ПЛАНОВІ ЗУСТРІЧІ В ФОРМАТІ - РОБОТА В РЕГІОНАХ

Миколаївська облорганізація профспілки провела планову зустріч з членськими профспілковими організаціями міста Вознесенська: ТОВ «Біологічні очисні споруди», КП «Вознесенське міжміське бюро технічної інвентаризації», КП «Санітарна очистка міста» та КП «Водопостачання м. Вознесенська».

Товариство з обмеженою відповідальністю «Біологічні очисні споруди» з 2009 року надає послуги з транспортування каналізаційних стоків по магістральному колектору та їх очистку на комплексі 58 біологічних очисних споруд м. Вознесенська.

Директор підприємства Н. Кушнір та голова профкому Н. Алексєєнко розповіли про роботу ТОВ «БОС», про його колектив, про те, як вони справляються з поставленими задачами та долають труднощі, які виникли через військову агресію росії проти України.

У місті Вознесенськ під час масованої ракетної атаки сталося аварійне відключення електропостачання на комплексі «Біологічних очисних споруд», внаслідок чого виникла загроза загибелі бактерій активного мулу, що є дуже суттєвою загрозою для довкілля, не було б можливості очищати стічні води, що призвело б до забруднення річки Південний Буг. Але вміле керівництво, рішення, які були прийняті своєчасно, професіоналізм робітників, відповідальне ставлення до справи, якою займаєшся, не дозволили статися екологічній катастрофі.

Роботодавець та профспілковий комітет спільно працюють над вирішенням на підприємстві усіх проблем та задач, які стоять перед колективом, в рамках соціального діалогу та діючого колективного договору, який було розроблено на підставі Рекомендацій облорганізації профспілки про порядок розробки, укладання та виконання колективних договорів. Всі зобов’язанням, прийняті в колективному договорі виконуються - попри фінансові труднощі, заробітна плата встановлена у відповідність до норм Галузевої угоди та виплачується своєчасно, в строки, встановлені в ньому.

Світлана Начинова відзначила роботу профспілкового комітету ТОВ «БОС», який в цей важкий для країни час не залишає без уваги своїх членів профспілки – підтримує та надає матеріальну допомогу тим, хто особливо її потребує.

КП «Вознесенське міжміське бюро технічної інвентаризації» переживає зараз не дуже легкі часи - через розв’язану війну рф проти України воно було вимушено призупинити свою роботу майже на рік, і тепер починає відновлювати свою діяльність та надавати мешканцям Вознесенська весь комплекс своїх послуг. Під час зустрічі спеціалісти облорганізації профспілки ознайомились з діючим на підприємстві колективним договором та надали відповідні рекомендації.

Світлана Начинова відповіла на всі питання, які виникли у директора підприємства та голови профспілкового комітету.

На КП «Водопостачання м. Вознесенська» Світлана Начинова поспілкувалася з директором підприємства, економістом та головою профкому, які розповіли про те, що змінилося на підприємстві за останні три місяці з моменту останньої зустрічі та проінформувала як підприємства та первинки галузі Миколаївської області працюють під час дії воєнного стану і як вони підготувались до роботи в осінньо-зимовий період.

І. Москаленко, директор підприємства, розповів, що на підприємстві не вистачає коштів, щоб встановити заробітну плату працівникам у відповідність до норм Галузевої угоди. Голова облорганізації профспілки запропонувала звернутися до міськради з пропозицією переглянути тарифи на водопостачання з урахуванням заробітної плати, розрахованої відповідно до вимог законодавства України та різницю між обґрунтованим тарифом та діючим відшкодувати підприємству відповідно до ст. 15 Закону України «Про ціни і ціноутворення» для встановлення заробітної плати працівникам згідно з нормами чинного законодавства. Також С. Начинова запропонувала залучати представників Миколаївської облорганізації профспілки для участі в роботі депутатських комісій Вознесенської міської ради щодо вирішення цього питання.

Під час зустрічі керівник підприємства проінформував обласну галузеву профспілку, що декілька працівників водоканалу мобілізовані до лав ЗСУ, де з гідністю захищають Батьківщину і що два працівники підприємства загинули при виконанні ними військового обов’язку.

Голова облорганізації подякувала колективу підприємства за ініціативу відпрацювати один робочий день для допомоги ЗСУ – на зібрані кошти був придбаний тепловізор, який був переданий в один з підрозділів ЗСУ, де служать працівники підприємства.

Світлана Начинова також виразила слова вдячності профспілковому комітету та його голові Людмилі Шостак за продовження роботи по захисту членів профспілки, які опинились в скрутному становищі, що особливо важливо в важкі воєнні часи, та проінформувала присутніх, що згідно з рішенням президії облорганізації профспілки родинам двох загиблих працівників КП «Водопостачання м. Вознесенська», які були членами профспілки, була надана матеріальна допомога в розмірі 13 тис. грн. А також, про те, що більшість Територіальних організацій профспілки долучились до акції ЦК галузевої профспілки України, яка стала другою за період повномасштабної війни рф проти України, щодо збору коштів на придбання дронів для ЗСУ – на зібрані 300 тис. грн. було придбано три БпЛА, два з них передано військовій частині ЗСУ, яка тримає оборону на півдні країни, ще один переданий одному з військових тренінгових центрів для підготовки операторів БпЛА.

Директор комунального підприємства «Санітарна очистка міста» О. Середа, розказав, що з моменту зустрічі, яка відбулась в липні цього року, на підприємстві ще більше загострилась нестача кадрів - не вистачає робітників з благоустрою та вантажників, оскільки багато працівників захищають країну в лавах ЗСУ та теробороні. Окрім того, на підприємстві через фінансові труднощі низький рівень заробітної плати.

Головою облорганізації профспілки С. Начиновою були надані практичні рекомендації  керівнику підприємства, головному бухгалтеру і економісту щодо шляхів збільшення заробітної плати працівникам підприємства. Зокрема, було запропоновано переглянути в колективному договорі працівника основного виробництва з робітника з благоустрою на вантажника, що дасть можливість збільшити заробітну плату на підприємстві в середньому майже на 20 відсотків. С. Начинова звернула увагу на своєчасному внесенні змін та доповнень до колективного договору та повідомній реєстрації них в установленому законодавством порядку.

Поїздка була насиченою, але дуже корисною для усіх. Робота в такому форматі буде продовжена.