Підсумки роботи у 2021 році

Традиційно на початку нового року в галузі заведено підбивати підсумки минулого періоду, визначатись з пріоритетними задачами прийдешнього року.

Тому, 1 лютого поточного року  в Будинку профспілок було проведено два заходи:  Президія Дніпропетровської обласної організації Профспілки  та нарада вищого рівня поточного контролю за станом охорони праці, безпеки дорожнього руху, пожежної безпеки обкому профспілки  і департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації.

Відкрила нараду голова  обкому Профспілки Анастасія Демідова, яка доповіла присутнім про стан охорони праці та роботу профспілкових органів  з питань контролю за охороною  праці, безпеки руху та пожежної безпеки на підприємствах за ІV квартал та 2021 рік. У своєму виступі  вона зауважила, що «загальна кількість травм за 2021 рік в порівнянні із 2020 зменшилась на вісім, було 19 стало 11. Але тяжкість , значно зросла, за рахунок групового нещасного випадку, який стався на КП «Кривбасводоканал», двох смертельних випадків в КП   «Тернівське ЖКП», а в кількості травм, на жаль, знову «попереду» КП «Швидкісний трамвай», де сталося 5 травм.

 На підприємствах галузі дуже  велика різниця ставлення саме керівних працівників до охорони праці. Проаналізувавши підприємства де сталися виробничі травми, це в основному ті, де нещодавно змінилися керівники. Звичайно, вони активно взялися за вирівнювання економічних показників роботи, а охорона праці думали зачекає.   Але питання охорони праці чекати не можуть, їх потрібно щоденно вирішувати відповідно до чинного в Україні законодавства».

Завершуючи виступ, Анастасія Демідова окреслила задачі, які профспілковому активу необхідно здійснити та працювати на випередження виробничого травматизму.

Детальніше про тяжкість травмувань на виробництві галузевих підприємств та їх причини розповіла провідний інспектор відділу житлово-комунальних послуг управління ЖКП департаменту житлово-комунального господарства та будівництва ОДА Наталя Мірошниченко.

Наприкінці наради було ухвалено спільне Рішення, у якому, зокрема, йшлося про необхідність вдосконалення роботи з охорони праці, впровадження заходів  щодо попередження виробничого травматизму, недопущення повторення випадків, які сталися.

Після наради відбулося чергове засідання Президії обкому Профспілки, порядок денних якого склався з понад десяти питань. Серед інших члени Президії розглянули  питання про підсумки обласних оглядів з питань  роботи господарчих керівників та профспілкового активу за стабільне та  якісне забезпечення споживачів житлово-комунальними послугами,  стану умов та охорони праці, серед робітників провідних професій, на кращий колективний договір та організацію роботи з його виконання  у 2021 році, на кращу інформаційну роботу в профспілці -  з цих питань доповіла завідувачка відділом соціально-економічної роботи і зарплати обкому профспілки  Людмила Солодухіна.

Також Президія розглянула питання щодо підсумків  статистичного, фінансового, правового звітів  обкому Профспілки за 2021 рік.

В ході обговорення доповідачі ,  члени президії та запрошені висловили чимало конкретних пропозицій щодо вдосконалення профспілкової роботи в захисті прав та інтересів членів Профспілки, які будуть сприяти підвищенню мотивації профспілкового членства.

Також, враховуючи те, що вже декілька років поспіль профспілкова організація бере участь у  Всеукраїнському конкурсі Центрального комітету профспілки «Краща первинна профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони  праці», Президія визначила профспілкові організації підприємств, які  цього разу будуть представляти на конкурсі  Дніпропетровщину.

Жвава дискусія відбувалась і при розгляді питання  щодо підготовки  до оздоровлення працівників та їх дітей влітку 2022 року. Особливо щодо оздоровлення в дитячих галузевих закладах відпочинку « Комунарець +» та «Евріка». Активна підготовка яких не зупиняється навіть взимку. Визначились із кількістю змін та вартістю путівок до них.

З усіх питань, які були розглянуті на президії, прийняті відповідні постанови.

Прийняті рішення – це в першу чергу  велика, кропітка робота кожної первинної ланки обласної профорганізації, і як зазначила наприкінці Президії Анастасія Демідова тільки разом, однією командою під силу їх виконати.

                                                         За інформацією Президії Дніпропетровського  обкому Профспілки