4 червня  90 років тому в Україні постановою Ради Народних Комісарів України  створена одна з найбільших громадських організацій інвалідів – Українське товариство сліпих. Основними завданнями, які покладались на цю громадську організацію – це поліпшення умов життя, матеріальне забезпечення, виховання та освіта, працевлаштування   незрячих в галузях народного господарства.

Працівники Профспілки докладають чимало зусиль для захисту людей з інвалідністю по зору,  створюючи умови для більш-менш гідного існування в складних умовах нинішнього часу, роблять все залежне від них.

Первинну профспілкову організацію Харківського учбово-виробничого об’єднання «Електросвітло» УТОС очолює Колесник Іван, який  неодноразово  обирався головою профспілкової організації з 1999  року по теперішній час.

За значний внесок в розвиток профспілкового руху та захист інтересів людей з інвалідністю по зору, за проведення культурно-масових заходів, виховної роботи та роботи по соціальних питаннях і побуту, та з нагоди 90 річчя УТОС  Колесника Іванна  нагороджено Почесною Грамотою Харківської обласної організації Профспілки, яку урочисто вручили на Пленумі.

Для  членів профспілки УТОСу  та членів профспілки  Куп’янських підприємств  Харківська обласна організація замовила гуманітарну допомогу  у волонтерів Польщі.

Допомога у вигляді одягу, постільної білизни, речей першої потреби, засобів гігієни та продуктів харчування була доставлена  воєнним волонтером Юрієм Грицаном  від   Польської   фундації (Юнітерс) «Uniters»  Галині  Андрушків, фундації «До дому» Валерія Сікора, волонтера Арчі Рошкевича.

Допомогу отримали  працівники підприємства  УТОС, Куп’янські комунальні підприємства  «Комунальник», «Теплоенерго» та підприємства теплоенергетики Краснограда, Первомайська, Борової, Ізюма.