3 листопада 2022 року в м. Харків відбулось засідання ІІІ-го Пленуму Харківської обласної організації Профспілки.

Засідання проходило у приміщенні конференц-зали  Харківського Бюро Подорожей та екскурсій (дочірнє підприємство ПРАТ по туризму та екскурсіях «ХАРКІВТУРИСТ».

Відповідно до порядку денного  учасники пленуму розглянули наступні питання:

  1. Про зміни у складі Комітету Харківської обласної організації Профспілки.
  2. Про регламент роботи ІІІ-го Пленуму Харківської обласної організації Профспілки.
  3. Про роботу виборних профспілкових органів в період воєнного стану та забезпечення трудових прав членів профспілок.

 Доповідач:    Успенська  Л.Г.  - Голова Харківської обласної  організації   Профспілки.

  1. Про затвердження профспілкового бюджету Харківської обласної організації Профспілки на 2022 рік.

Доповідач:  Лубенцова Л.М. - головний бухгалтер  Харківської  обласної організації  Профспілки.

 

Складні умови  у місті  не завадили  провести Пленум з дотриманням усіх заходів безпеки, Статуту та Регламенту.

У залі зібралися члени комітету, члени ревізійної комісії, комісії з охорони праці Харківської обласної організації Профспілки та  запрошені гості. У засідання взяв участь Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко.

Також у засіданні взяли  участь 5 членів комітету онлайн, використовуючи спеціально створений чат «ІІІ-ій Пленум Харківської обласної організації Профспілки», голосування  у якому проходило одночасно з  голосуванням у залі.  

Усім делегатам заздалегідь були надіслані проєкти постанов Пленуму, інформаційні матеріали, порядок денний, регламент, кандидатури для обрання  до робочих комісій Пленуму тощо.  Були сформовані теки з матеріалами Пленуму, які доповнили «Бібліотечкою голови первинної профспілкової організації» (які зберегли у поштовому відділенні Харкова) та газетами «Профспілковий вісник».

Засідання проходило під головуванням Успенської Лариси голови Харківської обласної організації Профспілки. До президії було запрошено Тесленко Сергія.

Згідно з  порядком денним були обрані робочі комісії та розглянуті питання щодо змін у складі Комітету Харківської обласної організації Профспілки та про регламент ІІІ-го  Пленуму Харківської обласної організації Профспілки.

Далі, відповідно до порядку денного,  перед присутніми з доповіддю з основного питання виступила  голова обласної організації Лариса Успенська, яка наголосила, що Харківська обласна організація Профспілки не припиняла  роботу попри постійні обстріли та надзвичайно складу  ситуацію в області. Працівники  обласної організації вимушені були перейти на дистанційну форму роботи, оскільки у Палац Праці 2 березня 2022 року влучив снаряд, який зруйнував дах та більшу частину приміщень.

«У цей важкий для Харкова  і всієї країни час, не припинилась і робота над фільмом  до «Дня працівників житлово-комунального господарства, та побутового обслуговування населення». Частина його була відзнята під обстрілами на котельних, текст народився у метрополітені, де ми вимушені були ховатись від рашистських обстрілів, запис звернення - у Полтаві, куди були вимушені переїхати члени родини... Але все було готово вчасно. І через  ютюб цей фільм змогли побачити дуже багато спілчан, для яких він став сигналом, що профспілка продовжує працювати попри всі труднощі.», - сказала доповідачка.

Лариса Успенська з вдячністю наголосила, що найперша  фінансова допомога була отримана від ЦК Профспілки, яка була перерахована до членських організацій. 

Постраждалих від війни було дуже багато. З’явилась потреба у формуванні списків членів Профспілки, які постраждалих під обстрілами,  частково або повністю втратили житло, вимушені були покинути своє місце приживання і стати вимушено переміщеними особами та тих, хто виїхав за кордон.

 Доповідачка зазначила, що ЦК Профспілки та Федерація профспілок України зробили свій внесок у те, щоб спілчани знали, що профспілка з ними і  вірили, що профспілкова допомога буде обов’язково всім  тим, хто її потребує.

Також у доповіді була відмічена оперативна  робота сайтів щодо інформування членів профспілки та надання  актуальної інформації. Можливість звернутись за роз’ясненням, отримати через сайт та чат ЦК Профспілки  інформацію щодо змін законодавства про працю під час війни, актуальні  питання захисту людей праці під час запровадження воєнного стану, інформацію про допомогу від міжнародних партнерів та ознайомитись з роботою колег.

Лариса Успенська відмітила високий рівень організації прийому біженців у профспілкових санаторіях та налагоджений процес отримання і забезпечення гуманітарною допомогою членських організацій.

Продовжуючи свій виступ, вона  наголосила: «Харків - місто Герой, працівники галузі не припиняли виконувати обов’язки з перших днів війни, подекуди ризикуючи власним здоров’ям і життям. Вони теж герої!».

На жаль, при виконанні посадових обов’язків  зазнали поранень працівники галузевих підприємств Харкова та області:

- КП «Харківводоканал»   тракторист отримав  мінно-вибухову травму; 2 слюсарі-сантехніки - осколкові поранення;

- КП   Первомайські «Тепломережі» при попаданні снаряда під обстрілами зазнали поранення  лаборант та  начальник дільниці;

-  КП Чугуївські  «Теплові мережі» загинули 2 оператори - жінки.

 «Частина підприємств була в окупації, частина зруйнована… Ізюм, Куп’янськ, Балаклія, Вовчанськ, Вільча, Старий Салтів та ще багато містечок та селищ. Там ситуація така, що ми і досі не знаємо де наші члени профспілкового активу», - наголосила Успенська.

          Окремо доповідачка зупинилась на питанні виконання Галузевої угоди та Територіальної угоди, яке залишається актуальним та допомогою у збереженні галузевого принципу формуванні Профспілки.

В доповіді також прозвучало питання щодо солідарної підтримки галузевих профспілок, ЦК Профспілки, Об’єднання профспілок Харківської області, ФПУ, Міжнародних та Європейських організацій, як стала прикладом єдності, співчуття, турботи та людяності та висловлена вдячність Харківської обласної організації за підтримку кожного члена профспілки.

Зокрема, була надана наступна допомога:

Гуманітарний штаб ФПУ:  були перераховані кошти членам профспілкового активу   від    Міжнародних та Європейських профспілок: за Постановою ОПХО тім хто втратив житло та підтвердив це фото або довідкою;  консервами через ОПХО (за сприяння голови Сергія Тесленка) від гуманітарного штабу ФПУ; ковдрами від гуманітарного штабу ФПУ за сприяння Закарпатської обласної організації (Іван Зелінский).

ЦК Профспілки (за ініціативою Голови ЦК Олексія Романюка) в рамках Партнерської угоди про співпрацю з 3F - Об’єднаною федерацією робітників Данії,  профспілковим  активістам зі статусом  внутрішньо переміщені особи.

          Надали фінансову допомогу галузеві профспілки  - Львів, Одеса, Хмельницький, допомогу у розселенні членів профспілки - Рівно, Полтава.

Отримана продуктова допомога до Великодня від   обласного комітету  Профспілки  працівників  нафтової та газової промисловості (за сприяння голови Чепеля І.І.).

Отримана допомога ковдрами, пледами, простирадлами, подушками від  - фірми Action (Польща) за зверненням Харківської обласної організації Профспілки  та співпрацею з волонтерами Агнешкою Холичек та Томаком Сікора, Юрієм Грицан.

«Це для нас дуже важливо, оскільки  дає не тільки речі для тепла та зручності, а ще надію що поруч е плече друзів», - зазначила доповідачка.

Також харківський волонтер Сергій Садовий  допомагає ветеранам праці не тільки продуктами, а ще ліками від волонтерської організації «Україна Нова», згідно зі списком, який склала Харківська обласна організація Профспілки.

Далі Лариса Успенська розповіла про  діяльність організації під час війни, актуальні питання та проблеми. Вона наголосила, що на сьогодні профспілки повинні працювати попри всі складнощі і виконувати свої статутні завдання та вирішувати нові  виклики, які нам диктує час.

«Яскравим прикладом того, що профспілки потрібні саме зараз, стало  відновлення роботи первинної профспілкової організації Комунального підприємства «Комплекс з вивезення побутових відходів» - голова Золотько Людмила. Зміна керівника відновила соціальний діалог та подальший розвиток профспілкової організації», - вказала доповідачка і висловила вдячність  усім хто старанно виконує  фінансові зобов’язання,  перераховує кошти на відродження Палацу Праці,  всім тим, хто прагне перемоги та збирає гроші на дрони  для ВСУ. Наголосивши, що наші дії повинні бути солідарними, кожен маленький крок наближає нас до Перемоги.

На завершення промови Голова Харківської обласної організації Профспілки проінформувала присутніх, що 27 жовтня 2022 року ФПУ офіційно  стала повноправним членом  Європейської конфедерації праці, а це означає що ми стали часткою Європейської профспілкової родини!

Обговорення доповіді було жвавим та змістовним. Всі охочі  мали змогу висловитись, зокрема перед учасниками Пленуму виступили: Муравйова Наталія - голова ППО КП "Харківводоканал",  Гаєвський Іван - голова КП " Шляхрембуд", Горбань Людмила -  голова ППО  КП" Комплекс з  водовідведення та зливової каналізації."

Під час обговорення майже кожен доповідач розповів свою унікальну історію праці у воєнний час. Наприклад КП «Харківводоканал» примудрився ще тренуватись та займати призові місця з футболу.

Виступ голови ОПХО Сергія Тесленка  теж присутні сприйняли з цікавістю, оскільки він стосувався питань, які всіх турбують - відновлення Палацу Праці, подальша робота санаторних закладів області, соціальний захист членів профспілки, соціальний діалог та територіальному рівні тощо.

Робота за період між Пленумами визнана задовільною.

З усіх питань порядку денного були прийняті відповідні постанови.

Після закінчення роботи, учасники Пленуму взяли участь  у фото-відео сесії для Польських волонтерів та фірми Action.

                    

                 Лариса Успенська, Голова Харківської обласної організації Профспілки