РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

 Профактив  галузевих підприємств критичної інфраструктури зібрався 27.12.2022 року на 3-тє пленарне засідання обласного комітету Профспілки, щоб обговорити, зокрема, актуальне питання сьогодення: «Про зміцнення потенціалу і посилення діяльності Запорізької облорганізації Профспілки, її структурних ланок в умовах воєнного стану».

 У роботі пленуму прийняли участь 42 представника від первинних профорганізацій. Наявність кворуму на плановому засіданні виборного органу облорганізації Профспілки у прифронтовому місці  засвідчив дієздатність, сміливість і стійкість наших профактивістів на трудовому фронті комунальної сфери. Хоча активні бойові дії та тимчасова окупація частини територій Запорізької області внесли суттєві корективи в роботу виборних профспілкових органів.

  У докладі та виступах присутніх наголошувалось на виникненні серйозних перепон в роботі 34 первинних профорганізацій, які знаходяться на територіях непідконтрольних Україні (44,6% від загальної кількості, 2380 членів профспілки).

  Найбільше потерпають наші члени профспілки на територіях, де ведуться активні бойові дії. Щоденно ризикуючи своїм життям, спілчани продовжують обслуговувати комунальні об’єкти і житловий фонд. У грудні у власній квартирі загинув працівник Вільнянського цеху КП «Облводоканал» і вся його сім’я (5 осіб). На робочому місці поранено 2 працівника КП “Оріхівський водоканал”. Через воєнні дії чисельність працюючих КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради та КП “Оріхівський водоканал” знизилась майже на 75%, частина персоналу знаходиться у простої. За цих умов, значною перемогою Профспілки стало погашення 9-місячних зарплатних боргів працівникам КП «Облводоканал» ЗОР за лютий – жовтень 2022 року у сумі понад 40,0 млн.грн. за рахунок резервного фонду Держбюджету і Програми «Питна вода Запорізької області».

  Пленум схвалив дії обкому профспілки щодо проведення профспілкових зборів і конференцій у тих первинках, де через виїзд посадових осіб і членів профкому, призупинилась статутна і фінансова робота. Це дало можливість оновити керівний склад первинок КП «Облводоканал», КРБП «Зеленбуд», КП «Центр управління інформаційними технологіями», а також склад обкому профспілки та його Президії. 

 Головним напрямом діяльності виборних органів облорганізації залишається колдоговірна робота. Зокрема, в обласному центрі комунальні підприємства уклали колективні договори на правових засадах Територіальної  галузевої  угоди між Запорізькою міською радою та Запорізькою облорганізацією галузевої Профспілки на 2022-2024 роки (реєстр. № 84 від 21.02.2022). Питання «Про виконання колективних договорів у 2022 році та основні завдання колективно-договірної роботи на 2023 рік» 17.11.2022  року обговорювалось на плановому засіданні президії. В межах підготовки до заходу, комісіями підприємств були складені акти перевірки виконання колективних договорів, виявлені слабкі місця у колдоговірній роботі, намічені конкретні завдання щодо виправлення ситуації й внесення в них актуальних змін.

 З перших днів війни обком профспілки і профкоми зосередили увагу також на допомозі членам профспілки, профорганізаціям, постраждалим внаслідок війни, підтримці суб’єктів господарювання, які приймають внутрішньо переміщених осіб. Налагоджено зв'язок з гуманітарними штабами вищих профспілкових органів. За час воєнних дій на ці цілі виборними органами облорганізації витрачено понад 5,5 млн.грн. За рахунок надходжень гуманітарної і фінансової допомоги від ФПУ та ЦК Профспілки, членам профспілки видано понад 150 продуктових наборів та понад 100,0 тис.грн. фінансової підтримки. Додатково профкомами підприємств налагоджена співпраця з волонтерськими організаціями і фондами та структурними підрозділами Червоного Хреста щодо систематичного надання гуманітарної допомоги працівникам підприємств критичної інфраструктури.

  По завершенню обговорення, учасники пленуму, окрім схвалення зусиль щодо надання гуманітарної та фінансової підтримки спілчанам, намітили ряд заходів   з актуалізації у повоєнний час правозахисної та інформаційно-роз’яснювальної  роботи, а також виконання зобов'язань колдоговорів з охорони та оплати праці...

 На пленумі також розглядалось питання та прийнята постанова щодо виконання планових показників бюджету облорганізації Профспілки у поточному році та прийняття його на 2023 рік.

 По завершенню 3-го засідання обкому профспілки, всім його учасникам вручений актуальний подарунок — ліхтарик з гравіруванням знаку Профспілки та написом: “2023. РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!” Нехай справдиться заповідна мрія всіх спілчан!