23 червня 2022 року на базі комунального підприємства «Міськводоканал» Сумської міської ради відбулося засідання президії Сумської обласної організації Профспілки.

Члени президії заслухали інформацію голови профспілкового комітету КП «Міськводоканал» СМР Тетяни Луніки про роботу первинної профспілкової організації в умовах воєнного стану.

Голова профспілки звернула увагу присутніх на високу організованість та професіоналізм, які проявили працівники підприємства під час роботи в умовах воєнного часу. Більшість працівників залишилися на робочих місцях і ризикуючи власним життям забезпечували безперебійну роботу підприємства.

Під час повномасштабного вторгнення російської федерації, внаслідок артобстрілів і авіаударів були пошкоджені водопроводи, колектори та вийшла з ладу певна кількість насосного обладнання через постійні знеструмлення. Протягом двох з половиною діб частина міста залишилася без водопостачання через знеструмлений водозабір, який забезпечує водою 2 мікрорайони та десятки вулиць. Щодня працівники Сумського водоканалу у тісній співпраці з комунальниками міста докладали максимум зусиль аби сумчани не відчули наслідки дій окупантів.

Окрім виконання своїх професійних обов’язків, працівники КП «Міськводоканал» беруть активну участь в укріпленні Сум та його околиць. Значна кількість водіїв та спецтехніки задіяні у будівництві фортифікаційних споруд. Також працівники сумського водоканалу боронять Україну.

Завдяки допомозі Асоціації «Укрводоканалекологія», ЮНІСЕФ, товариству Червоний Хрест, польським, швейцарським та українським колегам сумський водоканал отримав гуманітарне спецобладнання для можливості подальшої експлуатації систем водопостачання та водовідведення, навіть, у разі надзвичайної ситуації. Сумський водоканал отримав генератори, свердловинні та погружні насоси, компресори, мотопомпи, маслостанції, зварювальні апарати, засувки, акумулятори, екскаватор, бортовий автомобіль, кабелі, набори інструментів та спецодяг.

Первинна профспілкова організація не залишилась осторонь в цей складний час та бере активну участь в організації надання працівникам підприємства гуманітарної допомоги. Неодноразово було роздано людям продуктові набори, як придбані за рахунок профспілкових коштів, так і отримані безкоштовно від підприємств області.

Для працівників підприємства, які наразі знаходяться на фронті, були придбані за профспілкові кошти бронежилети та інше необхідне спорядження. А також надана гуманітарна допомога воїнам Сумського полку «Азов» на суму 10,2 тис. грн.

За підтримки та сприяння керівника підприємства Анатолія Сагача працівниками підприємства було отримано безкоштовно гуманітарні допомоги від водоканалів України: КП «Тернопільводоканал», КП «Водоканал м. Ужгород», ТОВ «Риком» м. Хмельницький, КП «Львівводоканал» (продуктові набори, дорослий та дитячий одяг, взуття, засоби індивідуальної гігієни, медикаменти, виробниче обладнання, автомашина тощо).

Під час засідання, члени Президії також ознайомилися з інформацією про основні статистичні дані членських організацій обласної організації Профспілки за 2021 рік, прийняли план заходів на наступне півріччя поточного року, розглянули питання про бюджет обласної організації профспілки та про надання фінансової допомоги постраждалим внаслідок воєнної агресії росії.

З усіх питань порядку денного були прийняті відповідні постанови.