За гідну працю!

5 жовтня 2021 року на креативному просторі заводу Арт-механіка, розташованому в колишніх цехах паровозобудівного заводу м. Харкова (який є унікальним майданчиком для проведення подій міського, обласного та міжнародного рівня) Харківською обласною організацією  Профспілки працівників  житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення був проведений захід до Всесвітнього дня – За гідну працю .

         

 

 

Семінар відбувся у  тематично оформленій залі площею 500 квадратних метрів.

У заході взяли участь представники таких галузевих підприємств, як: КП «Харківводоканал», КП «Харківські теплові мережі», КП «Жилкомсервіс», КП «Харківблагоустрій», КП «Муніципальна компанія поводження з відходами», КП «Ритуал», Вищого училища  сфери послуг, ППО «Співдружність», Об’єднаного комітету підприємств  теплоенергетики.

     Відкрила семінар голова обласної організації Профспілки  Лариса Успенська, яка ознайомила  присутніх з планом заходу, проведенням Всеукраїнської попереджувальної акції профспілок на захист трудових прав працівників 7 жовтня 2021 року в м. Києві.   

   Завідувачка відділу правової роботи  Харківської обласної організації Профспілки Ганна  Алтухова проінформувала  присутніх щодо антитрудових законопроєктів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» за №5371 і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» №5388, які порушують конституційні права працівників і профспілок. Присутні були ознайомлені і забезпечені  вимогами Профспілок до Уряду, Верховної Ради України та усіх роботодавців про трудові права на працю, гідні умови життя, гідну заробітну плату і безпечні умови на робочих місцях. Також присутні були ознайомлені з  прикладами  боротьби   профспілок за свої  права. Профактив був забезпечений  тематичної профспілковою літературою, та бібліотечкою  голови профспілкового комітету «Захист трудових прав і прав профспілок ».

Завідувачка відділу соціального захисту  Наталія Ковальова у своїй доповіді ознайомила  слухачів зі змінами що до оплати праці та соціальних стандартів в регіоні. Навела приклади  складних ситуацій на підприємствах  ЖКГ що до  застосування  галузевої угоди при формуванні штатного розкладу  та розміру заробітної плати.

Головний бухгалтер  Людмила Лубенцова  звернула увагу профактива щодо введення електронних лікарняних листків, та роботи комісій соціального страхування. Та нагадала про особливості  проведення святкових новорічних заходів.

Наступною виступила завідувачка організаційного відділу Вікторія Дубовик, яка   ознайомила присутніх з  Постановою Ради ФПУ від 16.05.2019р  за № Р-5-2, згідно якої Профспілки святкують  День Профспілок України в першу неділю жовтня.  (Історична довідка щодо боротьби працівників за свої права  в Харківському  регіоні  викликала жвавий інтерес слухачів. Особливо створення служби фабричних інспекторів яку очолював доктор В. Святловський, яка стала прототипом службі технічних інспекторів Профспілок, та  появи першого в історії   колективного договору в місці Харкові  1 лютого 1905 року . Цей колективний договір мав правовий  статус між правлінням  паровозобудівного суспільства  та  колективом уповноважених  обраних мастеровими  робочими).

Захід відбувся у дружній атмосфері з конструктивними обговореннями найактуальніших питань сьогодення.