29 червня Миколаївська обласна організація Профспілки провела семінар-навчання та розширене засідання Президії.

Наприкінці червня з метою підвищення рівня знань, інформованості голів профспілкових комітетів підприємств галузі Миколаївська облорганізація Профспілки провела семінар-навчання з питань охорони праці та порядку повідомної реєстрації колективних договорів.

Для участі у семінарі були запрошені спеціалісти департаменту праці та соціального захисту Миколаївської міської ради й відділення національної служби посередництва та примирення в Миколаївській області.

Світлана Начинова- голова Миколаївської облорганізації Профспілки, перед початком семінару наголосила, що укладання та виконання колективних договорів і угод є основною та найбільш результативною формою соціального діалогу, яка впливає на рівень і якість життя працівників.

Колективно-договірна робота на підприємствах галузі ведеться на належному рівні. Охоплення колдоговорами складає 100%. На більшій частині підприємств ЖКГ норми угод виконуються повною мірою.

Облорганізація Профспілки та виборні профспілкові органи попри всі труднощі воєнного стану забезпечують реалізацію галузевих і колективно договірних гарантій в оплаті праці, своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати. Здійснюють громадський контроль за безпекою праці на виробництві та в експлуатаційних службах.

В умовах зміни, на період воєнного стану, трудового законодавства України, яке дещо зменшує раніше діючі пільги та гарантії, виборні профспілкові органи галузевих підприємств максимально відстоюють права і інтереси членів Профспілки. Завдяки конструктивній співпраці Сторін соціального діалогу з питань регулювання соціально-трудових відносин стало можливим реалізувати закріплені в колективних договорах розміри мінімальних тарифних ставок і посадових окладів на рівні, встановленому Галузевою угодою на підприємствах галузі м. Миколаєва, Очакова, Південноукраїнська, Вознесенська. В результаті середня зарплата працівників житлово-комунального господарства Миколаївської області за 1 квартал 2023 року на 2 тис. грн. більше середньої по Україні та становить 15983 грн.                  

На більшості підприємств колдоговори укладені на тривалий термін, тому наразі задача профспілкових органів та роботодавців – своєчасне внесення змін та доповнень до колективних договорів відповідно до діючого законодавства.  

Інна Решетнікова - в.о. начальника відділу з питань праці управління праці, надання соціальних послуг та сімейної політики департаменту праці та соцзахисту висвітлила питання змісту колективного договору, порядку проведення повідомної реєстрації колдоговорів, а також змін та доповнень до них.

Про стан виробничого травматизму в Миколаївській області, про формування розділу колективного договору «Охорона праці», про те, які статті Закону України «Про охорону праці» обов’язково повинні міститься в вищезазначеному розділу, розповів Валерій Михайленко - головний спеціаліст відділу з питань праці управління праці, надання соціальних послуг та сімейної політики департаменту праці та соцзахисту.

Наталя Жуковська - в.о. начальника відділення Національної служби посередництва та примирення в Миколаївській області розповіла про службу, про її основне призначення, про вирішення колективних трудових спорів та запобігання їх виникнення.

Слухачі семінару, які представляли понад 20 підприємств галузі мали можливість поставити актуальні питання й отримати на них кваліфіковану відповідь.

Після семінару відбулось чергове засідання президії Миколаївської облорганізації Профспілки в розширеному форматі.

На порядку денному якого були розглянуті важливі питання, зокрема, про ситуацію з профспілковим членством в 2022 році та заходи щодо посилення його мотивації, про початок колективних переговорів з укладання Територіальної угоди, про продовження строку дії свідоцтва про підтвердження репрезентативності, про надання фінансової допомоги Херсонської облорганізації профспілки.

По першому питанню порядку денного голова облорганізації Профспілки Світлана Начинова проінформувала присутніх про ситуацію з профспілковим членством та підкреслила, що попри всі труднощі воєнного стану обласній галузевій профспілці вдалося зберегти свою організаційну структуру і залишитися серед найбільших галузевих репрезентативних профспілок області. Рівень охоплення профспілковим членством становить 81,9 % від кількості працюючих. Було відмічено, що більше ніж на 30 підприємствах галузі профчленство залишається стабільним, а завдяки активній позиції голів профспілкових організацій комунальних підприємств «Миколаївоблтеплоенерго», «Миколаївелектротранс», «Обрій», КЖЕП «Зоря», ДЄЗ «Океан» та ДНЗ «МВПУТД» минулого року зросла чисельність членів профспілки. З метою запобігання зниженню чисельності членів профспілки та посилення мотивації профспілкового членства президією облорганізації профспілки була прийнята відповідна постанова з рекомендаціями щодо подальшої роботи.

С. Начинова – голова Миколаївської облорганізації Профспілки, при розгляді питання щодо укладання Територіальної угоди, зазначила, що останнім часом активізувала свою роботу Федерація роботодавців, голова якої О. Адамов направляє листи керівникам підприємств ЖКГ щодо приєднання роботодавців до Федерації. Був зроблений акцент, що підприємства ЖКГ України для врегулювання соціально-трудових відносин працівників користуються Галузевою угодою на 2017-2024 рр. та О. Адамов немає ніякого відношення до підприємств ЖКГ, які перебувають у сфері дії Сторін, які підписали вищезазначену угоду.

З метою підвищення рівня працівників галузі, запровадження на підвідомчих підприємствах норм, вищих за мінімальні державні гарантії, та зважаючи, що в м. Миколаєві та області не має репрезентативного галузевого осередку роботодавців було запропоновано укласти Територіальну угоду на двосторонній основі з департаментом ЖКГ Миколаївської міської ради. Надана пропозиція одноголосно була підтримана президією.

При розгляді наступного питання порядку денного членів президії було проінформовано, що в серпні 2022 року закінчився термін дії свідоцтва №001-17-14-Т, згідно з яким Миколаївська галузева Профспілка була визнана такою, що підтвердила репрезентативність на територіальному рівні, але через повномасштабну війну, розв’язану росією, підтвердити свою репрезентативність не було змоги. 01 червня поточного року розпорядженням №44 Національною службою посередництва та примирення був затверджений Порядок продовження строку дії свідоцтв про підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців, який розроблений відповідно до п. 5. розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про колективні угоди і договори» (№2937-ІХ від.23.02.2023 р.). Президія прийняла рішення про надання в відділення НСПП в Миколаївській області необхідних документів для продовження строку дії свідоцтва про підтвердження репрезентативності.

Світлана Начинова звернулась до членів президії та присутніх на її засіданні з пропозицією надання фінансової допомоги нашим колегам, спілчанам з Херсонської облорганізації Профспілки у зв’язку з важкими наслідками в результаті підриву греблі Каховської гідроелектростанції. Члени президії одностайно підтримали дану пропозицію та по закінченню засідання допомога від Миколаївської облорганізації Профспілки була надана.

По всім питанням порядку денного були прийняті відповідні постанови.