Підбили підсумки роботи з охорони праці за ІV квартал 2020-го та в цілому за рік

 25 лютого у Будинку профспілок відбулась нарада вищого рівня поточного контролю за станом охорони праці, безпеки дорожнього руху, пожежної безпеки  Дніпропетровської обласної організації Профспілки і департаменту ЖКГ та будівництва Дніпропетровської облдержадміністрації. 

Відкрила нараду голова Дніпропетровської обласної організації Профспілки Анастасія Демідова, яка нагадала присутнім про вимоги адаптованого карантину, що діють в Україні до 30 квітня поточного року .

Далі з інформацією про стан охорони праці на підприємствах, де є первинні профорганізації обкому, виступила завідуюча відділом соціально-економічної роботи і зарплати Людмила Солодухіна. Підбиваючи підсумки роботи з питань охорони праці, безпеки руху та пожежної безпеки на підприємствах за ІV квартал та 2020 рік, було зазначено, що на фоні відсутності у ІV кварталі випадків виробничого травматизму,  в цілому по року зафіксованоїх ріст (17 випадків - на 8 більше в порівнянні з 2019 р.). При цьому акцентувалося на тому, що в останні роки випадки виробничого травматизму фіксуються на одних і тих самих підприємствах.

 «Звичайно, ці підприємства відносяться до категорії підвищеної безпеки. Але є питання щодо підвищення виробничої та трудової дисциплін, які треба вирішувати на рівні самих підприємств», - зазначила Л. Солодухіна. 

Так, анти рейтинг очолили комунальні підприємства «Швидкісний трамвай» (м.Кривий Ріг) (7 випадків, у т.ч. 2 – смертельних) та «Дніпроводоканал» (м. Дніпро) і «Міський тролейбус» (м. Кривий Ріг), де у минулому році трапилось по 3 нещасних випадки різних ступенів тяжкості.

Також під час наради зазначалося, що сьогодні має місце й не врегулювання деяких законодавчих актів з охорони праці.

Наприклад, ст. 8 ЗУ «Про охорону праці» надається право включати у колективний договір норму придбання засобів індивідуального захисту вище, ніж встановлено державою, а ст.165 пп. 1.9 Податкового кодексу це право трактує по іншому. Не знаходить підтримки у профспілок і новий проект ЗУ «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» в редакції Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, який значною мірою погіршує права працівників на охорону праці в порівнянні з існуючими.

Детальніше про тяжкість травмувань на виробництві галузевих підприємств та їх причини розповіла провідний інспектор відділу житлово-комунальних послуг управління ЖКП департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської  ОДА Наталя Мірошниченко. За її словами, у 2020 році основними причинами травмування були: невиконання вимог інструкції з охорони праці, посадових обов’язків, особистої необережності та протиправні дії інших осіб. Найбільший рівень виробничого  травматизму територіально прийшовся на міста Кривий Ріг (11 випадків) та Дніпро (5).   

Як зазначила Н. Мірошниченко, у ІV кварталі на виконання комплексних заходів з охорони праці підприємствами галузі освоєно більше 5 млн. грн., що вище запланованого. Це дозволило поліпшити умови праці для 1 тис. працюючих, у т.ч. 400 жінкам. Всього ж за минулий рік  на охорону праці підприємствами ЖКГ було витрачено близько 22 млн. грн.

Позитивною інформацієюпід час засідання стали дані про відсутність у 2020-му випадків ДТП з вини водіїв підприємств, а також відсутність пожеж та професійних захворювань.

Наприкінці наради було прийнято Рішення, у якому, зокрема, йшлося:

  • звернути увагу керівників КП «Швидкісний трамвай» та «Міський тролейбус»  (м. Кривий Ріг), «Дніпроводоканал» та «Дніпровський міськелектротранспорт» (м. Дніпро)на випадки виробничого травматизму, що сталися у 2020 року і зобов’язати у двотижневий термін вжити невідкладних заходів щодо недопущення  травмування працівників на виробництві та проінформувати департамент ЖКГ та будівництва ОДА про їх виконання;
  • зобов’язати голів профкомів підприємств, де сталися нещасні випадки, заслухати керівників та відповідальних осіб з охорони праці на засіданнях профспілкових комітетів. Через комісії з ОП, уповноважених представників профспілок з цих питань впровадити заходи щодо покращення стану справ на підприємствах, вдосконалення роботи з попередження виробничого травматизму. Про впроваджені заходи проінформувати обком профспілки до 20 березня п.р.;

…та інші рішення.

Після наради відбулося чергове засідання президії обласної організації Профспілки, під час якого було розглянуто низку питань,  та прийняті відповідні постанови серед яких: про підсумки роботи господарчих керівників та профспілкового активу з питань охорони праці за 2020 р.; про участь профкомів у Всеукраїнському галузевому конкурсі «Краща первинна профспілкова організація щодо здійснення громадського контролю за станом охорони праці» у 2020 р.; про участь профспілкових комітетів у Всеукраїнському конкурсі на кращий колективний договір; про роботу Новомосковського міськкому профспілки щодо організації роботи з виконання вимог бухгалтерського обліку в міськкому профспілки та на підлеглих підприємствах та інші.

 

Прес-служба обкому.