7 червня 2023 року у місті Харкові  відбулось засідання ІV-ого Пленуму Харківської обласної організації Профспілки.

Це вже другий Пленум в умовах воєнного часу, який проходив у конференц-залі   Харківського бюро подорожей та екскурсій.

Відповідно до затвердженого порядку денного, учасники Пленуму розглянули наступні питання:

  • Про зміцнення потенціалу і посилення Профспілки та її організацій в умовах воєнного стану.

Доповідач Лариса Успенська   - голова Харківської обласної організації Профспілки);

  • Про основні статистичні дані членських організацій за 2022 рік та шляхи збереження чисельності профспілкової організації.

 Доповідач Наталія Ковальова - завідувач відділу  соціально-економічного захисту трудящих Харківської обласної організації Профспілки);

  • Про затвердження виконання профспілкового бюджету Харківської обласної організації Профспілки за 2022 рік  та проєкт бюджету на 2023 рік.

Доповідач Людмила Лубенцова – головний бухгалтер Харківської обласної організації Профспілки

Обстріли та влучання напередодні до центра міста  не завадили  провести Пленум з дотриманням усіх заходів безпеки, Статуту та Регламенту. У засіданні взяли участь  онлайн 4 члени комітету, скориставшись спеціально  створеним чатом «ІV Пленум Харківської обласної організації Профспілки».  Для кожного учасника були сформовані теки з матеріалами Пленуму з додаванням «Бібліотечки голови первинної профспілкової організації», матеріали з мотивації профспілкового членства, розроблені ЦК Профспілки в рамках спільного проєкту з Данською профспілкою 3F.

Засідання проходило під головуванням Лариси Успенської, голови Харківської обласної організації Профспілки. До президії було запрошено заступника голови Об'єднання профспілок Харківської області  Сергія Волкова.

У доповіді з основного питання Лариса Успенська підкреслила, що Харківська обласна організація Профспілки не припиняла  роботу  з початку війни та звернула увагу присутніх на те, що в листопаді Президією розглядалося питання щодо готовності підприємств до роботи в осінньо-зимовий період. Але країна-терорист вирішила залишити українців без світла, опалення, гарячої води тощо, і влаштувала постійні обстріли з метою знищення об’єктів критичної інфраструктури. Внаслідок влучань рашистів, почались   тотальні  відключення та роботи по ліквідації та відновленню згаданих об’єктів. Наші герої - працівники житлово-комунального господарства показали неймовірні можливості виконання обов’язків,  керівники та спеціалісти підприємств ухвалювали  інноваційні технічні  та організаційні  рішення, часто за відсутності коштів, матеріалів і реагентів.

«Дякуємо кожному з них!», - наголосила доповідачка.

Харківська обласна організація Профспілки у звітний період надавала фінансову допомогу членам профспілки постраждалим від російської агресії, з врахуванням надходжень  від обласних організацій Профспілки м. Хмельницька, м. Одеси, м. Львова, м Черкас, ЦК Профспілки, Данської профспілки 3F, Фонду солідарності ФПУ та фінансової допомоги від Європейської конфедерації профспілок.

Крім того ЦК Профспілки  була надана допомога  спілчанам, які отримали поранення при виконанні службових обов’язків, членам профспілкового активу - внутрішньо переміщеним особам.

Наші членські організації взяли  активну участь у придбанні дронів  для ЗСУ та у зборі коштів для відродження Палацу Праці. 540 членів профспілки, які втратили житло чи майно отримали речі першої потреби, зокрема  ковдри, подушки, пледи, постільну білизну, чайники, термоси, рукавички, продукти, ліки, гігієнічні засоби від Польських волонтерів Томека Сикори і Агнешкі Холичек фірма «Action», Юрія Грицана від фундації «Uniters». Також  через Закарпатський гуманітарний штаб ФПУ була надана допомога для КП «Харківблагоустрій». Члени профспілки, родини з малюками отримали понад 2,0 тисяч баночок з дитячим харчуванням, надані Польськими волонтерами Арчі Рошкевич та Томек Сикора, понад сімдесят  отримали памперси та дитяче харчування, дитячу косметику та молочні суміші з Полтави  (волонтери Юлія Лобач і Дмитро Таган). Забезпечено 510 працівників 12-ти підприємств міста та 16 підприємств області налобними ліхтариками для роботи аварійних бригад, водіїв, слюсарів, електромонтерів в умовах блек-ауту (волонтер Сергій Севдоян міжнародний проєкт «Світ в Україну»).

Активні учасники щодо збору та надання гуманітарної допомоги Ганна Алтухова і Людмила Горбань запакували та відправили Новою поштою до Дніпропетровської обласної організації Профспілки  480 кг вживаних ковдр, від Польських волонтерів, для забезпечення потреб  укриття дитячого табору «Комунарець».

У звітний період Харківська обласна організація Профспілки приділяла значну  увагу питанням охорони праці, розслідуванню  нещасних випадків, забезпеченню нормативними актами та консультаціями. Зберігся формат колдоговорної роботи у звітному періоді. Щорічна оцінка застосування норм Галузевої угоди на 2017-2024 р.р. підприємствами ЖКГ області,  підтверджує внесення зміни та доповнення згідно з чинною Галузевою угодою КП «Водоканал» м. Красноград, КП «Водоканал» м. Ізюм, КП«ХТС», КП «Харківводоканал» і КП «Шляхрембуд» та інші підприємства.

У обговоренні доповіді взяли  участь - голова ППО КП «Харківські теплові мережі»  Губер Наталія, голова ППО КСП  «Харківгорліфт»   Стрижак Раїса, голова ППО КП «Муніципальної компанії поводження з відходами» Білоус Олександр. У виступах було багато цікавої та корисної  інформації про роботу підприємств та профкомів в умовах воєнного стану.

З особливою зацікавленістю учасники Пленуму слухали виступ заступника голови ОПХО Сергія Волкова, оскільки  всіх турбує відновлення Палацу Праці, соціальний захист членів профспілки, соціальний діалог на галузевому та територіальному рівнях.

Також, відповідно до  затвердженого порядку денного,   було розглянуто цілу низку  важливих і актуальних питань, всі вони були  конструктивно обговорені учасниками Пленуму.

Робота за період між Пленумами визнана задовільною. З усіх питань Порядку денного були прийняті відповідні постанови.

Також головою Харківської обласної організації Профспілки Ларисою Успенською було оголошено рішення  нещодавнього Пленуму ЦК Профспілки про всебічну допомогу ЗСУ.

Людмила Лубенцова  зі свого боку надала роз’яснення щодо Податкового кодексу України з цього питання, а  Олександр Белоус дав пояснення стосовно нашої взаємодії з певною військовою  частиною.  Прагнучи найскорішої  Перемоги України у цій війні, присутні ухвалили рішення оголосити збір коштів на потреби визначеної військової частини.

Також прийнято рішення відкрити збір коштів на  допомогу з відновлення Палацу Праці у 2023 році.

Засідання Пленуму було конструктивним та продуктивним, всі охочі мали змогу  взяти участь у обговорення найактуальніших питань роботи профспілкових органів  та викликів воєнного часу.

Присутні на заході  переглянули фото презентацію про роботу  Харківської обласної організації Профспілки у звітному періоді, а також подивились відео ролик, підготований  до «Дня працівників житлово-комунального господарства». 

 

                                   Колектив Харківської обласної організації Профспілки