День Конституції України: на профспілковій вахті

Президія Запорізької облорганізації галузевої Профспілки, яка у розширеному складі зібралась на своє засідання 28 червня - в День Конституції  України, обговорила стан захисту соціально-економічних прав спілчан і посилення мотивації профспілкового членства у первинних профорганізаціях, а також розглянула ситуацію щодо виконання статутних вимог з фінансових питань та організації профспілкового навчання з охорони праці й колдоговірної роботи тощо.

Доповідаючи учасникам зібрання з основного питання, голова обкому профспілки Алла Малигіна, зокрема, зазначила, що  основним інструментом у правозахисній роботі первинок виступає колективний договір.  Цьогоріч,  згідно паспортизації, на підконтрольних Україні підприємствах укладено 32 колдоговори, які розповсюджуються на близько 11,6 тис. працівників. Крім того, діє 2 територіально-галузеві угоди, укладені з профільним Департаментом ЗОДА і  Запорізькою міською радою. Важливо не тільки укласти угоду або колективний договір, але й домогтись їх виконання. Тому підготовці засідання Президії передувала перевірка сторонами соціального діалогу на локальному рівні стану виконання колективних договорів за 1 півріччя 2023 року та складання відповідних актів наступними підприємствами: КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради, КП «Водоканал» м. Запоріжжя, КП «Запоріжелектротранс», Концерн «Міські теплові мережі», КП «ЕЛУАШ», СКП «Запорізька ритуальна служба», КП «Титан», ТОВ «ВЕЛЬТУМ – Запоріжжя», КРБП «Зеленбуд», КП «Запоріжміськсвітло», КАТП 083801 «Комунсантрансекологія», КП «ВРЕЖО №7», КП «Управління капітального будівництва» ЗМР, КП «Універс» ЗОР, Департамент ЖКГ та будівництва ЗОДА.

З конкретними звітами щодо стану захисту соціально-економічних прав спілчан і посилення мотивації профспілкового членства на 16 підвідомчих підприємствах, які знайшли відображення у констатуючій частині постанови Президії, виступили: В. Коваль, В. Черниченко, С. Дрига, М. Бінюк,  К. Маршалок, С. Філіппова, О. Глазкова, Т. Швачко, І. Харитоненко,  Ю. Данішевська,  О. Кулік, Ю. Родіна та інші.

І якщо більшість підприємств в тій чи іншій частині допустили тимчасові обмеження прав трудящих, обумовлені нормами Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», то ситуація щодо своєчасної виплати зарплати, яка склалася на КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради грубо порушує Конституцію України і потребує негайного вирішення та реагування на всіх рівнях. За профспілковим моніторингом, у 2023 році на підприємстві зберігається тенденція до формування 1,0 – 2,0 місячної заборгованості із зарплати працівникам та з профвнесків – понад 600,0 тис.грн.

Стосовно фінансової дисципліни, встановлено, що плановий річний показник бюджету облорганізації Профспілки на 2023 рік по статті «Членські профспілкові внески» станом на 28.06.2023 року виконаний на 41%. Порівняно з 1 півріччям 2022 року, надходження до бюджету скоротилось на 1,3 млн.грн. (18,6%). Негативно позначилось на формуванні бюджету -  зменшення кількості робочих місць та масовий виїзд працівників підвідомчих підприємств обласного центру, який знаходиться під постійними обстрілами загарбника. Окрім цього, втрачений зв’язок з 34 первинними профорганізаціями (44,6%), які зареєстровані на територіях, тимчасово непідконтрольних Україні. Втрата чисельності членів профспілки сягнула 17,2%. Для вирішення конфліктної ситуації КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради, обкомом профспілки  двічі направлялись претензії стосовно погашення заборгованості і своєчасного перерахування профспілкових внесків на профспілкові рахунки. За результатами претензійної роботи у 2023 році перераховано 45,0 тис.грн. Питання щодо своєчасної виплати зарплати та порушення прав профспілок систематично піднімається в органах центральної та місцевої влади, залишається на постійному контролі обкому профспілки.

Щодо організації профспілкового навчання з охорони праці.

На допомогу галузевим підприємствам, у травні поточного року на базі профкурсів Запорізької облпрофради, за участю Держпраці, коштами обкому профспілки організовано навчання  34 уповноважених та громадських інспекторів з охорони праці, 15 з яких отримали свідоцтво встановленого зразка.

Президія також затвердила рішення про організацію навчання профактиву на тему «Особливості ведення колективно-договірної роботи відповідно до Закону України від 23.02.2023 №2937-ІХ «Про колективні угоди та договори». В семінарських заняттях прийняли участь 25 активістів. Новели зазначеного Закону та практичні рекомендації щодо ведення колективно-договірної роботи на підприємствах для учасників навчання презентували фахівці обкому профспілки Алла Малигіна та Андрій Тріфонов. Для більш детального знайомства із нормами Закону України від 23.02.2023 №2937-ІХ «Про колективні угоди та договори», який набере чинності через 6 місяців після закінчення воєнного стану, підготовлено й направлено всім первинкам 2 методично-консультативних добірки.

Загалом, під час обговорення питань порядку денного засідання Президії облорганізації Профспілки, профактивом  були висловлені слушні пропозиції та доповнення до проєктів рішень, які були проголосовані й прийняті.

Саме захист трудових прав людини праці у воєнний час, окрім повсякчасної допомоги ВСУ, має бути головним напрямом у роботі профспілкових органів всіх рівнів, стати на заваді розколу в їх рядах. Потрібно сконцентруватись на завданні, яке окреслив Президент в День Конституції під час виступу у Верховній Раді: «Ми ставимо собі за мету досягти рівня оплати праці, який можна було б визначати за формулою «сусіди в Євросоюзі +30%!».