Зима близько. Як у Черкасах готуються до ймовірних блекаутів та атак на критичну інфраструктуру.

Нові, ще більш затяжні блекаути, вже звичні проблеми зі зв’язком та можливі перебої з водою і теплом.

Реальність, до якої слід бути готовими черкащанам уже цієї зими. 

Все це може чекати українців, якщо ворожі обстріли по енергетичних об’єктах продовжаться. 

Ще в липні президент Володимир Зеленський попереджав українців про можливе продовження енергетичного терору і закликав місцеву владу готуватися до складної зими. А нещодавно подібні слова повторив і секретар РНБО Олексій Данілов.

Наскільки Черкащина готова до ще однієї зими в умовах війни. Переповідаємо головне.

Загальна готовність – на рівні 86 %

За словами начальника Черкаської обласної військової адміністрації Ігоря Табурця, попри всі складнощі, минулий опалювальний сезон в області вдалося пройти успішно. 

– Практично по його завершенню ми почали готуватися вже до наступного сезону. Він, очевидно, теж буде складний, враховуючи підступність ворога. Наша мета незмінна – стабільне тепло в оселях черкащан, – каже Табурець. – Роботи тривають і на котельнях централізованого опалення, і на водоканалах та свердловинах. Проводимо й інші заходи (підготовлена спецтехніка, укладені договори на додаткове залучення техніки від організацій, продовжується заготівля посипкового матеріалу).

Він говорить, що нині готовність Черкащини вже на рівні 86 %, “що відповідає рекомендованому показнику Мінінфраструктури”. Об’єкти соціальної сфери, за його оцінкою, готові на рівні 88 %, заклади освіти – на рівні 86 %, охорони здоров’я  – на 75 %.

Табурець додає, що для стабільної роботи обʼєктів комунальної та енергетичної інфраструктури в умовах воєнного стану пріоритетом було визначено укомплектування підприємств теплопостачання джерелами резервного живлення на випадок відсутності енергопостачання. Наразі їх оснащено генераторами на рівні 90 %.

Завдяки підтримці донорів та Мінінфраструктури, підприємства області отримали більше 70 одиниць джерел резервного живлення різної потужності. Окрім цього, за словами Табурця, в цьому напрямі працюють й органи місцевого самоврядування.

Ще одне завдання для регіонів – забезпечення котелень альтернативними видами палива на випадок виникнення перебоїв із постачанням природного газу.

– Нині маємо такі показники заготівлі: дрова на 64%, пелети на 81%. Заготівля відбувається згідно з укладеними договорами, – зазначає в коментарі “18000” Ігор Табурець.

Начальник ОВА додає, що загалом на підготовку до зими в області було використано вже більше 585 мільйонів гривень. Це 81 % коштів від усіх запланованих.

9 вересня президент Володимир Зеленський провів чергову ставку Головнокомандувача. На ній, зокрема, йшлося про підготовку до зими. За словами Табурця, окрім підготовки енергосистеми до можливих уражень перед очільниками обласних адміністрацій поставлено ще одне важливе завдання.

– Потрібно провести заходи фізичного захисту об’єктів критичної інфраструктури. Це надзвичайно складне та комплексне питання. У цьому напрямі ми також активно працюємо, – запевняє Ігор Табурець, не конкретизуючи цю інформацію зі зрозумілих причин.

“На вересень і жовтень проблем з покриттям споживання не прогнозуємо”

Продовжує активну підготовку до зими й “Черкасиобленерго”. За словами заступника голови правління товариства Олександра Бращенка, робота триває у двох напрямах: планові ремонти електрообладнання, а також створення необхідного аварійного запасу обладнання і матеріалів, зокрема палива.

Крім того, протягом  року, згідно з планом, електрики виконують розчистку повітряних ліній електропередачі. 

Роботи з підготовки до осінньо-зимового періоду планують завершити до 15 листопада. 

– Ці заходи дадуть можливість забезпечити надійну роботу наших електромереж у осінньо-зимовий період з мінімальною кількістю відключення споживачів, – зазначив Бращенко.

Водночас на уточнювальні питання про те, протягом якого періоду можуть вимикати світло черкащанам цього сезону, в “Черкасиобленерго” відповідати відмовились. Зокрема, пояснивши це тим, що рішення про відключення ухвалює “Укренерго”, а не підприємство.

Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький учора в ефірі загальнонаціонального марафону заявив, що ситуація в енергосистемі стабілізувалася, порівняно з останніми спекотними тижнями серпня, коли Україна була змушена брати аварійну допомогу з європейських країн.

– На вересень і жовтень ми не прогнозуємо якихось проблем з покриттям споживання. Електроенергії зараз вистачає в системі. Звісно, якщо в ці місяці не буде масованих обстрілів, – каже Кудрицький. 

Він також зазначає, що якщо в Україні все ж будуть вимушені застосовувати відключення, вони стануть більш справедливими. Так, якщо минулоріч світло у деяких будинках, які перебували на одній лінії з об’єктами критичної інфраструктури, не вимикали, нині ситуація зміниться. За словами Кудрицького, тепер в цих будинках також будуть відключення, а лікарні, які з ними межують, переходитимуть на генератори.

Депутати  Павло Карась та Іван Сухарьков. Фото із засідання Черкаської міської ради

“Тепло буде, якщо буде газ”

Цього року КП “Черкаситеплокомуненерго” провело “безпрецедентні” заходи для забезпечення домівок черкащан теплом узимку. В цьому переконує директор комунального підприємства Павло Карась.

– За 50 років існування підприємства таких обсягів робіт ми ще не виконували, – говорить комунальник . 

Серед зробленого – заміна мереж (зокрема, нині фінішують роботи в центрі Черкас), реконструкція котелень із виведенням у резерв вибухонебезпечних котлів, які несуть небезпеку під час блекаутів, будівництво лінії електропередач для резервного живлення котелень, заміна електричного обладнання. Водночас, за словами Карася, попереду ще багато роботи, частину якої виконуватимуть уже під час опалювального сезону.

На переконання Павла Карася, попри велику кількість підготовчих робіт, ця зима може стати для черкащан ще складнішою, аніж попередня.  

– По-перше, ворог не став мати менше дронів, навпаки – їх стало більше. По-друге, стійкість енергетичної системи гірша, ніж була рік тому, тому що вона зазнала серйозних пошкоджень. Обсяг проведених ремонтів менший від обсягу пошкоджень. Ми починаємо опалювальний сезон із стартовою гіршою позицією. По-третє, не вірю, що ми матимемо п’яту поспіль теплу зиму. 

Напередодні минулого опалювального сезону в одному з прямих ефірів у студії “18000” Павло Карась дав пораду містянам – мати план “Б” у вигляді тимчасового переїзду в будинок з пічним опаленням. За це тоді він отримав чимало критики від черкащан. Нині ж каже, що його порада – така ж актуальна, як і минулоріч. 

– Якщо буде газ, ми забезпечимо наших споживачів теплом. Але ми вже знаємо, на що здатний ворог – наприклад, зруйнувати котельню. Гарантувати, що не відбудеться якоїсь форс-мажорної ситуації в якомусь районі міста, я не можу. В цілому наше підприємство буде непогано готове, краще, ніж минулого року.

Він додає, що минулоріч теплопостачання  для черкащан припиняли лише один раз. Сподівається, що навіть попри можливі блекаути цьогоріч домівки будуть з теплом. Водночас, якщо з якоїсь причини газу не буде, “Черкаситеплокомуненерго” зможе лише вберегти систему від замерзання, а також забезпечити опаленням медичні заклади. Натомість повноцінне опалення осель, відповідно до норм, стане неможливим. 

“Так, ми готові до наступної зими”

Минулого року КП “Черкасиводоканал” пережило три тривалі блекаути, найдовший із яких тривав вісім годин. Цьогоріч комунальне підприємство значно краще готове до зими. Принаймні в цьому запевняє очільник водоканалу Іван Сухарьков.

– Ми забезпечені реагентами та матеріалами, також власною генерацією, придбаною за кошти як міського бюджету, так і за підтримки міжнародних фондів, зокрема ЮНІСЕФ. Міжнародні організації нам дуже допомагають. Адже зараз водоканали України мають фінансові проблеми, адже за останні два роки тариф на воду не змінювався, – зазначає Сухарьков у коментарі “18000”.

Комунальник говорить, що через постійні вимкнення світла взимку на мережах водоканалу виникало багато поривів. 

– Мережі просто не витримували такого навантаження. Зараз же ми готові до цього, закупили відповідні матеріали, щоб вчасно ремонтувати як водопровідну мережу, так і колектори водовідведення, – пояснює Іван Сухарьков.

Він додає, що на підприємстві сформовано перелік матеріалів, які потрібні для “якісного входження в зиму”. До нього, зокрема, увійшли фільтри, паливно-мастильні матеріали, кабелі.

– Іншими словами, необхідно, щоб у нас у нас був той самий “стратегічний запас”, який дозволить в разі аварійної чи екстремальної ситуації швидко відреагувати. Сподіваємося, міська рада підтримає нас у цьому. Також, повторюся, на всіх наших об’єктах є генератори, щоб забезпечити місто водою і каналізацією. Тож так, ми готові до наступної зими, – твердить Сухарьков.

На випадок блекаутів на водоканалі є більше 30 потужних генераторів, придбаних за кошти бюджету і донорів. Нещодавно підприємство отримало генератор потужністю 1000 кВт в межах благодійної допомоги від Governmental Agency for Strategic Reserves (Польща). За потреби, цей агрегат японського виробництва буде використовуватися для забезпечення роботи насосного обладнання на очисній станції. Крім того, на підприємстві наявні пересувні генератори, якими у разі необхідності водоканал може підсобити іншим організаціям.

Черкаський водоканал має більше 30 генераторів

Також, продовжує директор КП, на підприємстві нині сформовано запас палива для роботи генераторів.

– Містяни можуть не хвилюватися: місто буде і з водою, і з каналізацією. В разі відключення світла і за допомогою генераторів водоканал буде займатися підкачкою: в деяких районах буде вода 100% (тобто і на верхніх поверхах теж), в окремих – може діставати до 2-3 поверху, адже наразі не всі центральні теплові пункти (які обслуговує водоканал і «тепловики») обладнанні власною генерацією, – додає керівник КП.

15 вересня поточного року  Черкасиводоканал підсилили новим обладнанням – потужною трансформаторною підстанцією 10-0,4 кВ.

– Цю підстанцію звели з нуля, оскільки підприємство було заживлено від « Черкаситеплокомуненерго» потужністю 0,4 кВ. Зараз ПІДПРИЄМСТВО має дві лінії 10 кВ . За словами директора КП“Черкасиводоканал” Івана Сухарькова нове енергопідсилення має забезпечити стабільну роботу об’єктів підприємств, особливо під час воєнного стану.

– У нас за 2021 рік на мережах було орієнтовно п’ять поривів і це ще найкраща ситуація, коли п’ять. Раніше ще більше було, ми втомлювалися постійно їх лагодити. Зараз же завдяки енергетикам прокладено чотири мережі, стоїть нова підстанція, два трансформатори. Вони дадуть змогу безперебійно заживлювати об’єкти міста і навіть у випадках аварійних ситуацій забезпечувати черкасців водою, адже крім цього всі наші об’єкти забезпечені власною генерацією, – розповів директор Черкасиводоканалу Іван Сухарьков.

Водночас Сухарьков переконаний, що у країні, де триває війна, мати запас питної та технічної води – необхідність. 

– Мінімум 10-20 літрів. Адже ніхто не знає, як події будуть розгортатися надалі, – резюмує Іван Сухарьков.

За інформацією Черкаської обласної організації Профспілки.