Відбулося засідання Президії  Харківської обласної організації Профспілки

 3 листопада 2022 року відбулося засідання президії Харківської обласної організації Профспілки.

 Засідання пройшло під головуванням Лариси Успенської - голови Харківської обласної організації Профспілки. В ньому також взяли участь завідувачка відділом правової роботи Харківської обласної організації Профспілки А. Алтухова, головний бухгалтер Л. Лубенцова та запрошені члени президії.

Порядок денний був наступним:

  1. Щодо питань, які виносяться на розгляд ІІІ-го Пленуму Харківської обласної організації Профспілки;
  2. Про готовність підприємств житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років;
  3. Про надання фінансової допомоги членам Профспілки, які постраждали внаслідок воєнної агресії росії;
  4. Щодо заходів Харківської обласної організації Профспілки до Дня людей з інвалідністю;
  5. Щодо проведення передплати на профспілкові видання на 2023 рік;
  6. Про роботу Харківської обласної організації Профспілки по проведенню культурно-масових заходів до новорічно-різдвяних свят;
  7. Про участь в придбанні майна для потреб Збройних сил України;
  8. Про бюджет Харківської обласної організації Профспілки на перше півріччя 2023 року.

На початку засідання голова Харківської обласної організації Профспілки Л. Успенська проінформувала членів Президії про коло питань, які виносяться на розгляд ІІІ-го Пленуму Харківської обласної організації Профспілки. Усі вони були детально обговорені та по ним була прийнята відповідна постанова.

Найбільш об’ємним питанням засідання став розгляд готовності підприємств житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років.

Харківська обласна організація Профспілки, первинні профспілкові організації, відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Кодексу законів про працю України,  керуючись Статутом галузевої Профспілки здійснюють контроль за підготовкою галузевих підприємств до роботи в осінньо-зимовий період.  

Комісія з охорони праці Харківської обласної організації Профспілки під головуванням А. Алтухової, на підставі зібраної інформації, виписок з протоколів засідань профспілкових комітетів підготувала детальну довідку про стан справ на конкретних підприємствах галузі. Загальна тенденція така, що за період війни внутрішні резерви багатьох підприємств житлово-комунального  господарства м. Харкова та Харківської області вичерпалися, а заборгованість споживачів за надані комунальні послуги з кожним днем збільшується, що негативно  позначається на роботі  галузевих підприємств та не дозволяє направляти кошти на охорону праці в необхідному обсязі.

Внаслідок ведення активних бойових дій на території Харківської області збільшились ризики нещасних випадків при виконанні працівниками службових обов’язків. Не сприяє посиленню безпеки на виробництві запровадження Урядом мораторію на проведення планових і позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану.

За час бойових дій були окуповані Куп’янська, Балаклійська, Ізюмська територіальні громади, смт Старий Салтів та Вільча, місто Вовчанськ. На цих територіях розташовані підприємства житлово-комунального господарства, багато з яких зазнали значних руйнувань. Наразі відсутня можливість отримати від них інформацію про стан справ з охорони праці, але зрозуміло, що для відновлення їхньої роботи та створення нормальних умов для працівників потрібно багато часу та коштів.

За таких обставин обласна організація Профспілки та первинні профспілкові організації роблять все можливе для створення працівникам галузевих підприємств гідних умов під час роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 років.

Наприкінці жовтня була отримана чергова партія гуманітарної допомоги  від польської фірми Action. Серед інших необхідних речей в ній містилося 120 пар утеплених рукавичок.

Ведеться пошук шляхів залучення додаткових коштів, гуманітарної допомоги від благодійних фондів, волонтерів, міжнародних та інших організацій. І робота у цьому напрямку буде продовжена.

На засіданні також були розглянуті інші актуальні питання, у тому числі щодо виділення з нагоди Дня людей з інвалідністю грошової виплати та продуктових наборів для профспілкового активу ППО ХУВО «Електросвітло»УТОС»; щодо проведення передплати профспілкових видань «Профспілкові вісті», «Бібліотечка голови профспілкового комітету» на 2023 рік; щодо збору коштів  для придбання майна для потреб ЗСУ  тощо.

З усіх питань порядку денного були  одноголосно прийняті відповідні постанови.

 

               А. Алтухова,  завідувачка відділом правової роботи Харківської обласної організації Профспілки