ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В УМОВАХ ВІЙНИ

Щорічно 28 квітня у понад 100 країнах світу, з метою привернення уваги суспільства і, головне, влади - до проблеми безпеки людини на робо­чому місці, відзначають Всесвітній День охорони праці. 

День охорони праці  в Україні встановлений  Указом  Президента України «Про День охорони праці» від 18 серпня 2006 року № 685/2006.

Враховуючи повномасштабну збройну агресію російської федерації проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, всі зусилля працівників галузі спрямовані на захист нашої Батьківщини.

 З першого дня війни Дніпропетровська обласна організація Профспілки, підприємства галузі  мобілізували сили і резерви задля надання різноманітної допомоги ЗСУ, Територіальній обороні, переселенцям та всім кому  вона необхідна.

Перш за все, всі підприємства галузі (а особливо ЖКГ, міського електротранспорту) працюють у штатному режимі надаючи мешканцям області весь необхідний комплекс послуг: це теплопостачання, водопостачання та водовідведення, перевезення пасажирів, прибирання населених пунктів та вивезення сміття, освітлення та його вимкнення у комендантську годину, надання безоплатних ритуальних  послуг загиблим воїнам тощо.  

Крім цього комунальники  разом з працівниками ДСНС ліквідовують наслідки ракетних ударів, які наносять російські окупаційні війська.

Посилюють охорону своїх об’єктів, злагоджено та безперебійно координують роботу своїх служб. Допомагають необхідною технікою, транспортом, паливно – мастильними матеріалами та фінансово.

В цей складний час наші підприємства та працівники - це майже  друга лінія оборони, фундамент економічної стабільності країни та безцінна допомога Збройним силам України, всім мешканцям країни. Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних ризиків.

«Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я» - це  девіз 2022 року за визначенням Міжнародної організації праці. Однак, на думку фахівців обласного об’єднання профспілок, обласного комітету Профспілки  запропонований  МОП  девіз в умовах воєнного часу в Україні  не відповідає вимогам сьогодення.

Обласне об’єднання профспілок  ще на початку квітня звернулося до Федерації профспілок України, Держпраці України щодо  зміни цього девізу в Україні, надав свої пропозиції .Загальнодержавного рішення не було прийнято з цього питання.

     За пропозицією обкому Профспілки деякі підприємства самостійно  визначились з девізом, який би відповідав умовам сьогодення в Україні.  Наприклад, КПТМ «Криворіжтепломережа» провели тиждень та онлайн – нараду з таким девізом «Підтримка сімей мобілізованих працівників в ЗСУ, ТО, працівників, які отримали травми на виробництві, Робота підприємства під час воєнного стану».  З інформацію  з цього питання на нараді виступили начальник служби охорони праці Інна ПІТІНА та заступник голови профспілкового комітету Сергій ГУСЄВ, який проінформував  про роботу профспілкового комітету, спрямовану на підтримку сімей мобілізованих працівників в ЗСУ, ТО, організацію роботи профкому з цього напрямку.

  Крім керівного складу  підприємства, фахівців, профспілкового активу в нараді прийняти участь - заступник начальника відділу нагляду в промисловості та за об’єктами підвищеної небезпеки Криворізького гірничопромислового управління Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Дмитро ЛІПШЕЙ; - заступник начальника Криворізького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області Світлана ГУЛІДА.  

Нарада пройшла в діловому, конструктивному напрямку.

     Також значна робота з цього питання проведена на підприємствах:  КП «Дніпровський електротранспорт», КП «Кривбасводоканал» КМР,  КП «Дніпроводоканал» ДМР, КП «Теплоенерго» ДМР, КП «Міськсвітло» ДМР та на багатьох інших.

   Ці та інші підприємства вшановували в цей день пам’ять працівників, які загинули на виробництві як в мирний, так і воєнний час. Не забуті їхні сім’ї, діти, які потребують не аби якої допомоги в цей скрутний для України час.

    Цьогоріч Всесвітній день охорони праці в Україні відзначався в умовах воєнного часу. Функціонування підприємств житлово –комунального господарства на повну потужність  забезпечує економічну стабільність держави, наповнення бюджетів та можливість Збройним силам України боротися з російськими окупантами.

 

      Пам’ятаємо, що неухильне дотримання вимог охорони праці збереже життя та здоров’я під час виконання своїх професійних обов’язків.

                                                                    Президія  Дніпропетровського обкому Профспілки