Харківська обласна організація Профспілки розглянула питання готовності галузевих підприємств до роботи в осінньо-зимовий період

5 жовтня 2023 року відбулося засідання президії Харківської обласної організації профспілки.

Засідання пройшло під головуванням члена президії – голови Харківської обласної організації Профспілки Лариси Успенської, в ньому також взяли участь завідувачка відділу правової роботи Анна Алтухова, головний бухгалтер Людмила Лубенцова та запрошені члени президії.

Основним питанням став розгляд готовності підприємств житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років.

Харківська обласна організація Профспілки, членські профспілкові організації, відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Кодексу законів про працю України, керуючись Статутом галузевої Профспілки здійснюють контроль за підготовкою галузевих підприємств до роботи в осінньо-зимовий період.

Комісія з охорони праці Харківської обласної організації Профспілки під головуванням Анни Алтухової, на підставі зібраної інформації, виписок з протоколів засідань профспілкових комітетів підготувала детальну довідку про стан справ на конкретних підприємствах галузі. Простежується тенденція - за період війни внутрішні резерви багатьох підприємств житлово-комунального господарства м. Харкова та Харківської області вичерпалися, а заборгованість споживачів за надані комунальні послуги з кожним днем збільшується, що негативно позначається на роботі галузевих підприємств та не дозволяє направляти кошти на охорону праці в необхідному обсязі. Загальні причини недостатньої підготовки до роботи в осінньо-зимовий період - це руйнування, які зазнали підприємства під час війни та відсутність коштів.

Враховуючи стан справ в країні, комісія з охорони праці обласної організації Профспілки акцентувала увагу на забезпеченості працівників галузевих підприємств спецодягом, спецвзуттям, іншими засобами індивідуального захисту для роботи в зимовий період.

Проблема з забезпеченістю засобами індивідуального захисту більш характерна для підприємств, розташованих в Харківській області. Але труднощі маються і на деяких підприємствах Харкова.       

За вказаних обставин Харківська обласна організація Профспілки, первинні профспілкові організації роблять все можливе для створення працівникам необхідних умов праці. Ведеться пошук шляхів залучення додаткових коштів, гуманітарної допомоги від благодійних фондів, волонтерів, міжнародних та інших організацій для створення працівникам галузевих підприємств гідних умов під час роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років.

Протягом цього року обласною організацією Профспілки була отримана допомога від польських волонтерів у вигляді термосів, терморукавичок, налобних ліхтариків, а також значної кількості різноманітних засобів гігієни. Робота у цьому напрямку буде продовжуватись.

На засіданні також були розглянуті інші актуальні питання згідно з порядком денним, у тому числі щодо проведення передплати профспілкових видань, заходів Харківської обласної організації Профспілки до Дня людей з інвалідністю та інші.

З усіх питань, що розглядалися, були одноголосно прийняті відповідні постанови.