30 грудня 2020 року відбулося чергове засідання президії Запорізької обласної організації галузевої Профспілки. На захід був запрошений голова обласної ради профспілок Віталій Каплій.

          Звітуючи перед профспілковим активом про дії виборних профспілкових органів щодо вирішення проблеми заборгованості з виплати заробітної плати за 2020 рік, голова облорганізації Алла Малигіна наголосила, що у порушення гарантій i норм Конституції України, міжнародного й національного законодавства в державі не вирішується питання забезпечення своєчасної  виплати працівникам заробітної плати та ліквідації зарплатних боргів, обсяг яких в умовах карантинних обмежень продовжує зростати.

       Викликає занепокоєння заборгованість із заробітної плати на підприємствах-банкрутах, оскільки наймані працівники таких підприємств залишаються найбільш незахищеними, а питання створення гарантійної установи, відповідно до норм Конвенції МОП №173, не вирішено на законодавчому рівні. Існують факти затягування з боку державних виконавчих органів виплати працівникам заробітної плати за судовими рішеннями, а також неотримання працівниками заробленого через відсутність ліквідного майна.

     Зокрема, КП «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міської ради не розрахувалось з працівниками по зарплаті при звільненні ще з квітня – травня 2019 року на суму близько 3,7 млн.грн. Наразі  спілчанами (67 осіб), за правовим супроводом обкому профспілки, відсуджено у КП «ПКВ» ЕМР 2,3 млн.грн. Окрім цього, на користь профспілкових органів завершилось судове провадження по стягненню боргу з профвнесків, утриманих із зарплати працівників, на суму 356,0 тис.грн. У відділі примусового виконання рішень Запорізької області на виконанні перебуває зведене виконавче провадження №50779867 (395 виконавчих справ) про стягнення коштів з КП «ПКВ» ЕМР на загальну суму майже 63,0 млн.грн.     

        Водночас, трудовий колектив знов створеного КП «Тепловодоканал» Енергодарської міської ради теж потерпає від несвоєчасної виплати зарплати, й щоб не повторити долю КП “ПКВ” ЕМР, наполягає на виділенні фінансової підтримки із місцевого бюджету для погашення зарплатних боргів.

        КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради, всупереч чинному законодавству, заборгувало найманим працівникам зарплату за 3,5 місяці (вересень — грудень) у  сумі понад 18,0 млн.грн. З часу останнього слухання  на відповідній Комісії ЗОДА стан справ на комунальному підприємстві суттєво не змінився.

       Для захисту прав трудящих Профспілка зверталась до Уповноваженого з прав людини, Держпраці, поліції, Мінюсту, Кабміну, Антимонопольного комітету, органів місцевої влади й самоврядування, судів, але очікуваного результату не отримала. 

       Враховуючи вищезазначене, облорганізація профспілки, за сприянням ФПУ, направила матеріали на боржників до Міжвідомчої  робочої групи, створеної згідно Постанови  Кабінету Міністрів України №1007 від 28.10.2020.          

       В унісон докладу звучали й виступи членів президії, які запропонували зосередитись на питанні щодо введення в правове русло своєчасності виплати зарплатні, поновивши державний контроль у цій сфері.

       «Несвоєчасна виплата зарплати негативно позначилась на виконанні статутних вимог по відрахуванню профвнесків» - ці висновки прозвучали в докладі головного бухгалтера обкому Валентини Холод, яка проаналізувала показники профбюджету 2020 року. Й хоча сума перерахованих профспілкових внесків за 11 місяців 2020 року загалом збільшилася на 1,7 млн. грн. (17 %), але загальна сума боргу 5-ти підприємств теж зросла  за рік на 325,4 тис.грн.(69%).  

         На завершення, члени президії затвердили план основних заходів обкому профспілки на І півріччя 2021 року та внесли зміни в облік первинних профорганізацій.

          З усіх питань порядку денного були прийняті відповідні постанови.