Краса рідного міста  залежить від кожного з нас!

Час не стоїть на місці, змінюються міста та селища, змінюється інфраструктура м. Харкова. Рідне місто з кожним роком стає цікавішим та приваблює не тільки  молодь і туристів  зі всієї України, але і іноземців.

Дуже цікава історія створення комунального підприємства «Міськсвітло» Харківської міської ради,  якому в цьому році виповнюється  85 років з дати створення.

Колись, у 1910-1913 роки освітлення нашого міста було на основі керосину, та охоплювало майже 40 процентів території м. Харкова. Цю роботу проводила підрядна організація пана Барабаша, у штаті якого було стільки ліхтарників,  що  вони могли за 15 хвилин  забезпечити освітлення на керосині відразу значної території нашого міста.

Була в ті далекі роки і альтернатива керосину - газове освітлення, яке охоплювало майже 10 процентів міста.

І тільки у 1936 році було створено міське комунальне підприємство «Міськсвітло», яке централізовано обслуговувало 500  світло одиниць. Після другої світової війни місто вже обслуговувало понад 40 тисяч світло одиниць.

З 1955 року органи місцевого самоврядування почали  втілювати в  експлуатацію централізоване управління мереж зовнішнього освітлення і сьогодні зовнішнім освітленням охоплено понад 1338, 9 км зовнішніх мереж, та 59,5 км кабельних мереж.

Але важливі не тільки технічні досягнення цього підприємства; головними  в колективі є люди і їх ставлення до своєї роботи.

А працюють на КП  «Міськсвітло» цілими родинними династіями  - батьки, діти -  десятиліттями, майже все життя. Не можна не згадати  за таких натхненних працівників цього підприємства, як раціоналізатор Дмитренко М.Г., Рядинський В.Г., які були ініціаторами втілення цілого ряду технічних новацій, Сидора В.П., Павелко А.П., Слуцького Б.М. та багато інших.

Значну частину свого трудового життя цьому підприємству присвятив  директор Татьков В.П.- який очолював підприємство з 1993р. по 1997 рік,  Рядинський В.Г., який пропрацював з 1970 по 1992 рік, та очолював це підприємств з 1985 по 1992 рік.  Не один рік він обирався членом Президії Харківської обласної організації Профспілки. В ті далекі 1970 роки профспілкову організацію КП «Міськсвітло» очолював наш ветеран Соляников В.П. на посаді голови профкому підприємства. Славетну традицію профспілкових активістів продовжили Бондаренко В. М., Костюк Р. І.. Ця жінка заслуговує особливої подяки, бо все своє життя - 50 років  вона присвятила роботі на цьому підприємстві, а потім була однією з найактивніших профактивістів, і душею колективу.

Сьогодні  це підприємство очолює молодий та натхненний керівник - Куян О.В. 

Головою профкому було обрано Маркова І.В. у 2008 році, який неодноразово переобирався на наступний термін повноважень. Це прекрасний тандем соціальних партнерів. Доречно згадати, що під час пандемії у 2020 році, питання перерахування 0,3% на культурно-масову роботу розглядалось комісією по контролю за виконанням колдоговору підприємства за участю Харківської обласної організації Профспілки  та було винесено на рівень ФПУ з метою роз’яснення. Тому завдяки  активній позиції адміністрації та профкому як у роботі, так і  по відношенню до людини праці наполегливо  та планово втілюються  у життя  соціальні проєкти. Ми бачимо   яскраві проєкти по покращенню не тільки освітлення міста, але й створення одіозних проєктів краси міста -  це різноманітні   композиції по вулиці Сумській, Пушкінській, проспекту Науки, Клочківській, Московський проспект та інші.

Вечірній Харків прикрашає ілюмінація на Благовіщенському та Успенському соборах, Покровському монастирі, у скверах та садах міста Харкова.

Візитною карткою м. Харкова є «Градусник». Це одне з культових  місць зустрічей, локацій  харків’ян та гостей, які обов’язково знає кожний.

Багато інших яскравих проектів  на новорічні свята втілюють в життя  наші працівники. Кожний рік щось нове, цікаве робиться як для дітей, так і для дорослих.

 Харківська обласна організація Профспілки  щиро вітає колектив з ювілеєм підприємства та висловлює вдячність  колективу КП «Міськвітло» Харківської міської ради за натхненну та кропітку роботу, зичить всім працівникам підприємства міцного здоров’я, благополуччя, успіхів в реалізації усіх міських програм.

З нагоди ювілею КП «Міськсвітло» ХМР 16 грудня 2021р. Голова обласної організації Профспілки Успенська Л.Г. та завідуюча відділом з  правової роботи Алтухова Г.А.  нагородили Почесною Грамотою обласної організації Профспілки директора підприємства Куян О.В. та Почесною Грамотою Об’єднання профспілок Харківської області  Маркова І.В.

 Хай щастить!