На захисті прав та інтересів членів Профспілки

Виступаючи на черговому (виїзному) засіданні президії Дніпропетровської обласної організації Профспілки та нараді з охорони праці, які відбулися 19-20 серпня 2021 року на території  дитячого оздоровчого закладу  «Евріка», розташованого на березі Молочного лиману Азовського моря ,  голова обкому Профспілки А. Демідова відмітила, що на сьогодні цей дитячий оздоровчий заклад знаходиться на фінансуванні обкому Профспілки і є його власністю.

Разом з тим, на жаль, вже два роки поспіль заклад не виконує свої основні функції - не оздоровлює дітей. Причини загальновідомі, а  основна з них -  пандемія коронавірусної хвороби , яка вже тривалий час не відпускає нашу планету.

Звертаючись до учасників заходу Анастасія Демідова сказала: «Ви особисто можете насолодитися красотами цього краю, свіжим, оздоровчим евкаліптово-морським  повітрям, екологічно чистим лиманом. Сподіваємося, що наступний рік, тут будуть лунати дитячі голоси, голоси ваших співробітників, яких можливо привозити сюди на нетривале оздоровлення та відпочинок. Пропоную над цим поміркувати кожному профспілковому лідеру».

Саме з обговорення цього питання цього розпочалися ці два важливих засідання.

На Президії обкому Профспілки було підбито підсумки проведення обласних оглядів  за 2-й квартал та 1-ше півріччя 2021 року  й виконання профбюджету за півріччя; обговорили питання  щодо проведення чергової обласної спартакіади, оздоровлення працівників та їх дітей та деякі інші питання.

В оглядах за стабільне та  якісне забезпечення споживачів житлово-комунальними послугами, стану умов та охорони праці призові місця зайняли 23 підприємства галузі.

Серед робітників провідних професій 66 працівників вийшли переможцями.  І підприємства і працівники будуть нагороджені матеріально і морально відповідно до умов оглядів.

Після Президії  відбулась нарада вищого рівня поточного контролю за станом охорони праці, безпеки дорожнього руху, пожежної безпеки обкому Профспілки і департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації.

Відкрила нараду голова галузевого обкому Анастасія  Демідова, яка в  своїй доповіді про стан охорони праці на підприємствах,  акцентувала увагу на роботі, яка проводилась профспілками  з цих питань, у тому числі , що в останні роки випадки виробничого травматизму фіксуються на одних і тих же підприємствах.

Вона зауважила, що особливу тривогу викликає травматизм в КП                    «Швидкісний трамвай »м. Кривий ріг, де відбулася більша частина травм в 2-му кварталі, 1-ому півріччі, та і в загалі останні 2-3 роки, вони «попереду» з цього питання .

Окремо зупинилася на питаннях щодо проведення робіт  з підготовки до осінньо–зимового періоду галузі, яка вже розпочалася і активно проводиться низкою галузевих підприємств.

Обговоривши нагальні питання, була прийнята відповідна постанова Президії обкому Профспілки та департаменту ЖКГ, де  визначена комісія, яка буде вивчати та в подальшому узагальнювати  цю роботу для підготовки на розгляд   президії обкому Профспілки та департаменту.

Всі присутні прийшли до єдиної думки, що незважаючи на всі труднощі сьогодення необхідно зробити все, щоб як і в попередні роки в зимовий період була забезпечена безперебійна робота всіх житлово - комунальних служб, підприємств міського електротранспорту для споживачів наших послуг, а також для працівників галузі, які забезпечують надання цих послуг.

Також, було зауважено на те, що останніми роками, послаблено контроль профспілкових комітетів за аналізом захворюваності, але не якісна підготовка приміщень: виробничих та побутових, як правило веде до її підвищення.

Окремо була відмічена позитивна робота багатьох профкомів з питань охорони праці : КП «Криворіжтепломережа». КП «Крибасводоканал», КП ДОС « Аульський водовід» , КП « Дніпровський електротранспорт»,  КП « Теплоенерго» ДМР, КП « Новомосковський водоканал» деякі інші, де вже сьогодні на підготовку до зими освоюються значні кошти, а робота з охорони праці заслуговує на розповсюдження.

Детальніше про тяжкість травмувань на виробництві галузевих підприємств та їх причини розповіла головний спеціаліст   департаменту ЖКГ та будівництва ОДА Наталія Мірошниченко. За її  словами,  основними причинами травмування були: невиконання вимог інструкції з охорони праці, посадових обов’язків та особистої необережності.

 Наприкінці наради було ухвалено Рішення, у якому, зокрема, йшлося про необхідність вжиття невідкладних заходів щодо недопущення травмування працівників на виробництві, про  позачергові навчання та перевірку знань відповідних категорій працюючих та посилення роботи щодо безумовного виконання вимог Закону України “Про охорону праці.

 Керівники підприємств, профспілкові лідери, начальники служб з охорони праці були вражені  мальовничими краєвидами регіону, де проводилися заходи і висловили побажання  та пропозиції щодо безпосередньої участі в благоустрою цього закладу.

Додатково з лікувальними напрямками роботи цього куточку України  та їх впливом  на покращення стану здоров’я людини присутніх ознайомив головний санітарний лікар Якимівського району Василь Скляров.

 

                             За інформацією Президії Дніпропетровського  обкому Профспілки