Житомирські комунальники допомагали Ірпеню повернути воду: що вразило й до кого поїдуть далі

Ірпінь — одне з найбільш постраждалих від ворога передмість столиці. Тут зруйновані не лише будинки, але й уся інфраструктура. Зокрема водопостачання. Попри небезпеку, відразу після звільнення міста відновлювати його поїхали житомирські комунальники. Вже завтра мережу запустять і місто знову буде із водою та на цьому допомога колегам із різних куточків України не завершена. За матеріалами телеканалу СК1.

Зараз працівники водоканалу вже працюють на своїх точках у Житомирі. Та щойно Ірпінь звільнили від окупантів робітники поїхали допомагати колегам туди. Понівечені ворожими кулями авто й завалені приміщення, таку картину побачили працівники водоканалу, коли приїхали на місце. 

Про те, що в Ірпені працювати небезпечно чоловіки знали, але без вагань погодилися на відрядження. 

«Яка різниця, де працювати в Житомирі, в Ірпені чи десь в Донецьку. Якщо треба працювати, то працюємо. А що тут боятися», — каже слюсар КП «Житомирводоканал» Анатолій Боровський.

«Ну питали чи згодні їхати. Не було страшно їхати, тому що треба було допомагати людям відновлювати водопостачання», — додає зварювальник КП «Житомирводоканал» Михайло Пилипко.

Одночасно із роботами по відновленню водопостачання, повернути Ірпінь до звичайного життя приїхали усі комунальні служби України.

Від Житомира допомагати поїхало понад 10 людей і у кожного було своє завдання. 

«Наша команда, яка виїхала на Ірпінь, нас було, якщо я не помиляюсь 13 співробітників водоканалу. Це були і безпосередньо аварійні бригади по відновлювальних роботах, це була лабораторія, яка досліджувала місцевість, де ми будемо працювати для того, щоб убезпечити від вибухонебезпечних предметів, також це була інженерна група», — розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Пошкоджено на водоканалі було мало не усе: насосні станції водопостачання, резервуари питної води та системи водопідготовки. Тому асоціацією водоканалів України, Ірпенем та Червоним Хрестом було прийнято рішення про будівництво лінії з Києва до постраждалого передмістя. За лічені дні провели розрахунки та відразу розпочали роботи. 

Усі роботи завершили за два дні, працювали комунальники з ранку і до вечора, а відпочивали у гуртожитку. А вже завтра їхню працю побачать на ділі, о пів на 10 в Ірпені запустять нову мережу. Та на цьому допомога іншим містам не завершується. Нині думають як урятувати Миколаїв. Сьогодні туди вже відправили установку для очистки води. 

Андрій Нікітін каже, є кілька виходів із ситуації: перший — будуть думати як допустити бригади для відновлення на окуповану територію, аби їхньому життю нічого не загрожувало, другий — винайти спосіб як видобути воду безпосередньо у Миколаєві. 

Доки керівництво думає як допомогти колегам із інших міст, житомирські комунальники лише чекають команди і готові виконувати свою роботу.

ДЖЕРЕЛО