ІІІ-ій  Пленум обласного комітету профспілки відбувся в Житомирі

18 травня 2023 року, у день вишиванки, відбулося засідання ІІІ-ого Пленуму Житомирського обласного комітету.

На порядок денний Пленуму були винесені наступні питання:

  1. Про зміцнення потенціалу і посилення ролі профспілки та її організацій в умовах воєнного стану.
  2. Інформація про роботу Президії обкому профспілки після ІІ Пленуму.
  3. Про виконання бюджету обкому профспілки за 2022 рік та проєкт бюджету на 2023 року.

Перед початком Пленуму було показано презентацію Центрального комітету “Про роботу організацій Профспілки в умовах воєнного стану”, яка викликала зацікавленість учасників Пленуму, адже всі організації  допомагали Збройним Силам України, територіальній обороні, внутрішньо переселеним особам. 

Символічно те, що захід відбувався в день вишиванки, тому, дехто з учасників одяг вишиванки  й це було дуже гарно.

Після доповіді Голови обкому профспілки члени обкому та запрошені активно долучилися до обговорення.

Голова профкому комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Леонід Башинський розповів, що профспілковий комітет та адміністрація дуже плідно співпрацюють, і навіть під час воєнного стану не припинили відрахування роботодавцем коштів на культурно-масову роботу, що дає змогу проводити різні заходи та надавати допомогу, як своїм членам профспілки та мобілізованим працівникам, так і тісно співпрацювати з військовими 95 бригади, постійно надаючи їм потрібну допомогу.

Голова профкому КП «Водоканал» м. Коростеня Тетяна Літвинчук  у своєму виступі розповіла про те, що  їхнє підприємство працює у  дуже складних умовах. Багато підприємств м. Коростеня не працюють, тому не має реалізації води, а населення боргує за отримані послуги, тому коштів не вистачає, і навіть іноді бувають затримки з виплати заробітної плати. Також не вчасно перераховуються профспілкові внески, що своєю чергою не дає змоги в повному обсязі виконувати статутні завдання, але  попри це, вони теж неодноразово допомагали військовим в придбанні амуніції, тепловізорів тощо. Також вона наголосила на питаннях кадрового «голоду» на підприємстві. Працювати на наші комунальні підприємства народ не спішить.

Сергій Корнійчук - голова профспілкового комітету комунального підприємства Житомирське трамвайно-тролейбусне управління теж коротко описав ситуацію на підприємстві та в профспілковій організації. Півтора місяця підприємство перебувало в стані простою після атак росіян на об’єкти критичної інфраструктури Житомира. Лімітів електроенергії не вистачало на роботу електротранспорту, тому був повністю припинений випуск трамваїв та тролейбусів. Але транспортного колапсу в Житомирі не сталося, тому що на маршрути випустили більше комунальних автобусів, які придбало місто раніше, та вже в період війни були передані Житомиру Таллінном в рамках гуманітарної допомоги. Багато працівників трамвайно-тролейбусного управління мобілізовані, на жаль, є  вже поранені, контужені та навіть один загиблий. Профспілковий комітет постійно перебуває в тісному контакті зі своїми захисниками, при першій же потребі забезпечують їх необхідними речами. Також на підприємстві ремонтується багато техніки для військових, відремонтували працівники сміттєвоз і передали херсонським комунальникам, техніка яких була повністю знищена. Також профком по максимуму прагне виконувати статутні завдання по соціальному, економічному захисту працівників, проводить певну культурно-масову роботу. Останніми вихідними працівники відвідали виставку тюльпанів в «Добропарку» Макарівського району Київської області.

Тетяна Путій, голова профкому міського культурно-спортивного центру розповіла з якими труднощами стикнулася організація при укладанні та повідомній реєстрації колективного договору. Житомирська міська рада ще до війни прийняла свій порядок прийняття та реєстрації колективних договорів, який суттєво відрізняється від державного порядку, і підприємствам доводиться проходити масу погоджувальних дій у департаментах та управліннях міської ради, ще до прийняття колективного договору на зборах трудового колективу. І поданий ще в середині квітня на повідомну реєстрацію колективний договір, ще так і не зареєстрований, а постійно повертається на доопрацювання. І міська рада не дозволяє їм користуватися Галузевою угодою.

Також виступили: голова ППО КП «Теплозабезпечення» м. Коростеня Дмитро Бойко, член обкому Зоя Флячинська, які теж розповіли про роботу профспілкових організацій та підприємств в період воєнного стану та проблеми, які виникають в цей час.

Одноголосно було прийнято постанову по першому питанню.

Про роботу Президії обласного комітету профспілки доповіла голова обкому Тетяна Корець. Всім учасникам Пленуму було роздано інформаційний звіт, який був прийнятий членами обласного комітету до відома.

Також учасники Пленуму прийняли постанову про виконання бюджету за 2022 рік та проголосували за проєкт бюджету на 2023 рік.

В різному Тетяна Корець розповіла про Пленум Центрального комітету Профспілки, поточний  стан справ у ФПО, ФПУ, зміни в законодавстві.

Також цього дня було проведено засідання Президії обкому профспілки, де розглянуто нагальні питання.