Звітно-виборні збори у прифронтовому Очакові

В останній день червня голова Миколаївської обласної організації Профспілки Світлана Начинова взяла участь  у звітно-виборних зборах первинної профспілкової організації, створеної  у 2018 році на комунальному підприємстві Очаківської міської ради «Очаків-сервіс» у зв’язку з закінченням терміну повноважень виборного органу. 

Очаків – багатостраждальне місто, яке живе під щоденними обстрілами з тимчасово окупованої Кінбурнської коси. Під вогонь  артилерії, реактивних систем залпового вогню та атак  безпілотників потрапляють різні об’єкти, адже ворог б’є по місту хаотично. Хоча чисельність мешканців через постійні обстріли зменшилась, комунальне підприємство «Очаків-сервіс» продовжує цілодобове  забезпечувати містян питною водою та   вивозити побутові відходи.  Люди працюють, іноді ризикуючи власними життями виконують свої функціональні обов’язки,   місто героїчно тримається.

На випадок обстрілу  члени профспілки зібрались на збори в побутовому приміщенні-укритті, в якому вікна укріплені мішками з піском,  і не даремно - під час проведення зборів лунали звуки артилерії, почався черговий обстріл міста.     

По першому питанню порядку денного голова профкому Сергій Андрухін прозвітував перед членами профспілкової організації про роботу профкому за 2018-2022 роки. У своїй доповіді він зазначив, що після створення первинної профспілкової організації на комунальному підприємстві «Очаків-сервіс» ситуація в колективі була не простою і роботодавець не вважав за необхідне співпрацювати з профспілкою. За допомогою Миколаївської облорганізації профспілки та відділення НСПП в Миколаївській області вдалося налагодити конструктивний діалог з роботодавцем та органами місцевої влади. Всі питання, які виникли за звітний період, профспілка вирішувала спільно з роботодавцем на принципах взаємної поваги та пошуку компромісних рішень. Основним інструментом для ведення переговорів став колективний договір, проєкт якого профспілкова організація підготувала та узгодила з роботодавцем без заперечень. Обидві сторони діалогу виконували взяті на себе зобов’язання. С. Андрухін наголосив, що в умовах воєнного стану перед профспілкою стоять нові завдання, які потребують продовження соціального діалогу в колективі.

С. Андрухін побажав новообраному виборному органу плідної праці та за станом здоров’я зняв свою кандидатуру з виборів на посаду голови профкому.

Учасники звітно-виборних зборів одностайно визначили роботу профспілкового комітету задовільною.

Світлана Начинова, голова облорганізації профспілки, надала високу оцінку роботи профспілкового комітету на чолі з Сергієм Андрухіним: по-перше, заробітна плата працівників підприємства розраховується відповідно до норм Галузевої угоди зі всіма видами доплат та надбавок, включаючи та надбавку за безперервний стаж роботи на підприємствах водопостачання. Попри війну з країною-агресором, яку колектив відчуває кожен день, а звідси й фінансові труднощі підприємства, заробітна плата виплачується згідно з колективним договором та її рівень за 1 квартал поточного року   перебільшив аналогічний показник для підприємств водопостачання по всій Україні.

Окрім того, тільки після втручання профспілкового комітету водіям  автотранспортної дільниці, яка була у звітний період   приєднана до «Очаків-сервісу», стали надаватися належні їм додаткові відпустки, а  зарплату перерахували  з урахуванням  коефіцієнтів залежно від виду транспорту згідно з нормами Галузевої угоди.

Учасники зборів обрали новий склад профкому та контрольно-ревізійної комісії, профспілковий комітет очолила Анастасія Пустовіт.

Новообрані виборні профспілкові органи отримали від Миколаївської галузевої Профспілки методичні матеріали для використання в  подальшій роботі та побажання успіхів в роботі із захисту соціально-економічних інтересів членів профспілки.