26 листопада 2020 року відбулося засідання Ради Об’єднання профспілок Харківської області в режимі відеоконференції (онлайн).

В засіданні взяли участь 148 членів Ради, від Харківської обласної організації Профспілки були присутні: голова ООП Успенська Л.Г., завідувачка відділом правової роботи Алтухова А.А., голова ППО КП «Харківські теплові мережі» Гармаш О.І., голова ППО КП «Харківводоканал» Муравйова Н.В., заступник  голови ППО КП «Харківблагоустрій» Герасименко З.Я.  

З доповіддю «Про виклики і загрози профспілковому руху та завдання ОПХО, його членських організацій в сучасних умовах» звітував Голова Об’єднання профспілок Харківської області Тесленко С.А.

        Увага присутніх була акцентована на постійному наступу влади на права людей праці в Україні, яке вже давно викликає занепокоєння не тільки всередині країни, але й і серед міжнародної спільноти.

Відсутність реагування Президента України на значні та чисельні порушення конституційних прав і гарантій працівників примусили до проведення масових акцій протесту по всій Україні. Профспілки Харківщини провели такі акції 30 січня та 30 червня поточного року, в них взяли участь понад 4,5 тис. осіб.

Крім того, криза, яка виникла через пандемію Covid-19, створила надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я, викликала соціальні потрясіння та ще більше загострила проблеми, що впливають на виробництво, пропозицію, попит, а також безпосередньо на сферу праці і розвиток трудових відносин. Загострилися проблеми невиплати заробітної плати, недостатнього рівня оплати праці, скороченого робочого часу,  порушень умов праці та ін.

В обговоренні питань взяла участь Гармаш Олена Ігорівна - голова КП «Харківські теплові мережі». Вона привернула увагу присутніх на критичне становище підприємства. Станом на 01.11.2020 року загальний борг КП «Харківські теплові мережі» за електроенергію, воду, газ, тощо складає понад 13,1 мільярдів гривень, а борг споживачів за надані послуги становить 3,207 мільярда, що в свою чергу призводить до заборгованості з виплати заробітної плати, перерахування податків, соціальних внесків, а також великої заборгованості з перерахунку профспілкових внесків. О.І. Гармаш звернулася до Ради ОПХО з проханням підготувати звернення до Верховної Ради України щодо прийняття у найкоротший термін проекту Закону №2458 від 15.11.2019 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг». Прийняття цього закону дозволить збільшити заробітну плату шеститисячному колективу підприємства, повернути кваліфіковані кадри, знизити напругу та уникнути назріваючий стихійний страйк. Пропозиція Гармаш О.І.  була підтримана одноголосно.

Також у ході засідання було схвалено цілу низку організаційних та інших заходів, спрямованих на захист прав членів профспілок, консолідацію профспілкового руху, збереження його єдності.