Харківською обласною організацією Профспілки було проведено 2  навчальних семінари для голів профспілкових організацій, профактиву, керівників та спеціалістів підприємств.

19 травня 2021 року відбувся семінар для представників профспілкових організацій та підприємств  м. Харкова,  в якому  взяли участь 23 особи.

20 травня семінар був проведений для 32 слухачів – представників підприємств  Харківської області.

 Заходи проходили у залі  Палацу праці.

 Відкрила семінар голова Харківської обласної організації  Профспілки Лариса  

Успенська, яка привітала присутніх, подякувала за активну участь  у формуванні  розділів Галузевої угоди  профактив та  спеціалістів  підприємств галузі, озвучила анонс профспілкових подій  ФПУ, Центрального комітету та  обласної організації Профспілки.

          На семінарі  розглядалися наступні  питання:

  • зміни та доповнення до Галузевої угоди на 2017-2021 років та порядок їх застосування, доповідач Ковальова Н.Д.;
  • про законодавчі ініціативи  в сфері трудових  відносин, які звужують

права працівників та профспілок, доповідач Алтухова А.А.;

  • новації в законодавстві з охорони праці та проект Закону України «Про безпеку здоров’я та праці», доповідач Успенська Л.Г.;
  • деякі аспекти Податкового кодексу для  профспілок, доповідач Лубєнцова Л.М..

 В  стислий термін до семінару були надруковані брошури з Галузевою Угодою .

Завідуюча відділом  з соціально - економічних питань Наталія  Ковалева   підготувала   презентацію  та доступні  коментарі до  змін та доповнень до Галузевої  Угоди.  Були розглянуті приклади з урахуванням особливостей в залежності від  виду економічної діяльності  підприємств.

Після закінчення семінару  для його учасників  було органіхзовано  індивідуальні  консультації.      

Семінари проводилися у той час, коли продовжується лібералізація трудового законодавства, здійснюється черговий наступ на права працівників і профспілок. Тому,  багато уваги було присвячено обговоренню 2-х  законопроектів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин» від 16.04.2021 року №5388 та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» від 13.04.2021р. №5371.

Завідуюча відділом правової роботи апарату обласної організації Профспілки Анна Алтухова ознайомила слухачів з вказаними законопроектами та наголосила на загрозах, які вони несуть у разі їх прийняття.

Також був зроблений акцент на тому, як повільно триває збір підписів у підтримку петицій, зареєстрованих на сайті Верховної Ради України, в яких профспілки вимагають не розглядати вказані законопроекти та повернути їх на доопрацювання суб’єктам законодавчої ініціативи.

Після закінчення семінарів багато присутніх одразу ж, за допомогою мобільних пристроїв, підтримали вказані петиції.

Висвітлені головою обласної організації Профспілки Успенською Л.Г. та головним бухгалтером обласної організації Профспілки Лубєнцовою Л.М. теми щодо охорони праці та фінансової звітності профспілок також  були сприйняті з великою увагою та інтересом.

В семінарі, який був проведений 20 травня, серед інших взяли участь і  представники теплопостачальних підприємств Харківської області, які є членами ППО Об’єднаного комітету профспілок підприємств комунальної теплоенергетики м.Харкова та Харківської області. Вони були ознайомлені з діями обласної організації Профспілки та Центрального комітету Профспілки щодо  вирішення проблемних питань сфери теплопостачання.

Серед іншого, голова обласної організації Успенська Л.Г. ознайомила їучасників семінару  зі змістом листа Голови ЦК Профспілки Романюка О.І. адресованого Голові ВРУ і Прем’єр-міністру України,в якому  було висловлено переконливе прохання не пересилати в подальшому профспілкові звернення Міністерству  розвитку громад та територій, оскільки існуючі проблеми в сфері теплопостачання можуть і мають вирішуватися лише на рівні Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, а можливо і на рівні РНБО, оскільки подальше зволікання з їх вирішенням створює загрозу безпеці не тільки окремим населеним пунктам, а й державі в цілому. Також, 12 травня на конференції Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» було прийнято рішення про створення Організаційного комітету по підготовці акції протесту теплопостачальних підприємств у зв’язку з не вирішенням багатьох гострих питань підгалузі. Робота в цьому напрямку триває.         

Усі виступи на семінарах супроводжувалися демонстрацією слайдів, іншою технічною підтримкою.

Семінари пройшли конструктивно -  його учасники висловлювали свої думки, вели дискусії, ставили багато запитань.

В рамках заходу усі присутні отримали примірники Галузевої угоди, новий випуск бібліотечки голови Профспілкового комітету, блокноти з символікою та контактними даними обласної організації Профспілки, випуски газети «Солідарність» ОПХО, інші методичні матеріали.