Харківському вищому професійному училищу сфери послуг 75 років!

У 2021 році Харківському вищому професійному училищу сфери послуг виповнилось 75 років від дня утворення.

Один з найстаріших навчальних закладів системи профтехосвіти Харківщини був заснований ще в далекому 1946 року. Спочатку він готував швачок і мав назву профтехшкола обласної промислової кооперації.

Ця профтехшкола за статутом нагадувала фабрично-заводські школи трудових резервів. Прийняття на навчання проводився шляхом добровільного набору молоді. Навчання було безкоштовним і учні перебували на повному забезпеченні коштом  промислової кооперації.

У важких умовах проходив процес навчання і виховання учнів у перші повоєнні роки. Приміщення не відповідало вимогам навчально-виховного процесу. Майстерні не мали достатньої кількості обладнання, інструментів, матеріалів. У навчальних класах були відсутні наочні посібники, підручники. Важким був і контингент учнів: сироти, напівсироти, інваліди.

Але були чудові вихователі, майстри-наставники, досвідчені фахівці, які робили все можливе, щоб діти стали не тільки кваліфікованими працівниками, а й порядними людьми.

Багато що змінилося за 75 років. Сьогодні профтехучилище є сучасним навчально-виробничим комплексом. У триповерховому будинку розміщені навчальні кабінети, майстерні, оснащені сучасним обладнанням, приладами, наочними посібниками. Є салон краси, два гуртожитки на 600 місць — і все це на одній упорядкованій території.

 Зараз училище займає гідне місце серед професійних закладів нашої країни багато в чому завдяки труду та наполегливості нинішнього керівника – Матвійчук Лариси Іванівни, яка очолює заклад з 2012 року.  

Серед численних здобутків училища є перемога в Одинадцятій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти – 2020» з проєктом «Віртуальний методичний кабінет як засіб удосконалення організації методичної роботи». Училище було нагороджено дипломом і золотою медаллю в номінації «Організаційні, педагогічні й методичні засади побудови престижної та сучасної професійної освіти».

Цікаво, що за роки існування освітнього закладу, після усіх перетворень та реорганізацій, профіль підготовки залишився незмінним — працівники сфери побутових послуг.

Профтехучилище готує фахівців, які своєю працею, творчістю, умінням і талантом радують харків’ян новими колекціями сучасного одягу, зачісок, взуття.

Представники училища брали участь у фестивалі майстрів народної творчості «Профспілки Харківщини мають таланти», організованим Об’єднанням профспілок Харківської області. Їх роботи з природних матеріалів, а також унікальна колекція суконь ручної роботи були оцінені найвищою нагородою фестивалю – Кубком та дипломом Гран-прі.

Всі ці роки у закладі активно та результативно працює первинна профспілкова організація. Вже протягом тривалого часу її очолює Шаровкіна Валентина Анатоліївна, яка успішно поєднує громадську роботу та посаду майстра виробничого навчання.

14 грудня з нагоди75-річчя в училищі відбувся святковий захід, присвячений ветеранам професійно-технічної освіти, ветеранам праці, всьому колективу, учням та випускникам училища. Серед багаточисленних гостей особливо приємно було побачити колишнього директора закладу Дорофєєва Олександра Степановича, який упродовж 25 років очолював училище.

Голова обласної організації Профспілки Лариса Успенська тепло привітала присутніх з ювілеєм закладу, нагородила Почесною грамотою Об’єднання профспілок Харківської області директора училища Матвійчук Ларису Іванівну, Почесними грамотами Харківської обласної організації Профспілки голову первинної профспілкової організації училища Шаровкіну Валентину  Анатоліївну та представників профспілкового активу.

Святковий захід супроводжувався концертними номерами у виконанні творчих колективів училища: танцювального колективу «Імпульс», театру моди «Шарм», вокального ансамблю «Сузір’я».

Під час заходу була створена тепла, невимушена, доброзичлива атмосфера, багато було сказано приємних та проникливих слів, подаровано щирих посмішок.

 

Харківська обласна організація Профспілки  вітає керівництво, колектив та учнів  Харківського вищого професійного училища сфери послуг з  його 75-річним ювілеєм та бажає довгих років плідної праці, творчої наснаги, добробуту, нових успіхів у праці й навчанні!

 

Ганна  Алтухова, Завідувачка відділом правової роботи  Харківської обласної організації Профспілки