11 травня 2021 року комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» відзначило 50-річний ювілей з часу його заснування.

Привітати колектив найбільшого комунального підприємства міста Житомира прибуло багато гостей: Голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, заступник Голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма,міський Голова Сергій Сухомлин,  Голова центрального комітету профспілки Олексій Романюк та багато інших. Всі вони прийшли з нагородами та гарними побажаннями колективу.

Історія підприємства починається з 70-х років минулого століття, коли місто стало інтенсивно розбудовуватися і виникла необхідність у централізованому теплопостачанні. Починалась біографія теплоенергетики Житомира здебільшо з невеликих котелень, які розміщувалися у підвальних приміщеннях житлових будинків.

Перше теплопостачальне підприємство Житомира називалось «Об’єднані котельні з тепловими мережами”, яке об’єднало 35 котелень (3 районні, 20 квартальних,та 12 підвальних котелень).  За перший опалювальний сезон було вироблено 127655 Гкал теплової енергії. Загальна довжина теплових мереж складала 20,1км, а опалювальна площа складала 449 тис.м2  

Експлуатацію котелень з тепловими мережами здійснювала всього 276 працівників. Перед колективом постало чимало проблем і завдань. Працівники працювали над модернізацією котелень, проводили монтаж автоматики, хімводоочистки, ремонт та модернізацію обладнання, створювалися нові служби та підрозділи. Але це вже історія. А яке ж підприємство сьогодні?

З  1993 року  підприємство називається – комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради.

Сьогодні на балансі комунального підприємства- 56 котелень, 72 центральні теплові пункти та 207,6 км теплових мереж, встановлена теплова потужність складає 706,1 Гкал/год.

КП «Житомиртеплокомуненерго» здійснюється реалізація Проєкту розвитку системи теплопостачання за фінансування Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, Проєкту з енергоефективності за фінансування Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської конфедерації.

Наразі на підприємстві впроваджується автоматизована система обліку енергоносіїв та розроблена схема теплопостачання міста, спрямована  на оптимізацію роботи підприємства. «Це має значно підвищити енергоефективність роботи теплегенеруючого обладнання, скоротити споживання енергоносіїв, в першу чергу – природного газу, знизити собівартість теплової енергії та екологічне навантаження на довкілля, підвищити якість послуг з теплопостачання споживачів, виведення з експлуатації морально застарілого обладнання та заміна його на сучасне енергоефективне, впровадження принципу помірної децентралізації теплопостачання», - розповідають фахівці.

На даний час КП ЖТКЕ відпускає теплову енергію 95% житлових будинків, бюджетих установ та підприємств Житомира

Підприємство вже встановило засоби комерційного обліку теплової енергії у 742 житлових будинках та 385 нежитлових будівлях.

Сталу та успішну роботу підприємства забезпечує колектив чисельністю 896 працівників ( в опалювальний період). Очолює підприємство директор Рогожин Дмитро Володимирович. Також на підприємстві діє потужна профспілкова організація на чолі з головою профкому Башинським Леонідом Йосиповичем. До речі, хочеться відмітити, що на підприємстві постійно є соціальний діалог між роботодавцем і профспілкою Колективний договір є одним з найкращих серед комунальних підприємств галузі.

 Комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» має такі ж проблеми , як і всі теплопостачальні підприємства України, але незважаючи ні на що воно йде вперед, розвивається завдячуючи самовідданій праці всього колективу.  Про це свідчить той факт, що 85 працівників підприємства були нагороджені грамотами та подяками від Верховної ради,Кабінету Міністрів України, обласної ради і адміністрації, міської ради,Асоціації «Укртеплокомуненерго», і звичайно  від галузевої Профспілки.

Хочеться побажати підприємству, його колективу подальшого розвитку, вирішення всіх проблемних питань, успішної підготовки до наступного опалювального сезону та успішного його проходження, і щоб держава прислухалася до вимог  тепловиків і допомогла їм.  

Голова Житомирської обласної організації ,  ТЕТЯНА Корець.