Комунальники не повинні забувати про ризики воєнного часу

 Проблема водорозбірних колонок, криниць, свердловин з незалежним енергопостачанням і надалі залишається актуальною для Луцька.

13 червня Луцьк з робочим візитом відвідала делегації з Республіки Польща. У її складі такі досвідченні фахівці, як голова правління ТОВ "Гданські води" Ришард Гаєвський, голова правління ТОВ "Порт чистої енергії" Славомір Кішкурно, координатор технічної допомоги для України Юрій Жерліцин, комерційний директор ТОВ "Блейкан Холдинг" Януш Задрош та голова правління ТОВ "Територія метрополії Гданськ - Гдиня - Сопот" Міхал Гласер. З ними поспілкувалися заступник міського голови Ірина Чебелюк, а також працівники виконавчих органів та комунальних підприємств Луцька.

Гості мають наміри налагодити робочі контакти щодо відновлення, реконструкції та модернізації міської інфраструктури, зокрема таких комунальних підприємств, як "Луцькводоканал", "Луцьктепло" та "Луцькспецкомунтранс". Члени делегації разом з керівництвом міста обговорили можливі перспективи модернізації міської інфраструктури: мережі водопостачання та водовідведення, утилізації побутових відходів.

Як зазначив на зустрічі директор "Луцькводоканалу" Віктор Гуменюк, очолюване ним підприємство успішно реалізовує проект з реконструкції очисних споруд, реновації каналізаційних та водопровідних мереж.

"По цих проектах співпрацюємо з Європейським інвестиційним банком. Нині триває етап визначення переможців тендерних пропозицій. Одна з проблем, над якою працюємо, - це забезпечення якісною водою жителів приєднаних територіальних громад, до яких у попередні роки не було проведено водогони", - розповів керівник "Луцькводоканалу".

"Комунальні підприємства міста надзвичайно потужно працюють над залученням міжнародних грантових коштів. На щастя, від початку війни наша інфраструктура не постраждала, однак питання модернізації досі нагальне. За час бойових дій до громади прибуло безліч вимушено переміщених осіб, що значно збільшує навантаження на мережі. Нині ми активно працюємо над можливим покращенням інфраструктури для того, щоб забезпечити комфорт як лучан, так і приїжджих", - зазначила заступник міського голови Ірина Чебелюк (на знімку крайня праворуч).

Як і для кожного великого міста, важливим є своєчасне вивезення і утилізація твердих побутових відходів. Як зауважив директор "Луцькспецкомунтрансу" Володимир Марценюк, його підприємство шукає шляхи для максимально можливого сортування сміття та його переробки, модернізації техніки та логістики, веде переговори з європейськими інстанціями щодо перспективи побудови сміттєпереробного заводу. Також триває реалізація спільного з німецькими партнерам проекту щодо удосконалення поводження з органічними відходами. У його рамках передбачено встановити станцію для очищення фільтрату на міському сміттєвому полігоні.

Чимало ефективних напрацювань є і в ДКП "Луцьктепло". За рахунок кредитних коштів від Європейського банку реконструкції та розвитку й грантових коштів від фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності підприємство активно займається технічним переоснащенням. Це дало змогу встановити нову 5-мегаватну біопаливну котельню та понад 300 індивідуальних теплових пунктів у багатоквартирних житлових будинках. Окрім того, на підприємстві триває заміна старих котелень, насосів та частково тепломереж.

Отриману під час зустрічі інформацію члени делегації використають для реалізації нових і високоефективних проектів з реконструкції луцької інфраструктури. Хотілося, щоб працюючи над новими розробками, вони врахували і нинішню ситуацію в Україні. Тобто передбачили альтернативні джерела водопостачання і водовідведення, надійну роботу тепломереж, енергозабезпечення тощо. Говорячи про високі матерії, не забуваймо, що людям щодня потрібна вода. Проблема колонок з ручними водяними насосами, криниць, свердловин з незалежним енергопостачанням і надалі залишається актуальною для Луцька і не тільки.

ДЖЕРЕЛО