Теоретичними знаннями і практичним досвідом  ведення статутної роботи  24-25 червня у Бердянську обмінялись лідери  42 первинок Запорізької облорганізації Профспілки.

 Засідання президії та планові семінарські заняття пройшли у приміщенні ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж», а розміщення їх учасників - на базі відпочинку «Південна» КП «Запоріжелектротранс».

 

 

 

 

На розширеному засіданні президії  Запорізької обласної організації Профспілки обговорювались наступні питання:

  1. Про підсумки виконання галузевих, територіальних угод і колективних договорів за 2020 рік та організацію виконання взятих зобов’язань на 2021 рік.
  2. Про підсумки конкурсу на кращий колективний договір за 2020 рік.
  3. Про готовність оздоровчих закладів до прийому трудящих та членів їх сімей влітку 2021 року в умовах можливого карантину.
  4. Про план основних заходів облорганізації Профспілки на ІІ півріччя 2021 року.
  5. Про організацію навчання профактиву з питань статутної діяльності.

  Щодо ведення соціального діалогу і колдоговірної роботи, президія облорганізації, зокрема,  зазначила, що колективні договори укладені на 71 підприємстві (99,8%) та охоплюють 16,4 тис. працівників.  Окрім цього підписано 9 територіально-галузевих угод з органами місцевої влади й самоврядування Запорізької області, які гарантують вжиття спільних заходів щодо стабілізації фінансово-економічної ситуації на підприємствах галузі, впровадження норм чинних Галузевих угод та усунення наявних порушень трудового законодавства. Завдяки введенню мінімальних галузевих стандартів, середня заробітна плата за попередній рік зросла на 20,5 відсотка і склала - 10351 грн.

  В обласному етапі конкурсу на «Кращий колективний договір за 2020 рік» відзначені галузеві підприємства: КП «ЕЛУАШ» м. Запоріжжя, КП «Чисте місто Приморськ», КП «Центр досугу  «Промінь» м. Енергодар. Спільними зусиллями сторін соціального діалогу цих комунальних підприємств забезпечена повна  зайнятість, понад 50% працівників отримують заробітну плату вище 10,0 тис.грн. У повному обсязі виконані річні комплексні плани з охорони праці. Зростають витрати на «соціальний пакет». Відрахування на культурно-масову й оздоровчу роботу склали 0,9 – 1% від фонду оплати праці, що дозволяє профкомам ефективно оздоровлювати спілчан та здійснювати заходи соціального напрямку.

На Всеукраїнський конкурс ФПУ направлені матеріали щодо виконання колективного договору на КП “Водоканал” м. Запоріжжя. На цьому підприємстві, за ініціативи профкому, у чинний колективний договір протягом  2-х років 16 разів вносились актуальні зміни та доповнення. Розділ колективного договору «Оплата праці» виконується у повному обсязі. На 22,5 відсотка збільшились витрати на оплату праці. Середня заробітна плата на кінець минулого року складала 11480 грн. Річні  витрати на охорону праці становлять 1,3 відсотки. Працівникам  у скрутних ситуаціях, передбачених колдоговором, надавалась  безвідсоткова позика майже на 1,0 млн.грн.  На підприємстві працюють медпункти, організований відпочинок трудящих із залученням профспілкових коштів, діє положення про надання матеріальної допомоги в розмірі  3500 грн. на оздоровлення працівника під час відпустки.

  На засіданні президії затверджені також Зміни і доповнення до чинної Територіальної галузевої угоди між Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької облдержадміністрації й Запорізькою облорганізацією Профспілки  на 2018 -2024  рік. Її підписантами на адресу органів місцевого самоврядування направлені листи щодо обов’язковості застосування галузевих стандартів з оплати праці при розрахунку тарифів на послуги.

  Вжиті заходи мають прискорити приведення колективних договорів у відповідність до вимог чинного законодавства, створити у поточному році правові важелі для підвищення заробітної плати на галузевих підприємствах Запорізької області.

Прозвітували профкоми й про свою готовність до літньої оздоровчої кампанії.

За оперативною інформацією, до літнього оздоровлення повністю
підготовлені 8 відомчих баз відпочинку на Азовському узбережжі, в яких планується оздоровити близько 11,0 тисяч працівників галузі та членів їх сімей. Вчасно проведено ремонтні роботи  житлових та побутових приміщень, спортивних і дитячих  майданчиків, прибрана  територія,  здійснено профілактичні роботи на водопровідних та каналізаційних мережах, встановлено протипожежну та охоронну сигналізацію, придбано необхідний інвентар та медикаменти, тощо. Профкоми, які не мають власних оздоровчих закладів, уклали угоди на оздоровлення працівників підприємств та членів їх сімей в літній період на 18 базах відпочинку Азовського узбережжя (середня ціна проживання 160,0 грн., харчування  250,0 грн. за добу зі знижкою для членів профспілки 20- 40%).

  Фахівці облорганізації, користуючись можливістю очного спілкування, насичено провели семінар-навчання. Відкрила цей захід голова облорганізації Алла Малигіна, яка представила програму семінару, зазначивши, що всі теми і методичні матеріали підготовлені саме на запит профактиву. Мета навчання — налагодити поточну статутну роботу профкому, допомогти вирішити проблемні та конфліктні питання.

 Головний бухгалтер облорганізації профспілки Валентина Холод детально зупинилась на джерелах формування бюджету в первинних організаціях профспілки та особливостях виплат, прокоментувала вимоги щодо оформлення бухгалтерських документів та ведення обліку. Завідуюча відділом соціально-економічного захисту трудящих Надія Пшенична провела навчання профактиву галузі з питань колдоговірної роботи, провела практичні заняття з розрахунку оплати праці, опираючись на цьогорічні зміни до чинної Галузевої угоди. Про порядок підготовки та проведення засідання профкому, профспілкових зборів (конференцій), планування поточної роботи, забезпечення інформованості членів профспілки, гласності та інші тонкощі оргроботи та діловодства розповіла зав. оргвідділом Тетяна Солодовнікова.

  По завершенню занять, кожному учаснику семінару вручена добірка зразків профспілкових документів на 24 сторінках з назвою «Організаційна та фінансова робота в первинних організаціях Профспілки», яка для зручності  направлена в кожну організацію також в електронному вигляді.

  Цікавинкою занять стала участь в них Олени Старинської - кандидата  психологічних наук, доцента Бердянського педагогічного університету. Викладачка, з використанням слайдів, доступно виклала лекційний матеріал та провела тренінги з актуальних питань конфліктології, партнерства та медіації.

  Спілкуючись з психологом, профспілковці з'ясували для себе основні стилі реагування в конфліктних ситуаціях, отримали рекомендації щодо уникнення протистояння і маніпуляцій в процесі спілкування, а також досягнення компромісних рішень та співробітництва у веденні соціального діалогу.

 Алла  Малигіна, голова Запорізької облорганізації Профспілки