Ювілейна Територіальна угода підписана !

 20-тий  рік поспіль в Дніпропетровській області підприємства житлово-комунального господарства та міського електротранспорту користуються Територіальною угодою.

 17 червня 2021 року на розширеному засіданні Президії Дніпропетровської обласної організації Профспілки за участі соціальних партнерів , керівників окремих галузевих підприємств, профспілкового активу приймалася згадана  угода.

У своєму вступному слові Голова обкому Профспілки А. Демідова назвала її обласною галузевою Конституцією. І це дійсно так…

          Підґрунтям для прийняття нової Територіальної угоди на 2021-2024 роки стало те, що  22 квітня 2021 року були  прийняті Зміни і доповнення до Галузевої угоди між Міністерством розвитку громад і територій, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України, які пройшли повідомну реєстрацію в Міністерстві економіки України, внесені в єдиний реєстр за №10 від 11.05.2021року.

    Саме цей документ став  основною підставою для укладання Територіальної угоди. А ще,  постійний моніторинг стану справ на підприємствах галузі, особливо з питань оплати праці і її розміру на підприємствах критичної інфраструктури, до якої належить більшість підприємств галузі.

Розвиток соціального діалогу, взаємопоразуміння та повага між соціальними партнерами, які укладають Територіальну угоду сприяє  підвищенню життєвого рівня працівників галузі, наданню пільг і гарантій вищих за законодавчі норми.

 Підприємства житлово-комунального господарства, міського електричного транспорту, як і інші галузі народного господарства потребують сьогодні висококваліфікованих кадрів. І саме питання  оплати праці є одним із основних мотиваційних факторів для залучення фахівців на підприємства галузі. А ще,  повний соціальний пакет,  який містить оздоровлення працівників та їх дітей.

Всі ці гарантії включає  Територіальна угода.

У Територіальній угоди норми з оплати праці вищі за норми Галузевої угоди. Очікуваний відсоток підвищення заробітної плати 25-30%, що дозволить довести рівень оплати праці по підприємствам галузі до рівня, який склався в області  на промислових підприємствах.

Територіальну угоду прийняли в редакції, яку підготувала спеціально створена комісія,  підписали: заступник директора  департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Володимир Верхотурцев, голова галузевої обласної  організації роботодавців ЖКГ В. Кіряш  та голова Дніпропетровської обласної організації  Профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення А. Демідова.

 Угода подана на повідомну реєстрацію, відповідно до чинного законодавства буде оприлюднена на спеціальному веб сайті, крім основних додатків з оплати праці.

          Крім підвищених розмірів оплати праці новим є те, що до угоди додається вичерпний список підприємств на які вона розповсюджується в обов’язковому порядку. Для інших підприємств, їх власники ( органи місцевого самоврядування) фонд оплати праці будуть встановлювати на свій розсуд.

На жаль, є ряд підприємств , на які тимчасово призупинено дію положень і норм  Територіальної угоди.

Постанова Президії була прийнята одноголосно.

Також, прийняте спільне Рішення сторін угоди.