ОХОРОНА  ПРАЦІ - в умовах війни.

Які важливі питання щодо організації охорони праці на підприємстві в умовах війни?  Який стан травматизму в галузі?  Як належним чином  підготуватися до роботи в осінньо-зимовий період? Як кваліфіковано надати першу медичну допомогу потерпілому та реагувати у випадку обстрілу?

Про це та багато чого іншого  йшлося  31 серпня поточного року  на черговій Нараді вищого рівня поточного контролю за станом охорони праці підприємств житлово-комунального господарства області за підсумками роботи січня-серпня  2022 року.  

Насамперед з інформацією про  роботу обласної профорганізації з цього питання доповіла голова обкому профспілки Анастасія Демідова.

В її доповіді зокрема йшлося: « що   в цьому році це перша нарада, зазвичай ми проводимо такі наради щокварталу, ми довго вагалися, враховуючи умови сьогодення  проводити її , або ні. І вирішили, що не зважаючи на воєнний стан, робота  підприємств галузі, більшість з яких відносяться до критичної інфраструктури продовжується. Крім того, на деяких розгортається  діяльність підприємств, евакуйованих із зони активних бойових дій. Тому, навіть в цих особливих умовах профорганізації разом з соціальними партнерами продовжують піклуватись про соціальний захист членів профспілки, забезпечення належного рівня охорони праці,

дотримання трудового законодавства, яке останнім часом дуже змінилося, часто, на жаль,  не на користь робітників.

Головною задачею наразі,  керівників, профспілкових лідерів, інженерів з охорони праці - є збереження життя кожного працівника. Така задача ставилася і у довоєнні часи, але зараз вона набуває більшого значення, ніж раніше.

Дуже багато працівників підприємств галузі на передовій захищають нашу країну, є загиблі, поранені. Тому, на підприємствах працівники повинні почуватися у безпеці».  Далі вона розповіла,  про роботу профспілкового активу з цих питань та заходах, які необхідно прийняти щодо упередження виробничого травматизму, якісної підготовки до роботи в осінньо-зимовий період.

Володимир Верхотурцев  - заступник директора департаменту ЖКГ та будівництва облдержадміністрації  відзначив, що керівники підприємств і профспілковий актив здійснюють свою діяльність в складних умовах сьогодення. Війна спричинила ще більш загрозливу фінансово – економічну ситуацію, в якій перебувають більшість підприємств ЖКГ. При цьому вирішення питань охорони праці повинні стати нормою життя в кожному колективі. Разом з обкомом профспілки організований і проводиться обласний громадський огляд з охорони праці,  аналізується стан роботи та кожний випадок виробничого травматизму.

На виконання комплексних заходів з охорони праці підприємствами галузі за звітний період освоєно 6,0 млн.грн,  що склало 102,2 % від запланованого колдоговорами та комплексними заходами.  

На жаль, у звітному періоді  сталось два нещасних випадків, які пов’язані з виробництвом, в тому числі - 1 груповий, зі смертельним наслідком та три природні смерті. 

Далі В. Верхотурцев   звернув увагу присутніх на те, що «не зважаючи на розпочату росією військову агресію комунальники області проводять планову підготовку житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 року, згідно з запланованим графіком загалом до опалювального сезону готуються:1 039 котелень; 11 224 житлових будинки; 795 садочків; 834 школи 169 лікарень.

На сьогодні заходи з підготовки об’єктів до опалювального сезону виконано на 80%. Першочерговою задачею є підготовка житлового фонду та соціальної сфери, що опалюються централізовано.

Зважаючи на той факт, що наша область є прифронтовою залишаються ризики пошкодження об’єктів критичної інфраструктури. Аварійні бригади комунальників дуже оперативно ліквідовують наявні пошкодження, що виникають під час військової агресії. Але на початок опалювального сезону підприємства критичної інфраструктури повинні посилити роботу аварійних бригад. Зі сторони обласної влади створюється обласне комунальне підприємство, що планується залучати для допомоги теплопостачальним підприємствам у разі аварійних ситуацій».

Про роботу обласного об’єднання профспілок в умовах війни, волонтерську діяльність, допомогу фронту, ВПО, сім’ям воїнів ЗСУ загинувших  на війні, постраждалим від бойових дій - у своєму виступі розповів  головний  технічний інспектор з охорони праці обласного об’єднання профспілок Довганенко  Петро Васильович. Далі він наголосив на підвищенні ролі громадських інспекторів з охорони праці на підприємствах та шляхи вдосконалення громадського контролю.   Він зосередив свою увагу на необхідності спрямувати роботу громадських інспекторів на профілактику та вирішення питань безпеки життєдіяльності на виробництві, надання їм необхідного часу для громадської роботи, направляти на навчання до профспілкових навчальних центрів. Було підкреслено про необхідність створення необхідних умов для діяльності громадських інспекторів, що передбачено відповідними законодавчими та нормативними документами, та буде сприяти  підвищенню ефективності роботи з охорони праці.

З детальною інформацією щодо групового нещасного випадку з одним померлим та двома постраждалими доповів головний інженер КП ДОР «Жовтоводський  Водоканал» - Сергій Степура.

Прикро відзначити, що аналіз інформації щодо травм, пов’язаних з виробництвом, свідчить про те, що основною причиною є організаційна, тобто невиконання посадових обов’язків і невиконання вимог інструкції з охорони праці. На жаль,  в окремих випадках особиста необережність призводить до смертельних наслідків, як це і сталося на Жовтоводському водоканалі.

Далі, заступник директора департаменту ЖКГ Володимир Верхотурцев,  голова обкому профспілки Анастасія Демідова  вручили нагороди, які раніше до Дня працівника ЖКГ в березні 2022 року не були отримані  окремими керівниками, головами профкомів у зв’язку із війною.  

Учасниками наради прийнято рішення, яке передбачає конкретні заходи щодо покращення, підвищення ефективності роботи з охорони праці, а в умовах воєнного часу - особливо.

По закінченню наради профспілковим активом з найбільш постраждалих від російської агресії міст та районів було отримано гуманітарну допомогу від Федерації профспілок України.

                                               За інформацією Президії  Дніпропетровського обкому Профспілки