У «Миколаївводоканалі» розповіли, як комунальники працюють у війну та скільки збитків вона завдала підприємству

5 постраждалих і більше 20-ти мільйонів збитків — такі невтішні цифри назвали у комунальному підприємстві «Миколаївводоканал» за час повномасштабного російського вторгнення і активних бойових дій у Миколаєві.

Щоденно комунальники ризикуючи своїм життям виконують роботу, аби містяни були повноцінно забезпеченні важливим ресурсом та їх послугою.

Попри повітряні тривоги, щоденну небезпеку та бойові дії поблизу Миколаєва працівники комунального підприємства «Миколаївводоканал» продовжують виконувати свою роботу. Водопостачання та водовідведення – послуги критично важливої інфраструктури, миколаївці мають отримувати їх 24/7. Також  комунальники постійно займаються поточним ремонтом мереж водоканалу в різних районах міста. На цій насосній станції працівники зрізають застрілі труби із засувками та міняють на нові, сучасніші та зручніші у використанні. 

"Приблизно буде демонтовано 10-12 метрів старих труб, а на заміну поставлять нові труби та нову запірну арматуру. На сьогодні всі насосні станції працюють в цілодобовому режимі та безперебійно. Аварійних ситуацій немає, проте ми все одно намагаємося їх попередити. Таким чином, проводимо плановий ремонт, як на даній станції," – сказав начальник насосних станцій Тимофій Прокопенко.

Набагато більше роботи пов’язано з відновлення пошкоджених внаслідок ворожих обстрілів мереж. Працівниця однієї з насосних станцій водовідведення Олена Нотич згадує, як повітряна атака застала її на робочій зміні.

"Я була у машинній залі на естакаді. Саме підходила до насоса. Побачила зарево, потім пішов звук та вибухова хвиля, – згадує жінка. – Ну що сказати? Страшно! Сховалися, бігли в приміщення… Правило двох стін ми дотримуватися не можемо. Якщо з боків ми маємо дві стіни, то зі входу – одна стіна. Сховатися практично ніде. Вікна у нас три рази вилітали, билися шибки. Головне було втекти від цього скла, щоб не поранитися".

В адміністрації «Миколаївводоканалу» зазначають, за майже чотири місяці активних бойових дій поблизу міста та обстрілів Миколаєва п’ятеро комунальників постраждали під час виконання своїх обов’язків. У результаті дій ворога майну «Миколаївводоканалу» вже завдано понад 20 мільйонів збитків. Це зруйноване обладнання, пошкоджені комунікації та станції водопостачання і каналізації. 

Очільник підприємства Борис Дуденко каже, робота з відновлення потужностей вже триває. Місто розраховує на допомогу від західних країн та зарубіжних донорів.

"Ми спілкуємося з усіма можливими донорами, які допоможуть відновити об’єкти. З Посольством Данії, Європейським інвестиційним банком, Червоним Хрестом тощо. Також підключаються небайдужі донори з різних країн – Чеської Республіки, Австрії, Німеччини", – запевнив директор МКП «Миколаївводоканал».

Тим не менш у «Миколаївводоканалі» запевняють, поточні ремонтні роботи та нагальні будівельні проєкти, які потрібні для безперебійного забезпечення міста водою, будуть реалізовуватися. А от до перспективних планів розвитку водної інфраструктури в Миколаєві зможуть повернутися лише після перемоги України.

Нагадаємо, уряд виділив гроші на відновлення водопостачання на безповоротній основі для «Миколаївводоканалу», аби жителі Миколаєва знову користувались централізованим водопостачанням.

ДЖЕРЕЛО