Повсякденні та святкові турботи

18 березня 2021 року відбулися засідання президії та II Пленуму Запорізької облорганізації Профспілки. В зібраннях прийняв участь заступник директора департаменту ЖКГ та будівництва ОДА Пісарєв Роман Анатолійович.

На розгляд президії винесено ряд важливих питань: «Про основні статистичні дані членських організацій за 2020 рік та посилення мотивації профспілкового членства», «Про підсумки роботи щодо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та захисту трудових прав членів профспілки у 2020 році на підприємствах галузі», «Про роботу первинних профспілкових організацій щодо забезпечення безпечних умов праці на підприємствах галузі», «Про подання матеріалів на участь у конкурсах «Кращий колективний договір 2020 року», тощо.

З докладом по основному питанню порядку денного ІІ Пленуму:«Про роботу виборних органів облорганізації Профспілки із забезпечення належного соціально-економічного захисту членів профспілки у сучасних умовах» - виступила Алла Малигіна.

 Голова облорганізації зазначила, що не зважаючи на кризові явища останнього часу, більшість виборних органів сумлінно виконували свої основні статутні функції.Зокрема, подовжена практика  підписання Територіальних галузевих угод з міськими і селищними радами Запорізької області. Колективними договорами охоплено  99,5 відсотків галузевих  підприємств. Середньомісячна зарплата у минулому році збільшилась на 1760 грн. (20,5 %) та склала 10351 грн.

За правовим супроводом обкому профспілки позитивно вирішені судові справи. У відділі примусового виконання рішень Запорізької області на виконанні перебуває зведене виконавче провадження про стягнення коштів з КП «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради на користь працівників(209 справ на суму 4,9 млн.грн.). Наразі власник комунального підприємства – Енергодарська міська рада, напрацьовує правовий механізм повернення зарплатних боргів шляхом надання фінансової підтримки із місцевого бюджету. У поточному році погашені зарплатні борги на КП «Тепловодоканал» Енергодарської міської ради. Системно контролюється усунення порушень законодавства щодо своєчасної виплати зарплати працівникам КП «Облводоканал» Запорізької облради, але за відсутності державного контролю,вирішити це питання остаточно поки не вдається…

На завершення доповіді – озвучені результати цьогорічних переговорів з Мінрегіоном і об’єднанням роботодавців по внесенню змін та доповнень до чинної Галузевої угоди, намічені відповідні заходи щодо їх впровадження до колективних договорів і чинних територіальних угод.

 На пленумі також підбиті підсумки виконання бюджету облорганізації Профспілки за 2020 рік та прийнятий кошторис на 2021 рік. В обговоренні питань порядку денного прийняли участь Р. Писарєв – заступник директора профільного Департамента ЗОДА, В.Черниченко – голова профкому КП «Водоканал» м.Запоріжжя , В.Коваль – профорганізатор у м. Запоріжжі, С. Дрига – голова профкому КП «Запоріжелектротранс», В.Семенюта – профорганізатор у м. Бердянську, Ю.Слюсар – голова профкому КП «Водоканал» м. Мелітополь.

З усіх питань порядку денного засідань президії та пленуму, які пройшли у Великій залі Будинку профспілок з додержанням карантинних обмежень «жовтої зони»,  прийняті відповідні постанови. Кращим профспілковим активістам вручені нагороди та грамоти вищих профорганів.

У другій половині дня  Палаці культури "Металургів’' відбулися урочистості з нагоди професійного свята- Дня працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення, в  яких взяли понад 200 представників трудових колективів галузі.

Міський голова Володимир Буряк, заступник директора Департаменту ЖКГ і будівництва облдержадміністрації Роман Пісарєв і голова Запорізької облорганізації Профспілки Алла Малигіна у своїх вітальних словах висловили вдячність працівникам галузі, які у складних умовах в період карантину, попри нестачу ресурсів, коштів та матеріалів, гідно виконують покладені на них завдання, такі необхідні мешканцям Запорізької області.

В урочистій обстановці 28 працівників галузі за високий професіоналізм, вагомі досягнення у праці нагороджені Почесними грамотами облдержадміністрації, обласної і Запорізької міськоїради, відзначені профспілковими нагородами ФПУ, ЦК галузевої Профспілки. Всім нагородженим вручені грошові виплати.

На завершення обком Профспілки подарував учасникам святкового заходу яскраву концертну програму.