Забезпечення галузі кваліфікованими кадрами – головне завдання не тільки роботодавців, а і профспілки

 

   08 грудня 2022 року

     Перебування країни у стані війни, постійний обстріл та пошкодження (знищення)  об’єктів критичної інфраструктури, призов за мобілізацією працівників комунальних підприємств, участь їх в загонах територіальної оборони, все це гостро поставило питання щодо кадрового забезпечення на всіх без виключення підприємствах галузі.

       Встановлення гідного рівня заробітної плати – це шлях до розв’язання проблеми, це мотивація членства у Профспілці.

     02 грудня 2022 року  в приміщенні залу засідань Черкаської міської ради відбулися переговори між сторонами соціального діалогу Черкаською міською радою, що здійснює управління комунальними підприємствами житлово-комунального господарства та Черкаською обласною організацією Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення щодо укладання Територіальної галузевої угоди у м. Черкаси на 2023 – 2025 роки.

   Кожну сторону соціального діалогу представляли 12 від роботодавців (директорів) на чолі з заступником міського голова Тищенком С.О та 12 представників Профспілки на чолі з головою Черкаської обласної організації Профспілки І.В.Анашкевичем.

   Сторона роботодавців повідомила про те, що 12.09.2022 року Профспілка, як сторона найманих працівників, звернулася письмово  (вх. № 13551-01-18) до другої сторони соціального діалогу про початок переговорів щодо продовження дії Територіальної галузевої угоди, термін якої закінчується у 2022 році.

   23 грудня 2019 року була підписана  Територіальна галузева угода на 2020 – 2022 роки (надалі - Угода), яка розроблена згідно із Законами України " Про соціальний діалог в Україні ", " Про колективні договори і угоди " , на двосторонній основі між Черкаською міською радою, що здійснює управління комунальними підприємствами житлово-комунального господарства, в межах визначених Господарським кодексом України і Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", та Черкаською обласною організацією Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, яка представляла інтереси найманих працівників .

   З метою сприяння регулюванню трудових відносин та соціально-економічних інтересів працівників і роботодавців  16 листопада 2022 р. рішенням виконкому Черкаської міської ради    № 1016 була утворена комісія для проведення переговорів щодо продовження дії Територіальної галузевої угоди

   Враховуючи ситуацію у країні сторона запропонувала продовжити дію Угоди в чинній редакції до 2025 року.

    Від профспілкової сторони виступив голова Черкаської обласної організації Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Анашкевич І.В., який висловив позицію щодо необхідності сталого забезпечення рівня оплати  праці на комунальних підприємствах міста, підтримав необхідність  укладання Територіальної галузевої угоди, а з урахуванням реальності, запропонував продовжити чинну Угоду до 2025 роки.

     Він наголосів, що за час дії чинної угоди прожитковий мінімум для працездатних осіб збільшився на 13 %.   Тобто із 01 січня 2023 р. за умови продовження дії Угоди тарифна ставка    шляхом  застосування 200 % підвищення прожиткового мінімуму з 01.01.22 р. та коефіцієнтів підгалузі 1,66-2,08 дозволить 1 розряду у «тепловиків» та енергетиків довести до рівня:  від 8 911 грн. до 11 165 грн., а 6 розряду від 17 822 до 22233 грн., тобто понад 550 $ США. Він звернув увагу і на те, що відповідно до відомої постанови Уряду № 859 це дозволить установити посадовий оклад  у контракті керівника Комунального підприємства теплових мереж " Черкаситеплокомуненерго" та «Черкасиводоканал не менш» 89 тис. 110 грн.

   Крім того, норми територіальної Угоди розповсюджуються і на Комунальне підприємство    " Черкасиелектротранс", а це коефіцієнт 200 %, замість 160% по Галузевій угоді.

    Норми Угоди дозволяють здійснювати нарахування та виплати за стаж роботи в галузі на всіх без виключення підприємства міста, на яких легалізовані первинні  профспілкові організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, тобто це надбавка не тільки для «тепловиків» та «водяників».

    Після жвавого обговорення сторони проголосували (при 2, що утрималися) за продовження дії Територіальної галузевої угоди  до 2025 року.

   Текст Територіальної галузевої угоди  у м. Черкаси на 2022-2025 роки має бути до кінця року затверджений рішенням сесії Черкаської міської ради.