27 травня 2021 року  у приміщенні підприємства «Палац праці» відбувся II  Пленум Харківської обласної організації  Профспілки, на якому були розглянуті  наступні питання:

  1. Про роботу виборних профспілкових  органів в період  пандемії COVID -19
  1. Про виконання рішень VII-го з їзду Профспілки щодо мотивації  профспілкового   членства.
  2. Про затвердження профспілкового бюджету обласної організації на 2021  рік    та  інші питання.

   З доповіддю  по основному питанню порядку денного  ІІ Пленуму  виступила  Голова обласної організації Профспілки Лариса Успенська, яка  зазначила, що не зважаючи на пандемію та кризові явища,  більшість виборних органів  виконували свої основні статутні функції. Колективними договорами охоплено  більш 20 тисяч спілчан  на 60 підприємствах галузі.      В  більшості колективних договорів підприємств міста Харкова закладені галузеві нормативи з оплати праці, компенсацій за складність та шкідливість умов праці.

Зовсім протилежна  ситуація на обласних підприємствах,  - і вирішення цього  питання потребує уваги і зусиль з боку обкому Профспілки.  Проблемними залишаються також  питання охорони праці,  скорочення численності працюючих  у разі реорганізації  або реструктуризації підприємств.  Голова обкому Профспілки поінформувала учасників Пленуму , що в КП «Харківські теплові мережі» після 2 років колективного трудового спору сплачено усі борги з заробітної плати своїм працівникам. І це досягнення усіх рівнів  Профспілки - первинки, обкому, ЦК Профспілки.  Але є ще над чим працювати - борг  з заробітної плати на 3 підприємствах області  становить 864,1 тис. грн. Завдяки  підтримці ЦК Профспілки, ФПУ, ОПХО   в період пандемії були своєчасно  надані консультації  первинкам з організації  дистанційної  роботи, внесення змін до режиму  робочого часу, збереження рівня заробітних плат, фінансування  затрат на  організацію протидії COVID -19 тощо .     Пандемія, на жаль, ще більше  висвітлила  слабку захищеність  спілчан   в сучасних умовах  та акцентувала увагу на необхідності  посилення важливої  складової профспілкової роботи  - соціального захисту. Особлива увага профспілкових органів усіх рівнів повинна приділятися   мотивації  профспілкового членства.В умовах децентралізації влади, Харківська обласна організація  запроваджує вдосконалення соціального діалогу на територіальному рівні, проводить  перемовини  з керівниками підприємств, органів місцевого самоврядування, представниками Департаментів ЖКГ м. Харкова  та області. Доповідачка  з обуренням наголосила, що саме в умовах обмежень, запроваджених  в період пандемії, у Верховній Раді України  розглядаються  законопроекти, які значно звужують  права працівників та членів профспілок,  і тільки солідарна підтримка може протистояти цим негативним явищам.   Тому делегати VIII з’їзду ФПУ  25 травня 2021 р. прийняли Заяву про припинення наступу на трудові права працівників і профспілок» та Резолюцію «Новому поколінню – нові можливості».

 Також на II Пленумі  були підбиті підсумки виконання бюджету Харківської обласної організації Профспілки за 2020 рік та прийнято  кошторис на 2021 рік.

В обговоренні усіх питань порядку денного пленуму взяли участь голови первинних профспілкових  організацій .

Доповідачі підкреслили що перед профспілками   стоять дуже важливі задачі:  збереження  трипартизму  у переговорах на  державному  рівні,  збереження та підвищення рівня заробітних плат та права профспілок з захисту  прав працівників. Потрібні зміни у мотивації профспілкового членства.

З усіх питань  порядку денного Пленуму Харківської обласної організації Профспілки  були прийняті відповідні постанови.