Чергова воєнна  розширена Президія.

22 грудня  2022 року   відбулося чергове воєнне засідання Президії обкому профспілки, де були розглянуті питання:   колдоговірної роботи за 2022 рік, заходах по її вдосконаленню у 2023 році,  про  роботу  підприємств галузі, профспілкового активу в умовах війни, фінансові (зокрема щодо внесення змін до бюджету 2022 року та використання його на початку 2023 року), про виконання перспективного плану роботи за 2022 рік та прийняття його на 2023 рік, підготовки до здачі річних звітів та інші .

Попри складну ситуацію в області всі члени Президії в повному складі прийняли в ній участь, 15 профспілкових лідерів та активу галузі були запрошені, 14 взяли участь, крім м. Нікополь (який знаходиться під постійним ворожим обстрілом).  

З перших двох питань доповіла Людмила СОЛОДУХІНА завідувачка відділу обкому профспілки. Яка сказала, що не зважаючи на всі складнощі сьогодення, з урахуванням вимог часу, воєнних адміністрацій, сторони, які схвалили колдоговір повинні знайти форму звіту та проінформувати працівників про зроблену роботу по виконанню колдоговору за 2022 рік та зупинилась на окремих пропозиціях, рекомендаціях на які необхідно звернути увагу , щоб в кожному колективі за можливістю зберегти наявний позитивний потенціал в роботі, знайти новий ресурс збереження підприємств та кадрів   у цей скрутний для України час в 2023 році.

Враховуючи зміни та доповнення внесені Законом України №2235 від 12.05.2022року, в колдоговірну роботу, які набрали чинності з 27 травня п.р., сторонам соціального діалогу, які укладають колдоговори на 2023 рік , запропоновано привести їх у відповідність до чинного (в тому числі «воєнного») законодавства. Колдоговірна робота завжди була пріоритетним напрямком роботи обкому профспілки, її членських організацій. В умовах воєнного стану задачею виборних профспілкових органів має стати захист раніше наданих гарантій колдоговорами підприємств, недопущення їх звуження.

Також йшлося про складну, в окремих випадках титанічну роботу підприємств ЖКГ, які  в умовах війни, розв’язаної російською федерацією проти України  беруть активну участь у зміцненні обороноздатності держави, підтримці Збройних сил України та продовжують свою безперебійну діяльність, а виборні профспілкові органи роблять все можливе щодо забезпечення прав членів Профспілки усіма законними методами.

Надання практичної, методичної допомоги первинним профспілковим організаціям щодо захисту трудових прав членів профспілки в умовах війни набуває ще більшого масштабу. На допомогу виборним профспілковим органам з цих питань з початку воєнних дій направлено вісім методичних посібників. Крім цього на сайті обкому профспілки, в соцмережах (зокрема, Facebook) створена спеціальна сторінка, де обком профспілки, голови комісій обкому профспілки: з правових питань Віталій КВАЧ  з економічної роботи і зарплати Олександр РОДЬ ведуть постійну  інформаційну роботу з актуальних роз’яснень трудового законодавства, в тому числі   і колдоговірної роботи.

У своїй інформації щодо обговорення цих питань голова   обкому профспілки Анастасія ДЕМІДОВА  зосередила увагу на те, що звіти про роботу профорганізацій та роботодавців з виконання колдоговорів повинні відбутись попри всі труднощі і перешкоди, розповіла про те, що галузева критична інфраструктура продовжує працювати, при цьому надаючи з перших днів воєнних дій  різноманітну допомогу  ЗСУ, ТО, ВПО, в тому числі і про значну роботу з цього питання Центрального та обласного комітетів Профспілки.

Далі вона зупинилася на тому, що  російська агресія, воєнні дії РФ забрали у дітей України і дитяче оздоровлення влітку цього року.  Однак, за допомогою ФПУ, ЦК Профспілки, окремих підприємств галузі  роботи з    підготовки ДЗОВ «Комунарець +» до майбутніх періодів не призупинилися.  Будується укриття, приводиться до норм чинного законодавства житлові умови, благоустрій території із забезпеченням надалі повної безпеки для відпочинку і життя дітей.

Про фінансові питання, бюджет 2022 року та пропозиції до нього на 2023 рік доповіла головний бухгалтер обкому профспілки Маргарита БОНДАР .

Зокрема вона детально зупинилася на статті бюджету виплата   (матеріальна допомога), які в умовах війни стали дуже актуальними та затребуваними.  Багатьом членам профспілки необхідна матеріальна підтримка. На підприємствах галузі: є загиблі під час виконання свого військового обов’язку по захисту країни, є  поранені, непоодинокі випадки руйнування  (пошкодження) житлових будинків, іншого майна,  працюють ВПО, у яких російська агресія відібрала все і вони теж потребують фінансової і іншої  допомоги.  

Тому, виконання фінансової дисципліни Профспілок всіх рівнів є важливою складовою всієї профспілкової роботи, про це  доповіла   Розглядалися і інші питання.

Заслухувалися питання виконання плану заходів 2022 року, та прийняття їх на 2023 рік (доповідала завідувачка організаційного відділу Вікторія Тризна). Та про підготовку до звітів з різних напрямків профспілкової роботи за 2022 рік.

Голова обласного об’єднання профспілок Віталій ДУБІЛЬ вручив голові обкому профспілки Анастасії Демідовій Подяку ФПУ, яка своєю чергою подякувала за роботу всьому профспілковому активу і зауважила, що це Подяка всім присутнім, бо саме завдяки їм, злагодженій роботі всіх профспілкових ланцюжків можливо досягнути єдності у виконанні наших завдань.

 

З усіх питань прийняті відповідні постанови, які зобов’язують виборні профспілкові органи всіх рівнів посилити та продовжити  роботу у всіх напрямках, згуртуватися задля наближення нашої перемоги.

Голова обкому профспілки  наголосила, що лише сильна духом Профспілка з єдиними цілями та завданням  спроможна зробити свій внесок у прискорення  Перемоги  України над ворогом!

 

                                 За інформацією президії обкому профспілки  Дніпропетровської області