28 червня  2022 року   відбулося засідання Президії Дніпропетровського обкому Профспілки.

Відповідно до Порядку денного члени Президії розглянули наступні питання: щодо підготовки до колдоговірної роботи за І-ше півріччя поточного року;   про  роботу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку в умовах війни;  фінансові та інші нагальні питання.

Враховуючи зміни та доповнення, внесені Законом України №2235 від 12.05.2022 року в колдоговірну роботу, які набрали чинності з 27 травня поточного року, сторонам соціального діалогу, які укладають колдоговори, запропоновано привести їх у відповідність до чинного законодавства. Колдоговірна робота завжди була пріоритетним напрямком роботи обласної організації Профспілки та її членських організацій.

В умовах воєнного стану одним з основних завдань виборних профспілкових органів має стати захист раніше наданих колдоговорами підприємств гарантій та недопущення їх звуження.

Надання практичної, методичної допомоги первинним профспілковим організаціям щодо захисту трудових прав членів Профспілки в умовах війни набуває ще більшого масштабу. На допомогу виборним профспілковим органам з цих питань з початку воєнних дій направлено шість методичних посібників. Крім цього, на сайті обкому Профспілки, в соціальних мережах (зокрема, Facebook) створена спеціальна сторінка, де обком Профспілки, голови комісій обкому Профспілки: з правових питань - Віталій КВАЧ;  з економічної роботи і зарплати - Олександр РОДЬ ведуть постійну  інформаційну роботу щодо роз’яснення актуальних питань  трудового законодавства, в тому числі   і колдоговірної роботи.

Не зважаючи на всі складнощі сьогодення, з урахуванням вимог часу, воєнних адміністрацій, сторони, які схвалили колдоговір повинні знайти форму звіту та проінформувати працівників про зроблену роботу з виконання колдоговору та про ту, що необхідно зробити, щоб кожний колектив вижив, вистояв у цей скрутний для України час. Про це доповіла Людмила СОЛОДУХІНА завідувачка відділу обкому Профспілки.

Також на засіданні Президії детально обговорювалося  питання  роботи дитячих галузевих закладів в умовах воєнного часу.

Виступаючи перед учасниками Президії, голова  Дніпропетровської обласної організації  Профспілки Анастасія ДЕМІДОВА розповіла про те, що галузева соціальна інфраструктура продовжує працювати, надаючи з перших днів воєнних дій  різноманітну допомогу  ЗСУ, ТО, ВПО.

Разом з тим, доповідачка наголосила, що на жаль,  російська агресія й активні бойові дії позбавили дітей України можливості відпочити та оздоровитися  влітку цього року. Дитячі оздоровчі заклади області цьогоріч працювати не будуть, про що було прийнято  відповідне розпорядження голови ОДА, начальника військової адміністрації області  Валентина ВЕЗНІЧЕНКО.

Попри це, робота щодо їхньої  підготовки до майбутніх періодів не призупинилися. Необхідно будувати укриття, приводити їх до норм і вимог  чинного законодавства щодо роботи в умовах воєнного часу, для забезпечення надалі  цілковитої безпеки дітей.

Фінансові питання обговорювалися дуже складно. Наразі багатьом членам Профспілки необхідна матеріальна підтримка. На підприємствах галузі є загиблі під час виконання свого військового обов’язку по захисту країни, є  поранені, непоодинокі випадки руйнування (пошкодження) житлових будинків, іншого майна, є внутрішньо переселені особи, у яких російська агресія відібрала все, і вони теж потребують фінансової і іншої  допомоги.  

Також, підприємства галузі, виборні профспілкові органи роблять свої вклади задля підвищення обороноздатності держави,  спорядження військових, усіх захисників, які боронять кордони країни, в тому числі і  Дніпропетровської області. З перших днів війни цілий ряд голів профкомів, профспілкових активістів захищають нашу землю, волонтерська робота  наразі займає пріоритетне місце серед напрямків роботи профспілкових організацій, підприємств і просто працівників галузі. Тому, виконання фінансової дисципліни Профспілок всіх рівнів є важливою складовою всієї профспілкової роботи, про це  доповіла головний бухгалтер обкому Профспілки Маргарита БОНДАР .

Члени Президії розглянули ще цілу низку актуальних питань.

З усіх питань Порядку денного були  прийняті відповідні постанови, які зобов’язують виборні профспілкові органи всіх рівнів посилити та продовжити  роботу по всіх напрямках, згуртуватися задля наближення нашої перемоги.

На завершення засідання голова обкому наголосила, що лише спільна, злагоджена робота   допоможе здолати ворога та захистити Україну!

 

За інформацією президії обкому Профспілки   Дніпропетровської  області