ПОПРИ ПОВІТРЯНІ ТРИВОГИ ТА РАКЕТНІ ОБСТРІЛИ, КОМУНАЛЬНИКИ ГОТУЮТЬСЯ ДО ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ 

Це буде найскладніший опалювальний сезон за всю історію української незалежності. Країна готується до осені та зими. Комунальники під обстрілами латають понищені труби, а уряд мудрує, де брати газ та вугілля. У цьому опалювальному сезоні зрозуміло одне: тарифи на комуналку не зростуть. Все решта – зі знаками питання.

Одеса готується до опалювального сезону.

Комунальники на робочих місцях, попри обстріли і російські атаки. Тарифи є стабільними і цього року не змінюватимуться. А от боргів чимало. Населення і бюджетники заборгували постачальникам тепла понад 1 мільярд гривень. Кількість боржників зросла. Хтось виїхав за кордон або до інших областей. Інші залишилися без роботи, тому не мають чим платити.

"Нам потрібно не тільки готувати мережі і котельні. Нам потрібно виплачувати заробітну плату тим людям, які, незважаючи на повітряні тривоги, ракетні обстріли, такий досить складний початок весни, м’яко кажучи, залишилися на робочих місцях, виконують обов'язки і готують місто до нового опалювального сезону", – каже директорка комунального підприємства "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова.

Найскладніший опалювальний сезон в історії України. Росія знищує наше майно – бомбить міста безпосередньо на лінії фронту. По тилу стріляє ракетами. У деяких містах систему теплопостачання запустити взагалі неможливо. А в інших мудрують, як грітися цього року. Точно зрозуміло одне – тарифи піднімати влада не збирається.

Окрім небезпеки від російських атак є ще одна проблема. Як запастися паливом на зиму? Україні доведеться закупити частину газу за кордоном. Для цього потрібно орієнтовно 8 мільярдів доларів. Таку цифру озвучили в "Нафтогазі". Розраховують на кошти закордонних партнерів. І тут може йтися не лише про кошти, а й про сам газ безпосередньо. Наприклад, завдяки ленд-лізу із Сполучених Штатів.

Запасається Україна і вугіллям. На ньому працюють українські теплові станції, які виробляють світло. Частина із підприємств розгромлені. Запаси робити не просто. Країни ЄС теж закуповують тверде паливо – на ринку зростають ціни. Доставити вугілля теж не просто – море заблоковане, а залізниця перевантажена. Навіть важко порахувати, скільки світла ми зможемо виробляти, а скільки витрачати. Бо, наприклад, одна із наших АЕС під окупацією. Поради для українців одні: платити за комуналку, утеплюватися і за можливості готуватися до екстрених ситуацій.

ДЖЕРЕЛО