законодавства України - одне з першочергових завдань профспілки та адміністрації підприємства.

Враховуючи, що з моменту прийняття колективного договору змінився керівник підприємства, а також те, що у 2022 році на підприємстві була створена профспілкова організація, яка представляє в колдоговорі інтереси трудового колективу, спеціалісти облорганізації рекомендували директору підприємства та голові профспілкового комітету   укласти новий колективний договір та при підготовці його проєкту скористатися розробленими Миколаївською облорганізацією профспілки   «Рекомендаціями про порядок розробки та укладання колективних договорів».

Голова облорганізації профспілки С. Начинова та директор підприємства А. Курічук і голова профспілкового комітету   О. Соловйова домовились про спільні дії в вирішенні цього питання.

За результатами зустрічі Миколаївська облорганізація профспілки підготувала та направила до Березанського селищного голови звернення з пропозицією посприяти в приведенні заробітної плати працівників КП «Березань» у відповідність до норм чинного законодавства, оскільки управління об’єктами житлово-комунального господарства та забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» належить до повноважень виконавчих органів сільських рад, а діючий штатний розпис погоджено з Березанським селищним головою В. Хоміцьким. Миколаївська облорганізація профспілки запропонувала свою участь в роботі постійних депутатських комісій та сесій Березанської селищної ради при розгляді цього питання.