Харківська обласна організація Профспілки провела виїзний семінар з профактивом галузі

Традиційно у вересні  кожного року, Харківська обласна організація Профспілки проводить виїзні семінари-навчання для профспілкового активу галузі.

Виключенням став лише 2020 рік, в якому діяла заборона на проведення масових заходів у зв’язку з пандемією.

Тому зараз усі готувалися та збиралися на семінар з подвійною наснагою.

Захід був проведений 10 вересня 2021 року на території екологічного курорту «Коста Брава», розташованого у мальовничій місцевості на березі водосховища Сіверського Донця. Учасники семінару були вражені краєвидами  та найчистішим повітрям курорту.

Мальовничість локації проведення заходу, не завадила слухачам  семінару відповідально поставитися до головної мети поїздки – профспілкового навчання.

В повністю обладнаній для таких цілей конференц-залі закладу відбувся навчальний семінар, в якому взяли участь представники таких галузевих підприємств, як: КП «Харківводоканал», КП «Харківські теплові мережі», КП «Жилкомсервіс», КП «Харківблагоустрій», СКП «Харківзеленбуд», КП «Шляхрембуд», КП «Комплекс з експлуатації об’єктів водозниження і зливової каналізації» та інших.

Відкрила семінар голова обласної організації Профспілки  Лариса Успенська, яка ознайомила  присутніх з поточними питаннями роботи обласної організації Профспілки, а також з ходом проведення та результатами галузевої Спартакіади, яка відбулася напередодні.

Крім того, присутні були проінформовані про зміст Заяви Профспілок України від 09.09.2021 року щодо антитрудових законопроектів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» за №5371 і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» №5388, які порушують конституційні права працівників і профспілок.

   Основною тематикою семінару стала тема нової редакції Статуту, який був нещодавно прийнятий на VII з’їзді Профспілки. Актуальність цієї теми важко переоцінити, Статут – це один з найважливіших документів у профспілковій діяльності. За п’ять років, що минули з моменту прийняття останньої редакції Статуту, до чинного законодавства України було внесено багато змін, прийняті нові закони, крім того, життя диктує нам нові виклики та задачі, ставить нові цілі.   Зважаючи на усі ці фактори, Статут нашої Профспілки був значною мірою  оновлений та приведений у відповідність з чинним  законодавством.  

Завідувачка відділу правової роботи  Харківської обласної організації Профспілки Ганна  Алтухова  яка протягом  2,5 років була членом комісії Центрального комітету Профспілки з питань розробки статуту, ознайомила слухачів семінару зі змінами та доповненнями, які були напрацьовані комісією та внесені в нову редакцію Статуту.

Далі завідувачка організаційного відділу Вікторія Дубовик висвітлила  нюанси роботи у первинних профспілкових організаціях  відповідно до Статуту.

Ця частина семінару пройшла жваво, активно і у досить незвичній для багатьох слухачів формі – запитань та відповідей. У ході обговорення присутні  обмінювалися власним досвідом роботи, наводили приклади проблемних питань та їх позитивного вирішення.

Наприкінці семінару  слово було надано завідувачці соціально-економічного відділу обласної організації Профспілки Наталії  Ковальовій, яка виступила з доповіддю   щодо законопроекту «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України стосовно регулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення» №3515 та законопроекту «Про колективні договори та угоди» викликала велику зацікавленість присутніх. 

 Усі виступи супроводжувалися демонстрацією слайдів, іншою технічною підтримкою. Учасники з зацікавленістю сприймали інформацію та брали активну участь в її обговоренні. Також усі слухачі семінару були забезпечені інформаційно-методичними матеріалами та профспілковою літературою.

Сподіваємось, що традиція проведення виїзних семінарів, які не тільки дають змогу опанувати нові знання та навички, але й сприяють згуртуванню членів нашої Профспілки, триватиме і в наступному році.

                         

                                                          Харківська обласна організація Профспілки