Інформація про роботу Рівненської обласної організації Профспілки щодо збереження та створення нових профорганізацій в умовах створення об’єднаних територіальних громад

За шість років децентралізації на  Рівненщині утворилося 64 об’єднані територіальні громади, в чотирьох районах області, які об’єднують 1026 населених пунктів Рівненської області. Тобто поставлений в області перспективний план ще у середині 2020 року було виконано на100% .

 Отож, всі галузеві підприємства, що входять до складу обласної організації Профспілки, а отже і первинні профспілкові організації, знаходяться  на території об’єднаних територіальних громад Рівненської області та об’єднані у своїй роботі  умовами децентралізації в області.  Проте, варто зауважити, що створення об’єднаних територіальних громад супроводжувалися процесами злиття, об’єднання чи ліквідації установ,організацій і підприємств галузей які входять до складу обласної організації профспілки, що певною мірою відбивається на діяльності та загалом на функціонуванні профорганізацій  на цих територіях.

   Тому, одним із головних завдань обласної організації Профспілки в умовах впровадження децентралізації в області та реформування місцевого самоврядування, було збереження галузевого принципу побудови організацій профспілок та збереження первинних профспілкових організацій і трудових колективів, а також створення нових первинок в новостворених об’єднаних територіальних громадах.

   Для удосконалення розвитку соціального діалогу на територіальному рівні, а також з метою реалізації своїх прав та статутних завдань, Профспілки Рівненщини виступили ініціаторами укладання територіальних угод та створення тристоронніх соціально-економічних рад між територіальною громадою, роботодавцями та профспілками.  Нині в області укладено 48 таких угод.  Це дає змогу ведення реального соціального діалогу на рівні ОТГ по взятих зобов'язаннях, як з питань соціально-економічного розвитку громади так і з питань збереження профспілкового членства та підвищення соціальних гарантій працівників різних галузей.

  Укладання таких угод зазвичай відбувалося  під час проведення обласних форумів для голів первинних профспілкових організацій та керівників територіальної громади Рівненщини на території відповідної громади. В процесі роботи форумів спеціалісти обласної організації профспілки паралельно проводили зустрічі з профактивами галузевих підприємств з питань мотивації профспілкового членства та створення первинних профспілкових організацій. Як результат, на базі Клесівської ОТГ в 2018 році було створено первинну профспілкову організацію КП “Клесівводоканал».  В 2019р. у Володимирецькій ОТГ - КП «Аква» та « ПАТ Еско-Рівне», в 2020 р. у Дубровицькій ОТГ – ДП «Дубровицятеплосервіс» КП «Теплосервіс»  та у 2021р у Радивилівській ОТГ. – КП «Радивилівтепло».

   Що ж стосується безпосередньо діяльності профспілкових організацій та базі створених територіальних громад, то можна сказати, що первинки працюють відповідно до чинного законодавства України та дотримуються Статуту галузевої Профспілки. Профспілкове членство збережено повністю, у всіх первинках укладені колективні договори, в яких конкретно визначаються зобов'язання з оплати та охорони праці, збереження робочих місць зайнятості, компенсаційних виплат та додаткових соціальних гарантій ,відповідно до Галузевої та Територіальної угод. Проводиться культурно-масова та оздоровча робота працівників підприємств та членів їх сімей.

  В свою чергу, відповідно до чинного законодавства,  територіальні громади встановлюють тарифи на послуги з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для підприємств, які не підпадають під державне регулювання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в залежності від обсягів виробництва таких послуг.

  Загалом надходження до бюджетів більшості територіальних громад збільшилися у 2-4 рази. З’явилися додаткові можливості для їх розвитку. Проте, в міру ситуації яка нині склалася у країні,  більшість видатків охоплені розвитком медичної та освітянської галузей.  Житлово-комунальна галузь, на жаль,  як і в попередні роки, лишається на останньому плані. Та, незважаючи на це, матеріальний та фінансовий стан деяких комунальних підприємств в ОТГ все ж  дещо покращився. В деяких громадах  навіть відбулося  збільшення  видатків на ЖКГ.

  Ряд ОТГ відповідно до підготовлених проектів та участі у конкурсах отримали відповідні кошти від органів державної  влади на покращення та формування інфраструктури, здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку громади. Це дозволило відремонтувати дороги, на ремонт яких у багатьох селах чекають до 10 років. Відновити та встановити освітлення, завдяки участі у програмі Громадської організації “Центр UA”  позбутися стихійних сміттєзвалищ, які є суттєвою проблемою сіл та селищ. На сьогодні у кожній селищній ОТГ придбано сміттєві машини та закуплено нові контейнери для збору сміття. Даний проект реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами :Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

  Частина ОТГ реалізувала реконструкцію каналізаційно-насосної станції,здійснено придбання технічного обладнання на КНС очисні споруди, арт-свердловини.

  З метою оновлення основних фондів, підвищення ефективності виробництва, забезпечення обліку природних ресурсів, підвищення якості надання послуг Варашська ОТГ на базі Кузнецовського міського комунального підприємства та Рокитнівська ОТГ на базі КП «Радивилівтепло» запустила в роботу проект інвестиційної програми по централізованому теплопостачанню, водовідведення на 2019-2020 рр. на загальну суму 3096,05 тис.грн.

    Згідно звітів за останні 8 місяців поточного року витрати житлово-комунальних послуг на 1 мешканця в ОТГ в середньому по області склали 147,66 грн. Якщо взяти в розрізі місто, селище, село то вони складають : 247,77грн., 131,46грн та 125,41грн., відповідно.

  Покращений фінансово-економічний стан підприємств дає змогу підприємствам в повному обсязі виконувати і положення колективних договорів, зокрема в питаннях оплати праці та соціальних гарантій працівників, що позитивно впливає на роботу первинних профспілкових організацій.

  Обласна організація Профспілки вивчає досвід роботи ОТГ області та роботи кращих первинних організацій, узагальнює та висвітлює їх на засіданнях профспілкових комітетів, що в загальному результаті позитивно впливає на мотивацію профспілкового членства та створення нових профспілкових організацій.